TÜRKİYE'NİN KARNESİ KIRIK. UNEP raporuna göre 214 ülke arasında Türkiye en fazla gıda israfının yaşandığı 15. Ülke. 2020'de yapılan araştırmaya göre her yıl 18.1 milyon ton gıda israf ediliyor. Çöplerdeki atık miktarının yüzde 52'sini gıda oluşturuyor. Günde 4.9 milyon ekmek israf ediliyor.
Dünyada 690 milyon insan açlıkla, 670 milyondan fazla insan ise obezite ile mücadele ediyor. Her 3 gıdadan 1'i çöpe gidiyor. Türkiye'de günlük 4,9 milyon somun ekmek israf ediliyor. En çok kayıp meyve sebzede yaşanıyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre dünyada en çok israf edilen gıda patates. Bunu meyve ve diğer sebzeler, balıklar ve su ürünleri izliyor. İşte rapordan dikkat çekici notlar… Üretilen patates, pancar, turp ve havucun %46.2'si israf ediliyor.
2019 yılında dünyada toplam 931 milyon ton gıda israfı oldu. Bunun yüzde 61'i evsel israf, yüzde 26'sı gıda hizmetleri ve yüzde 13'ü de perakende sektöründe meydana geldi. Bu veriler, toplam küresel gıda üretiminin yüzde 17'sinin israf edildiğini gösteriyor.
İlgili 32 soru bulundu
İsrafların en ciddisi olan “aşırı üretim”, diğer tüm israf türlerine neden olabilir ve stokun fazla olmasına neden olabilir. Kullanılmayan bir ürünün çok fazla stoklanması bariz maliyetlere neden olur: depolama, boşa giden malzemeler ve gereksiz stoka bağlı aşırı sermaye.
Ekmek israfı: Günde 1.500 ton (1.486 ton), yılda 542 bin ton (542.455 ton) ekmek israf edilmektedir. Günde 6 milyon (5.944.708) adet, yılda 2,1 milyar (2.169.818.420) adet ekmek israf edilmektedir.
Birincisi: Geniş varlıklı zengin; iki milyona ev alması israf değildir. İkincisi: Orta halli için israf sayılır. Bunun üzerine şayet anne veya kardeşin talep ettiği mübah şeyleri imkanınız dahilinde ise, sizi zor durumda bırakmayacak ve daha önemli bir nafakayı etkilemeyecek şartıyla satın almanız caizdir.
İsraf miktarları kategoriye göre değişiklik gösterse de en yüksek israf sırasıyla catering şirketleri, hastaneler, oteller ve restoranlarda gerçekleşmektedir. Sektörlere bağlı olarak gıda israfının hangi aşamalarda gerçekleştiği de farklılık gösterir.
İsraf edilen ürünlerin başında ise meyve ve sebzeler geliyor. Meyve ve sebzenin yüzde 53'ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor. TÜBİTAK tarafından yapılan araştırmalara göre de, israf edilen sebze ve meyve miktarı yılda 12 milyon ton. Türkiye'de bir diğer en çok israf edilen gıda ise ekmek.
Rapora göre Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. 2021 yılı verilerine göre Türkiye'de 7,7 milyon tondan fazla gıda israf edildi. Bu listede en fazla israf yapan 2 ülke ise sırasıyla, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Meksika oldu.
Türkiye'nin israf karnesi: Günde 4,9 milyon ekmek çöpe gidiyor.
Ekmek israfının fazla olduğuna vurgu yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Toprak Mahsülleri Ofisi'nin 2013 yılında ekmek israfı üzerine yapmış olduğu araştırmanın sonuçlarına göre 250 gramlık standart ekmek üzerinden Türkiye'de günde 22 bin 719 ton, yılda 8,29 milyon ton, günde 90,9 milyon adet, yılda 33,2 ...
Birleşmiş Milletler 2021 Gıda İsraf Endeksi Raporu'na göre, Türkiye'de yılda kişi başı 93 kilogram, toplamda 7,7 milyon ton gıda israf ediliyor. Küresel çaptaki gıda israfı ise 1,3 milyar tona yaklaşıyor.
Dr. Kesici, “Bu potansiyelin 44 milyar metreküpü tarım, 13 milyar metreküpü içme-kullanma suyu olarak kullanılıyor. Araştırma sonuçlarına göre tarımda kullanılan suyun 20 milyar metreküpünün (ton) israf edildiği düşünülüyor. Bu yüzden vahşi sulama yerine bilinçli sulama sistemleri gerekiyor” diye konuştu.
Rapora göre Türkiye milli gelirinin yaklaşık yüzde 15'ini israf ediyor. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, 2022 İsraf Raporu'nu yayımladı. Rapora göre Türkiye milli gelirinin yaklaşık yüzde 15'ini israf ediyor. Bunun rakamsal karşılığı 1 trilyon 81 milyar liraya denk düşüyor.
İsraf yapan kimseye “müsrif, israf eden, aşırı davranan” denilir.
Bu konuyla ilgili en açık ayet ise Araf Suresi 31. ayette geçen ''Ey Âdemoğulları! Her mescitte ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin). Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.'' uyarısıdır.
Cevap. İsraf etmeyen kişiye bilinçli tüketici denir.
Yüzüğünde çok kıymetli yakut taşı vardı. (Kibir ve gösteriş için, şöhret sahibi kimselerin giydiği elbiseyi giyineni, Allahü teâlâ, o elbiseleri ile birlikte ateşe atar.) [Ruzeyn] Demek ki, süs ve gösteriş için elbise giyinmek, haramdır.
Kırmızı sınırları aşmamak şartıyla Müslümanın, dünya nimetlerinden istifade etmesi sakıncalı değildir. Bankalardan faizli para alarak daha geniş, daha lüks evler edinen kimseler günaha girerler.
Hz. Peygamber de, güzel giyinme hakkında vârid olan bir soruya "Allah güzeldir, güzelliği sever" (Müslim, "Îmân", 147) buyurarak cevap vermiş, kendisi de şahsi hayatında daima temiz ve düzenli olmuş, sade ve güzel giyinmeyi, güzel koku sürünmeyi teşvik etmiştir.
En çok çöpe atılan gıdalar ise ekmek ve unlu mamuller ile sebze ve meyveler. İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Zeynep Türkmen, “Evlere alınan her 4 ekmekten biri, her gün çöpe atılıyor. Gıda israfının önlenmesinde bilinçli tüketim alışkanlıklarının kazandırılması çok önemli” dedi.
Gıda israfı en çok yaş meyve ve sebzede, ardından hazır yemek ve ekmekte yaşanıyor. Türkiye'de her gün 4.9 milyon adet ekmek israf ediliyor. Üretilen sebzelerin yüzde 50'si israf oluyor. Her yıl toplam 18.8 milyon ton gıda çöpe gidiyor.
Bununla beraber yenmeyecek hale gelmiş ve nimet olmaktan çıkmış kırıntıların ve bulaşık suyunun zaruretten dolayı lavaboya dökülmesinde bir mahzur bulunmamaktadır. Diğer taraftan ekşimiş, kokuşmuş ve sağlığa zararlı olan yemekleri şayet hayvanlara vermek mümkün değilse çöpe dökülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri