Evet, doğru gördünüz: Bugün 9 Şubat, Dünya Pizza Günü. Dünyanın birçok ülkesinde pizzaseverlerin pizza yemesi için bir bahane daha. Takvimdeki her gün dünyanın değişik ülkelerinde çeşitli nedenlerle özel bir gün olarak kutlanır.
Pizza, sadece anavatanı olan İtalya'da değil, dünyanın dört bir yanında çok sevilen bir yiyecek. Bu nedenle Amerika'da doğan 9 Şubat Dünya Pizza Günü, çoğu ülkede benimsendi ve kutlanmaya başlandı. Pizza denince farklı ülkelerde farklı pizza türleri anlaşılıyor.
Pizza, 19. yüzyılın sonlarında İtalyan göçmenler tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne getirildi ve ilk olarak yoğunlaştığı bölgelerde ortaya çıktı.
Pizza, aslında mozzarella peyniri ve domatesin birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüz yıllarca tüketilmiş. Dünya çapında bir üne kavuşmasının hikayesi ise, 1889 yılında Kraliçe Margherita'nın mozzarella peyniri, domates ve fesleğen ile süslenmiş pizzayı tatması ile başlamış.
Bilinen ilk pizzacı, 1738'de bir seyyar satıcı olarak kurulan Antica Pizzeria Port'Alba, 1830'da Napoli şehir merkezinde Via Port'Alba 18'de açılır. Restoran, volkanik Vezüv Yanardağı'ndan gelen lavlarla kaplı bir fırında odun ateşinde pizzalar pişirmeye başlar.
İlgili 29 soru bulundu
PİZZANIN ANAVATANI
Pizza savaş yıllarında yapılarak bulunmuş bir İtalyan yemeğidir. Anavatanı İtalya olan pizzanın pek çok farklı çeşitleri de vardır.
şu anda doğru okunuşu türkçe için pizza italyanca için pitzadır.
Ankaralılar'ın beğeniyle takip ettiği, %100 yerli sermaye ile kurulmuş efsane lezzetlere sahip pizzacısıdır Pizza Time...
2005 yılında dünyanın en büyük dikdörtgen pizza rekoru Iowa Falls, Iowa'ya aittir. Pizza restoran sahibi Bill Bahr ve 200 yardımcıdan oluşan bir ekip, 1850kg peynir, 320kg domates sosu ve 9.500 dilim midyeden oluşan, 129 X 98,6 metrelik pizzayı yarattı.
Pizza kelimesi İngilizcedir. Türkçe' ye yassı ekmek olarak çevrilmiş bulunmaktadır. İngilizce İtsic; Pizza demektir.
bir pizza sipariş ettiğiniz zaman pizzanızın ortasında üç ayaklı masa benzeri bir nesnenin olduğunu görürsünüz.. bu nesnenin amacı pizzanın sıcaklığından dolayı eğilen pizza kutusunun ısmarladığınız ve yemeğe can attığınız pizzanın yüzeyine yapışmasını önlemektir...
Dünya Pizza Günü her yıl 9 Şubat tarihinde kutlanmaktadır.
İtalyan mutfağından tüm dünya mutfaklarına yayılan pizza, her öğünde ve her saatte afiyetle tüketilmektedir. Ansızın gelen acıkmalarda bir telefon ile, keyifli eğlencelerde bazen ev yapımı, dışarıda olduğunuz anlarda ise soluklanacağınız anlarda pizza iyi bir kurtarıcıdır.
New York usulü pizza, dilimler halinde satılan ince kenarlı bir pizza türüdür. Kenarı gevrek olmasına rağmen hamuru yumuşaktır ve geleneksel olarak katlanarak yenir. Genellikle sadece domates sosu ve mozarella peyniriyle yapılır.
Pizza Türkiye'ye ilk ne zaman geldi? İlk olarak takvimler 80'lerin sonunu gösterdiğinde yabancı menşeili bir pizza dükkanı 1989 yılında Türkiye'nin büyük şehirlerinde birkaç pizzacı dükkanı açtı ve ülkemiz pizza ile tanıştı.
Ulusal olanların yanında bütün dünyada kutlanan yiyecek günleri de vardır; dünya süt günü, uluslararası kahve günü, dünya çikolata günü, dünya makarna günü, uluslararası suşi günü ya da dünya çay günü gibi… İşte, bugün 9 Şubat da Dünya Pizza Günü'dür.
Türkiye'de 65 adet KFC 65, 41 adet de Pizza Hut restoranı bulunuyor.
12 Bin Dolar değerindeki dünyanın en pahalı pizzası, “Dünyanın En İyi Pizza Şefi” ünvanına sahip İtalyan Renato Viola tarafından hazırlanmış olup, tamamlanması 72 saat sürmüştür.
Yemeksepeti verilere göre pizza Türkiye'nin en önemli ev dışı tüketim kültürlerinden biri olmuş durumda. Öyle ki, Türkiye'de tam 17 bin çeşit pizza üretiliyor. Bununla birlikte Türkler en çok mantarlı pizzayı severken, pizzayı kışın daha çok tüketiyor ve derbilerin olmazsa olmazı olarak görüyor.
Laza kelimesi Türkçe'de "Bal koymaya yarayan küçük tekne." anlamına gelir.
Pizzanın tarihi geçmişi
1830: Napoli'de, Port'Alba adı altında dünyanın ilk pizzacısı açıldı. 1889: Napolili şef Raffaele Esposito domates, mozarella ve fesleğenden oluşan kırmızı, beyaz ve yeşil renkli pizza hazırladı; ki bu pizza Kraliçe Margherita Teresa Giovanna'yı onurlandırılmak için kendisine sunuldu.
"Okonomi" - Neyi istersen?, "Yaki" ise - Pişirmek anlamına gelmektedir. Buradan anlaşılacağı üzere Okonomiyaki istenilen her türlü malzeme ile pişirilebilen bir çeşit Japon pizzasıdır.
Napoli: Geleneksel pizzanın anavatanı
Sizlere nam-ı diğer "gerçek" İtalyan pizzasının yani Neapolitan pizzanın tarifini sunuyorum. Gerçek İtalyan pizzasının kenarları kalın (çıtır çıtır) ve içi hava ile doludur. Ortası ise daha kenarlarına göre daha incedir. İtalyan pizzası, Amerikan pizzasına göre çok daha hafiftir, midenizi rahatsız etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri