Suya hiçbir şey karıştırmayın, sadece temiz suyunuzun olması yeterli. Birçok alanın tozunu almak için toz alma suyuna bir şey koymanız gerekmeyecektir. Genellikle bez ve sudan başka bir şeye ihtiyacınız yoktur. Yine de içiniz rahat etmiyorsa toz alma suyuna birkaç damla şampuan damlatabilirsiniz.
Su ve sirkeyi boş sprey şişesine doldurun. İçerisine yarım limon suyunu ekleyin. Bir çorba kaşığı toz sabunu ilave ederek iyice karıştırın. Bir çay kaşığı doğal esansiyel yağı ekleyin.
Oturma odası gibi en fazla kullanılan yaşam alanlarında mobilyaların toz tutmaması için evi havalandırırken sineklik kullanmak gereklidir. Evde toz olmaması için pencerelere veya kapıya sineklik monte etmek evinize toz girmesini önleyecektir.
3. Nasıl Toz Aldığınıza Dikkat Edin
Bunun yerine biraz nemli olan bir toz bezi kullanabilirsiniz. Hatta, tüm mobilyalarda ve yüzeylerde tozu en iyi şekilde alan mikrofiber bezlerden yardım alın. Mikrofiber bez, doğal bir mıknatıs gibi hareket ederek tozu bir arada tutabilir ve böylece verimli bir temizlik sağlar.
Doğru Temizlik Araçlarını Kullanın
Evin çabuk tozlanmasını engellemek adına önemli olan tozu etrafa yaymak değil, yakalamak. Tüylü toz alıcılar ve kuru bezler tozu yaymakla kalır, öte yandan nemli veya elektrostatik yüklemeyle çalışan tek kullanımlık bezler bu konuda çok daha kullanışlı seçenekler arasında yer alırlar.
İlgili 22 soru bulundu
Toz temizleyici olarak tercihiniz tüy bırakmayan, yüzeyde akışkanlığı ile kolaylık sağlayan ve partikülleri kendine çeken mikrofiber bez olmalıdır. İki adet bez kullanmak en idealidir. İlk aşamada nemli bez ile tozdan arındırma, ikinci aşamada kurutma ve parlatma yapılır.
Klasik toz alma işlemi içinse, mikrofiber bezi ıslatıp suyunu iyice sıkarak nemli bir halde kullanın. Toz alırken suyun içine ne konur? Mobilya ve ahşap yüzeylerin tozunu alırken toz bezini ıslatacağınız 1 litre suyun içine yarım kapak ahşap temizleyici katabilirsiniz.
İyi bir süpürme işlemi ile evin tozlanması ortalama yüzde 20 oranında azalacaktır. Süpürgenizi su filtreli veya Hepa filtreli seçerek süpürülen tozların makineyi temizlerken ortama dağılmasını engelleyebilirsiniz. Yatak altları ve halı altlarını da süpürerek toz kaynaklarını azaltabilirsiniz.
Süpürgeden önce toz alırsak sonrasında tekrardan yerlerle uğraşmak zorunda kalmayız. Hızlıca toz almanın sırrı ise tozları oradan oraya sürüklemeden yapısında hapseden ve geride hav, iz, leke bırakmayan mikrofiber bez kullanmaktır.
Mikrofiber toz bezi daha etkili temizlik için tercih ediliyor. Mikrofiber bez, hafif nemli hale gelecek şekilde ıslatılıyor. Bezin özellikleri nemli olması ile birleşince, tozlar temizlik sırasında uçuşmuyor ya da dağılmıyor.
Toz önleyici spreyi kullanmak için, bir sprey şişesine eşit miktarda sirke ve zeytinyağı ekleyin. Sonra birkaç damla sabun ekleyin ve iyice çalkalayın. Spreyi temizlemek istediğiniz yüzeye püskürtün ve yumuşak bir bezle silin. Sprey, tozu uzak tutan ince bir tabaka bırakacaktır.
Ahşap Mobilya Tozunun Alınması
İhtiyacınız olan şey bir sprey şişesi, zeytinyağı, limon ve kokudan hoşlanıyorsanız esansiyel yağ. Yarım litre yani 2.5 bardak suyun içerisine 3 yemek kaşığı zeytinyağı katın. İçerisine 5-6 damla limon damlatın.
Yüzey Temizleyici Kullanım Alanları
Yüzey temizleyicilerinin içerisinde bulunan maddeler yüzeylerdeki lekeleri kısa sürede yok eder. Öyle ki yüzey temizleyicileri mutfak dolaplarını, parke, fayans gibi toz tutmaya yatkın olan yüzeylerde oldukça etkilidirler.
Malzemelerin içeriklerinin bilinmesi ve daha zararlı olanlar konusunda bilinçlenme ve bunlardan kaçınma çok önemlidir. 2. Karışımlardan olabildiğince kaçınılmalıdır. Çamaşır suyu ve tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddeler kesinlikle karıştırılmamalıdır, hayatı tehdit edici sonuçlar doğurabilir.
TOZ ALMA SPREYİ YAPIMI
Yarım çay kaşığı zeytinyağı, bir çay kaşığı sirke, yarım bardak su, 2 damla bulaşık deterjanı, 10 damla limon esansı (güzel koku için). Hepsini karıştırıp sprey şişesine döküyoruz. Mikrofiber beze karışımı sıkıp, bununla toz alıyoruz.
Genel temizlikte olduğu gibi beyaz mobilya temizliği için ilk adım tozların alınmasıdır. Beyaz ahşap mobilyalardaki toz birikintilerini temizlemek için bir süngeri veya aşındırıcı olmayan bir bezi hafifçe nemlendirin, ardından mobilyayı yumuşak, dikey hareketlerle nazikçe silin.
Temizlik sıralamanız; toz alma, süpürme ve paspaslama şeklinde olmalıdır. Bu sayede temizliği belirli bir düzen içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Temizlik sıralamasını ise mutfak, banyo, yatak odası ve diğer odalar şeklinde gerçekleştirebilirsiniz.
Ev temizliğini her zaman haftada birkaç kez gerçekleştirmelisiniz. Temizliğin çok daha önemli olduğu dönemlerde ise aralığı biraz daha kısa tutup en azından yerleri süpürme ve silme işlemlerini her gün ya da iki günde bir yapabilirsiniz. Tozları evinizden uzakta tutmak için mikrofiber bezlerden yardım alabilirsiniz.
Ev temizliğini yukarıdan aşağıya doğru yapmalısınız. İlk olarak tavandan başlayıp, sırasıyla duvarlar, camlar, ev eşyaları, mobilyalar ve son olarak da yerleri temizlemelisiniz. Bu şekilde tozların dağılmasını önlemiş ve aynı zamanda hem verimli hem de hızlı bir temizlik yapmış olacaksınız.
Su, kir tutmama özelliğiyle cam temizliğinde kullanılan gliserin mucizevi etkisiyle sizi hayrete düşürecek. 3 litre suya 7 damla gliserin ekleyin.
evimizde toz oluşmasının kaynağı evden eve değişse de genellikle kir, cilt hücreleri veya kumaş lifleridir, ancak kuruyup dökülebilecek herhangi bir şey olabilir. kitaplar, halılar, kilimler, döşemeli mobilyalar, şömineler ve evcil hayvanların tümü toz yüküne katkıda bulunur.
En iyi toz bezini seçmek, öncelik listesinin başında olmalıdır. Bir bezde aranacak ilk şeylerden biri, bezi yapmak için kullanılan malzeme veya kumaştır. Kumaş aşırı sert değil, yumuşak olması aranmalıdır. Ayrıca kiri, tozu, ölmüş derileri ve herhangi bir kalıntıyı kavrama yeteneğine sahip olmalıdır.
Evinizi tozdan uzak tutmak için tavsiyemiz, tavan vantilatörü ve döşeme gibi ulaşılması kolay alanlar için en az ayda bir kez iyi şekilde toz alınmasıdır. Yüksek pencereler ve tavanlar, resim çerçeveleri ve raflar gibi küçük eşyaların ise her üç ila altı ayda bir tozu mutlaka alınmalıdır.
Her gün protein tozu alınıp alınmayacağı kişinin bireysel protein ihtiyacına, beslenme alışkanlıklarına ve yaşam tarzına bağlıdır. Protein tozu, bazı insanlar için pratik bir protein kaynağıdır. Fakat herkesin her gün protein tozu alması gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri