Botsvana'nın kuzeyinde yer alan Chobe Ulusal Parkı, dünyanın en büyük fil nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Botsvana, dünya fil nüfusunun 4'te 1'ine yakınına ev sahipliği yapıyor. Ülkenin kuzeyinde yer alan Chobe Ulusal Parkı, Afrika fillerinin en yoğun yaşadığı bölge olma özelliği taşıyor.
Fil kıyımının en çok görüldüğü Doğu Afrika ise 86 bin file ev sahipliği yapıyor.
Filler genellikle anayurdu Hindistan yarımadası ve Asya kıtasının güney doğusunda yaşarlar. Afrika filleri ise Sahra'nın güney bölgelerinde yaşarlar.
Filler, Sahra altı Afrika ile Güney ve Güneydoğu Asya'da bulunur. İçinde mamutlar ve mastodonlar gibi soyu tükenmiş türleri de barındıran hortumlular takımından günümüzde soyunu sürdüren bir tek filler kalmıştır. Karada yaşayan en büyük hayvan olan Afrika filinin erkeği 4 m boya ve 7.000 kg ağırlığa ulaşabilir.
Fillerin yaşam alanı, genel olarak Asya ve Afrika olarak bilinmektedir. Bu durum, Asya fili ile Afrika fili arasında tür ayrışmasına neden olmuştur. Filler, Sahra altı Afrika ile Güney ve Güneydoğu Asya'da bulunur.
İlgili 20 soru bulundu
"Begümcan", "Winner" ve yavruları "İzmir", "Deniz" ve "Ege"den oluşan "Türkiye'nin ilk fil ailesi", İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda hayatlarını sürdürüyor.
Elephas maximus
1970 yılında Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesi Gâvur Gölü bataklığının kurutma çalışmaları sırasında, M.Ö 1400 yıllarına tarihlenen Asya Fili iskeleti kalıntıları bulunmuştur.
Statü sembolü
Filler, Sri Lanka'nın zenginleri için oldukça görünür bir seçkinlik sembolüydü.
Fil kuzenlerinin aksine, yünlü mamutlar soğuğa adapte olmuş canlılardı, uzun kıllı postlara, kalın yağ tabakalarına ve ısı kaybını en az seviyeye indirmeyi sağlayan küçük kulaklara sahiplerdi. İlk defa bilim insanları, bu farklılıkları sağlayan binlerce mutasyonu kapsamlı bir şekilde katalogladılar.
Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (WWF) verilerine göre, dünya genelinde yarım milyona yakın fil yaşıyor. Bu fil nüfusunun yaklaşık yüzde 90'ını da Afrika filleri oluşturuyor.
Artık 9 yaşında oldu. Fillerin doğada yaşam süreleri 40-50 yıl arasında, doğal yaşam parklarında ise 70-80 yılı buluyor.
Hamilelik süreleri 22 ay olan filler, doğumdan sonra yavrularına uzun süre bakım ve anne sütü (en az iki yıl) sağlamaları ile insanlara ve diğer insansı maymunlara benzerler.
ABD'deki Colorado Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre 2010 yılından bu yana kıtada yılda 34 bin fil öldürülüyor. Uzmanlar, fil avının bu şekilde sürmesi halinde 100 yıla kadar bu hayvanların neslinin tükenebileceği uyarısında bulundu. Araştırmayla ilgili bulgular, PNAS dergisinde yayımlandı.
Hayatta kalabilmek için buldukları en iyi yer orasıdır. Aynı göç yolunda oldukları, hasta veya yaşlı filler en iyi yeri tercih ederek orada kalırlar. Zamanla, beslenmedeki çeşitlilik eksikliği, yaralanmalar veya yaşlılık bu fillerin ölmesine olur.
Yerel yaban hayatı yetkilileri de fillerin hareketini yakından izledi. Xishuangbanna koruma alanı, Çin'deki fillerin yaklaşık yüzde 90'ına ev sahipliği yapıyor. Myanmar ve Laos sınırının yanında yer alan koruma alanı yaklaşık 241 bin hektarlık bir alana yayılıyor.
Doğasında yer alan tüm yeşillikleri tüketebilen bir hayvan türüdür. Yeterli yiyecek bulamadıklarında ağaç kabuklarını yedikleri de görülmüştür. Ağaçların sahip olduğu ince dalları kolay bir şekilde yiyebilirler. Sevdikleri besinler arasında ağaç gövdeleri de bulunuyor.
Buzul çağında yaşamış olan mamutların neslinin 5 bin 600 yıl kadar önce tükendiği düşünülüyor. Bilim insanlarının araştırmalarına göre, göllerdeki su miktarının azalmasıyla birlikte, günde 70-200 litre arasında su tüketmesi gereken yünlü mamutlar, bu suya erişemedi ve zamanla nesilleri tükendi.
MÖ 8000 yıl evvel mamutlar Avrupa'da ve Asya'da ortadan kaybolmuşlardır. Aynı dönemde Homo sapiens de (modern insanlar) güneyden beri bu bölgelere doğru yayılmışlardır. Sadece doğu Sibirya'nın Wrangel Adası'nda ufak mamut popülasyonları MÖ 1700'e kadar hayatta kalabilmişlerdir.
İçinde Burdur bölgesinde bulunmuş mamut fosilleri var. Ancak çok küçük bir katkı ile çok daha güzel bir müzeye dönüşebilir.
“Su ayısı” olarak da tanınan bir milimetre boyutundaki mikroskopik canlı türü tardigradlar, gezegenin en güçlü hayvanı.
Türk tarihi boyunca bozkurt kutsal ve millî hayvan olarak kabul görmüştür. Bozkurt'un kutsal sayılmasının ve Türklerin ulusal sembolü olmasının en önemli nedeni, Türklerin bir bozkurdun soyundan geldiklerine inanmalarıdır. Bozkurt, bugün Türk milliyetçiliğinin sembolüdür.
1- Grönland Balinası: Potansiyel Olarak 200+ Yıl
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, Arktik ve yarı arktik balinaların kesin ömrü bilinmemekte, ancak avlanan bazı bireylerde bulunan taş zıpkın uçları, 100 yıldan fazla yaşadıklarını ve 200 yıldan fazla yaşayabileceklerini kanıtlıyor.
Şans Getirmesi İçin Fil Figürü Kullanımı
Birçok kültürde bu figürün şans getirdiği inancı hakimdir. Özellikle Çin, Afrika, Hindistan gibi ülkelerde bu nedenle çok kullanılır. Türk kültüründe de çok sevilen ve sıklıkla kullanılan bu figür, şans getirmesiyle ünlüdür.
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, ülkede haziran ayı sonu itibarıyla yaklaşık 18 milyon 251 bin büyükbaş, 49 milyon 816 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Küçükbaş hayvanlardan 38 milyon 448 bini koyun, 11 milyon 368 bini keçilerden oluşuyor.
Neslinin tükenme riski çok yüksek
Kaçak avlanma ve ormansızlaşma nedeniyle nüfusları hızla küçüldü. 1970'lerde, Afrika'da bilinen 1.2 milyon fil vardı ancak kaçak avcılar ve habitat kaybı nedeniyle yok olmanın eşiğine sürüklendiler. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre; sayıları sadece 100 bin civarında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri