İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, 17 ülkeden 16 bin kişi ile görüşerek dünyanın beslenme alışkanlıklarının haritasını çıkardı. Buna göre tüm dünyada en çok sevilen yiyecek açık arayla makarna. Makarnayı ise pilav, pizza ve tavuk takip ediyor.
İlk sıraya çok şaşıracaksınız çünkü... Listede Türkiye'den birbirinden güzel 5 lezzet yer alırken birinci sıraya İtalya'dan Margherita pizzanın yerleşti. İkinci sırayı ise en sevilen lezzetlerimizden Adana kebap aldı. Listede, üçüncü sırada ise Japonya'dan ramen (erişte) yer bulunuyor.
Mevsimi gelince elmadan bahsetmeden geçmek olmazdı. Wikipedia'nın verilerine göre dünyanın en çok yenilen meyvesi olan ve organik olması gerekenler listemizde bulunan elma konusunda yazmakla bitmeyecek bir bilgi deposu mevcut.
Söz konusu alanda yetiştirilen toplam yaş sebze yaklaşık 995 milyon ton olup, domates yaklaşık 163,4 milyon tonluk üretimi ile dünyada en çok yetiştirilen yaş sebze ürünüdür*.
İlk üç sırayı sebze yemekleri, pilav, makarna, kebap ve etli yemekler takip etti. ilk istekler arasında yer aldı. Evde aradığı tadı bulamayıp bir şekilde dışarda yemek yiyenler de tercihini kebap, et yemekleri, dürüm, ızgara, iskender, köfte, lahmacun ve fast food'dan yana kullandı.
İlgili 41 soru bulundu
Hırvatistan merkezli gastroloji sitesi Taste Atlas, 2022 yılında dünyanın en iyi mutfakları ve en iyi geleneksel yemekleri olmaya hak kazanan ülkeleri ve yemekleri açıkladı. Toplamda 95 ülkenin yer aldığı en iyi mutfaklar listesinde Türkiye 7 sırada yer aldı.
45 bin Hürriyet okuruna sorduk; sandıktan yaprak sarma çıktı. Dünyaca ünlü mutfak uzmanları, yerli-yabancı şefler, yemek tarihçileri ve gurme yazarlarımız Vedat Milor ve Mehmet Yaşin'le Türk damak tadını masaya yatırdık. Yaprak sarma yüzde 12'yle birinci, Adana/Urfa kebap yüzde 11'le başa baş yarıştı.
Söz konusu alanda yetiştirilen toplam yaş meyve 637 milyon ton olup, yaklaşık 102 milyon tonluk üretim miktarı ile muz, dünyada en çok yetiştirilen üründür. Muzu sırasıyla elma (76,3 milyon ton),portakal (68,2 milyon ton), üzüm (67 milyon ton) ve mango (42,1 milyon ton) izlemektedir (Tablo 1).
Türkiye'nin yaklaşık 16,9 milyon tonu bulan meyve üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini üzüm oluşturdu. En çok üretilen meyve ürünlerinde üzümün ardından ikinci sırayı elma, üçüncü sırayı, portakal, dördüncü sırayı zeytin, beşinci sırayı da mandalina aldı.
Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'nın Türkiye'nin en büyük sebze ve meyve üretim yeri, Antalya Toptancı Hali'nin Türkiye'nin en büyük sebze ve meyve hali olduğunu söyledi.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
1 Yubari Kral Kavunu
Yubari kavunu lüks meyve salonlarında yaklaşık 150-200 dolar arasında fiyatlarla bulunabilir.
Görüntüsüyle dikkat çeken rambutan meyvesi dış kabuğunda yer alan saçaklar sebebiyle farklı görünümlü bir canlıyı andırıyor. Uzakdoğu'da 'Meyvelerin kralı' olarak kabul edilen bu meyve, ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlansa da tadıyla farklılık arayanlara tatlı-ekşi mayhoş bir seçenek sunuyor.
1. Beyaz Trüf Mantarı Dünyanın en kıymetli mantarlarından olan ve yetişmesi son derece zor bu mantar türünün kilosu yaklaşık olarak 33.000 Türk Lirası. Hatta bazen 65.000 Türk Lirasına kadar fiyatları yükselmektedir.
Listenin başında İtalya'dan Margherita pizza bulurken, ikinci sıraya 'Adana kebap' oturdu. Üçüncü sırada ise Japonya'nın Ramen'i (erişte) yer aldı. Türkiye'den listeye giren diğer lezzetler ise; biber dolması, sarma, köfte ve döner olarak sıralandı.
Çin, dünyanın en zengin mutfak kültürlerinden birine sahiptir. Çin mutfağında yemek, zenginlik, şans ve sağlık anlamına gelir. Bu mutfakta pirinç, hamur, sebze ve soya sosu ön plana çıkar. Ayrıca zeytinyağı yerine susam yağı kullanılır.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Dünyada ve Türkiye'de en çok yetiştirilen sebzeler domates, hıyar, kavun, karpuz ve biberdir (4).
Nar; meyvesi, çiçeği, çekirdekleri, zarı, yağı, suyu ve kabuklarına kadar kullanılarak halk hekimliği, kök boya, gıda, hediyelik eşya yapımı, vb. gibi pek çok alanda yaklaşık 5 bin yıldır yaşamımızda olan, en eski meyve olarak kabul edilir.
Ekilebilir arazide ilk 10 ülke
Yerkürenin ekilebilir arazisinin yüzde 10,48'ini barındıran ABD'yi Hindistan (yüzde 9,22), Çin (yüzde 8,80), Rusya (yüzde 7,46), Brezilya (yüzde 3,72), Avustralya (yüzde 2,97), Kanada (yüzde 2,64), Ukrayna (yüzde 2,06), Nijerya (yüzde 1,91) ve Arjantin (yüzde 1,74) takip ediyor.
Türkiye geçmişten günümüze önemli bir tarım ülkesi olmuştur. Dünya tarım topraklarından yüzde 0,8 pay almasına rağmen toplam küresel çıktının yüzde 1,29'undan fazlasını üreten Türkiye gelişen teknolojiyi etkiliyor ve ondan etkileniyor.
Nadide lezzetler: Osmanlı'da ziyafet sofraları
Ziyafet sofralarında ayrıca pirinç pilavı, sülün kebabı, şerbet, börek ve çörek çeşitleri, güllaç ve zerde eksik olmazdı. Yemekten sonra önce helva sonra meyve yenirdi. En sonda şerbetler içilirdi.
Eski Türkler'de kımızın yanı sıra çeşitli bitkilerden elde edilen içecekler de vardı. Örneğin darıdan şarap yapılıp bunun kımızla karıştırılmasıyla elde edilen ve Tarasun adı verilen bir içkileri vardı. Ayrıca üzümden de şarap yaparlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri