Dünyamızın 2/3 ü su ile kaplıdır. Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Brezilya, en fazla yenilenebilir tatlı su kaynağı hacmine sahip ülkedir. O kadar fazla ki, Brezilya'daki tatlı su, dünyadaki tatlı su kaynaklarının yaklaşık %12'sini oluşturuyor. Amazon Bölgesi, Brezilya'daki toplam tatlı suyun %75'inden fazlasını içeriyor.
Dünyadaki tatlı su kaynakları toplam su hacminin yaklaşık %2.5'tir. Bu miktarın %68,7'si (24 milyon km3'ü) buz ve kar olarak dağlık bölgelerde, Antarktika ve Arktik'te, %30,1'i ise (8 milyon km3) yeraltı suyu olarak bulunmaktadır [1].
Ekvatoral bölgede yer alan Endonezya ve Brezilya gibi ülkeler tatlı su rezervleri bakımından dünya'da ilk 5 ülke arasında bulunmaktadır. Brezilya ................... Kongo-Zaire............. Kolombiya-Mozambik Mali-Nijer-Nijerya....
Doğal tatlı su kaynakları arasında yüzey suyu, yer altı nehirleri, yeraltı suyu ve donmuş su bulunur. Yapay tatlı su kaynaklarına örnek olarak arıtılmış atık su (atık su yeniden kullanımı) ve tuzdan arındırılmış deniz suyu verilebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Baykal Gölü son 60 yılın en düşük su seviyesine ulaştı.
Su ve Toprak İlişkisi
Diğer taraftan tatlı suyun %30'u yer altında (toprak nemi, bataklık suyu, akifer yatakları) yer altı suyu olarak, %1'i ise ekosistemler (atmosfer, toprak nemi, bitkiler vb.) ve insanlar için ulaşılabilir olan tatlı su miktarı olarak bulunur.
2025 yılına kadar dünyanın yaklaşık yarısının, 2050 yılına geldiğinde ise dünyanın yüzde 75'inin tatlı su kaynaklarına ulaşmakta sorunlar yaşayacağı ifade ediliyor.
1. Linapacan Adası - FilipinlerLinapacan Adası, Filipinler'e bağlı bir yerleşim yeridir. Dünyanın en temiz suyu olarak kabul görmüştür.
12.226.000 ton (%20,81) ile ilk sırayı alırken bunu Brezilya ve Çin izlemektedir. Türkiye 381.000 ton (%0,65) ile 28. sırada yer almaktadır. Dünyada su en fazla yaklaşık yüzde 80 oranında tarım amacıyla kullanılmaktadır.
Yağışlar sonucunda tüm 25 havzamızda üretilen toplam tatlı su varlığı içerisinde, günümüz teknik ve ekonomik şartları çerçevesinde, ancak 112 milyar m³'lük bir kısmı potansiyel olarak kullanılabilir.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Konya ve Isparta sınırlarında yer alan Beyşehir Gölü 656 kilometrekare yüz ölçümüyle Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü.
Su kaynakları üzerindeki baskının her geçen gün arttığı dünyada yaklaşık 700 milyon insan 43 farklı ülkede su kıtlığı çekiyor. 2,7 milyar insan ise yıl içerisinde en az 1 ay su kıtlığı yaşayan havzalarda yaşamını sürdürüyor.
Ülkeler yılda kişi başına düşen kullanılabilir tatlı su miktarına göre sınıflandırılıyor. Bu değerin 1.000 m3ten az olması su kıtlığı, 1.000-1.700 m3 arasında olması su stresi, 1.700 m3ten fazla olması ise su zenginliği olarak nitelendiriliyor.
Az sayıda göl ya da nehrin bulunduğu kurak bölgelerde yaşayanlar, içme suyu tedariği için denizlere yöneliyor. Dubai'nin içme suyunun yüzde 90'dan fazlası denizden elde ediliyor. Büyük tuzlu su arıtma tesisleri ters osmoz işlemini kullanarak devasa miktarlarda içme suyu üretimi yapabiliyor.
Prof.Şener, ülkemizin su zengini bir ülke olmadığını, nüfus artışı sonucu, "2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanmasının beklendiğini" söyledi.
Araştırmalar, 2032 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su anlamında kıtlık ile karşı karşıya kalınacağını gösteriyor. Bir yandan da su kullanımı büyük ölçüde azaltılmadığı takdirde 2040 yılına kadar şiddetli su yokluğu ile oluşacağı tahmin ediliyor.
Projeksiyonlara göre şu an 1346 metreküp olan kişi başına düşen su miktarı, 2040 yılında 100 milyonluk nüfusla 1116 metreküpe düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacak. Su miktarı düşüşü ve nüfus artışı bu şekilde sürerse de 2050'lerde 1069 metreküp ve aşağısı ile 'kıtlık-kuraklık' çeken bir ülke haline geleceğiz.
Dünyadaki toplam su miktarı 1.4 milyar km3 olup bunun % 97.5`u okyanuslarda ve iç denizlerde tuzlu su olarak bulunduğu için içme suyu olarak kullanımı sulamaya ve endüstriyel kullanıma uygun değildir. Dünyadaki suların ancak % 2.5`i ise nehir ve göllerde tatlı su olarak bulunmaktadır.
Kaldı ki 2025 yılına kadar şu an kullanılabilir durumda olan bir çok su kaynaklığı kirlenecektir. Bu kaynaklardan su sağlanamaz duruma gelecektir. BM verilerine göre Dünya'da 1,4 milyar insan temiz içilebilir sudan mahrumdur.
Türkiye'de toplam kullanılabilir su miktarı 112 milyar m3'tür. Ülkemizin, bir yılda kişi başına düşen yaklaşık 1566 m3'lük kullanılabilir tatlı su miktarı dikkate alındığında, su zengini bir ülke olmadığımız anlaşılmaktadır.
Türkiye, OECD ve G20'nin kurucu üyesidir ve E7 ülkeleri, GOBLE'ler ve YSÜ'ler arasında sınıflandırılmaktadır. 2023 yılı itibarıyla Türkiye ekonomisi nominal GSYİH'ye göre dünyanın en büyük 17, Avrupa'nın ise en büyük 7. ekonomisidir.
IMF Dünya Ekonomik Görünümü veri setine göre, 2021 yılında 817,5 milyar dolar gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) ile 19'uncu büyük ekonomi olan Türkiye, 2022 yılında da 905,5 milyar dolarlık GSYH ile yine aynı sırada yer aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri