Dünyada ilk müze, milad'dan önce üç yüz yılında İskenderiye'de birinci Ptolemaios zamanında kurulmuştur. Müze adı verilen ilk bina, aslında bir üniversitedir.Sanata ve bilime değer veren okulların bir araya toplanmasından meydana getirilmiştir. Bu ilk müzede, sanat eserlerinden ziyade eski kitaplar vardır.
Bu günkü anlamda ilk müze, Sultan Mecid'in hakimiyeti sırasında Harbiye Nazırı Ahmet Paşa tarafından, Topkapı Sarayı'nın büyük avlusundaki Hagia Eirene'de kurulmuştur. İlk kurulduğunda iki kısımdan oluşan bu müzede, eski eserler (Mecmua-ı Asar-ı Atika) ve eski silahlar (Mecmua-ı Esliha-ı Atika) sergileniyordu.
1750 yılında Lüksemburg Müzesi kurularak bu düşünce gerçekleştirilmiştir. Lüksemburg Müzesi dünyanın bilinen ilk resmî müzesidir. İngiltere'de ise 1759 yılında British Müzesinin temelleri atılmıştır.
İlk Müze 1846'da Kuruldu
“Mecma-ı Âsâr-ı Atika”, yani “Eski Eserler Koleksiyonu” adı verilen müze, Padişah Abdülmecid'in (1839-1861) Yalova'da gördüğü Bizans yazıtlarını İstanbul'a getirtmesiyle oluşmuştu.
“Müze” Yunanca, ilham perilerinin (muses) tapınağı olan mouseion'dan gelmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Fethi Ahmet Paşa'nın 1846-47 yılında Aya İrini Kilisesi'nde oluşturduğu çekirdeği ilk müze- miz olarak kabul eder.
Paris - 297
Fransızların ''Ville Lumiere'' yani Işık Şehri adını verdikleri Paris, bugün 9,6 milyon ortalama ile dünyanın en çok ziyaret edilen 10 müzesi arasında ilk sırada yer alan, Louvre Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor. Paris gezilerinin odak noktası ise Louvre'da Mona Lisa'yı ziyaret etmektir.
Mecma-ı Âsâr-ı Atika (Eski Eserler Koleksiyonu), Türkiye'deki ilk müze oluşumudur; günümüzdeki İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin temelini oluşturur.
Osman Hamdi Bey İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin 29 yıl müdürlüğünü yapmış ve müzeyi dünyanın sayılı müzeleri arasına ekletmiştir. Osman Hamdi Bey'i çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusu sayanlar, bunu Osmanlı dönemindeki ilk Türk müze yöneticisi olmasıyla ve müzeyi geliştirmesiyle gerekçelendirirler.
Türkiye genelinde müze sayısı 2020 yılında 27 artarak 494'e ulaştı. Bunların 205 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, 289 tanesi ise özel müze kategorisinde yer aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelerdeki eser sayısı, 2020 yılında 2019 yılına göre %0,5 artarak 3 milyon 278 bin 114 oldu.
Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği üzerine Ankara'da bir Hitit müzesi kurulmasına yönelik ilk girişim; 1921 yılında, dönemin Hars Müdürü Mübarek Galip Bey ve Maarif Vekili Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından başlatıldı.
Listenin ilk sırasında, elbette Louvre Müzesi yer alıyor. Müze olmadan önce Fransız krallarının iki yüzyıl boyunca ikamet ettiği bir kale olan Louvre, mimar I.M.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri - İstanbul
Osmanlı'da tarihi eser toplama çalışmalarının izleri Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar uzanmaktadır. Ancak sistemli bir şekilde müzeciliğin kurumsal olarak ortaya çıkışı İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin 1869 yılında 'Müze-i Hümayun' adı altında kuruluşuyla olmuştur.
Louvre Müzesi (Fransızca: Musée du Louvre), dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur.
Şanlıurfa'da Balıklıgöl yakınındaki 200 dönümlük alana inşa edilen ve Türkiye'nin 'en büyük müzesi' unvanını alan Arkeoloji ve Mozaik Müze Kompleksi, tarihi eser, canlandırma ve imitasyonlarla ziyaretçilerini insanlık tarihine kronolojik bir yolculuğa çıkarıyor.
Osmanlı döneminde büyük oranda yabancılar tarafından yapılan bu çalışmaları, gerçekleştiren ilk yerli isim Osman Hamdi Bey'dir. Kendisi ilk Türk arkeolog olarak kabul edilmesinin yanında, ülkenin ilk arkeoloji müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurucusudur.
Müze, insanın kendisini her açıdan tefekkür ettiği ve hayran olunası bir nesne olarak gördüğü; sanat dergilerinde açığa vurulan vecde daldığı devasa bir aynadır. *Bu metin ilk olarak 1929'da, Bataille'ın editörü olduğu Documents adlı dergide yer alan “Dictionnaire Critique”in bir maddesi olarak yayınlanmıştır.
Dini bayramların ilk günü, müzeler öğleye kadar ziyarete kapalı tutulur. Pazartesi günleri, genel temizlik için teşhir salonları ziyarete kapatılır (Topkapı Sarayı Müzesi Salı günü).
Dr. Elizabeth Rodini tarafından hazırlanmıştır. Kültür eleştirmeni Georges Bataille'ın bu sözü aşırı uç gibi gözükebilir, ancak bu söz hem doğru hem de sembolik olarak açıklayıcıdır.
19. yüzyılın sonunda başlayan kuruluş çalışmaları, 1913 yılında tamamlanmış ve müze, Mimar Sinan`ın en önemli yapılarından biri olan Süleymaniye Camii külliyesi içinde yer alan imaret binasında 1914`de “Evkaf-ı İslâmiye Müzesi” (İslâm Vakıfları Müzesi) adı ile ziyarete açılmıştır.
Abdülhamid'e ait. Arkeoloji Müzesi binası, 1903 yılında kuzey ve 1907 yılında güney kanadın eklenmesi ile bugünkü haline geldi. Ana Müze binasının güney doğu bitişiğine, yeni sergi salonlarına duyulan ihtiyaç nedeni ile de 1969 -1983 yılları arasında bir ilave yapıldı ve bu bölüm Ek Bina olarak adlandırıldı.
Osman Hamdi Bey, burada toplanan eserlerin korunması için Mimar Alexandre Vallaury'e planlarını çizdirerek bugün İstanbul Arkeoloji Müzeleri olarak bilinen binayı yaptırır. Bu bina, Türkiye'de müze binası olarak tasarlanan ilk binadır ve “Müze-i Hümayun” adıyla 1891 yılında ziyarteçilerini ağırlamaya başlar.
Türkiye'de en yaygın müze türü arkeoloji müzeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri