Konuşma Halkası Öğrencilerin farklı görüşleri fark etmesi ve farklı görüşlere saygı göstermesi istendiğinde uygulanan bir yöntemdir. Teknikte, öğrenciler birbirini görecek şekilde ve daire olarak oturmaları sağlanır. Konuyla ilgili bir kavram, ilke ya da sözcük vererek görüş belirtmeleri istenir.
Öğrenme halkası modeli, başlangıçta keşif, terim tanıtımı ve kavram uygulamalarından oluşan 3E modeli olarak başlamış, daha sonra merak uyandırma, keşfetme, açıklama ve genişletme şeklinde 4E öğrenme halkası modeli olarak ifade edilmiştir (Bybee, 1997).
GÖRÜŞ GELİŞTİRME (SERBEST KÜRSÜ) TEKNİĞİ (Ortalama okuma süresi 4 dakika, 16 saniye.) Zıt karşıt kutuplu bir konunun tamamen katılıyorum-hiç katılmıyo-rum aralıklarında tartıştıkları bir tekniktir. Serbest kürsü olarak da adlandırılır.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Vızıltı gruplarında önemli olan belli bir öğrencinin belirli bir süre bir konu üzerinde tartışması ve sonunda varılan kararların açıklanmasıdır. Bu tür grup tartışması 4-36 dakika arasında sürebileceği için Vızıltı gruplarına "kısa süreli tartışma grupları" da denilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Bu modellerin aşamaları Tablo 1'de verilmiştir. Temel öğrenme halkası modeli olan 3E öğrenme halkası modelinin aşamaları Lawson (1996) tarafından Keşfetme, Kavram Tanıtımı ve Kavram Uygulaması şeklinde ifade edilmiştir.
Öğrenciler, öğretmenin konuyla ilgili aktardığı metin ya da sorularla ilgili fikirlerini yansıtan kartı seçer. Kartı sıralarının üzerine koyarak ya da havaya kaldırarak fikirlerini duyurur. Böylece her öğrencinin konu hakkında görüşü alınmış olur.
Öğretim Tekniği: Öğretme yöntemini uygulamaya koyma biçimi ya da sınıf içinde yapılan işlemlerin bütünüdür. Yöntem, tasarlama, teknik ise tasarının uygulanmasıdır. Öğretim Stratejisi: Öğretimin hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırmada kullanılan küçük ölçekli plan.
İstasyon Tekniği Yöntemi
Sınıf kendi içinde gruplara ayrılarak istasyonlar oluşturulur ve istasyonlarda ise slogan yazma, afiş hazırlama, deneme ya da makale yazma, şarkı sözü yazma, öykü ya da şiir yazma, resim yapma gibi etkinlikler yapılır.
Sınıftaki bir öğretmen herhangi bir konu veya sorunu sınıfa açıklama yapar. Öğrenciler bu sunulan konu veya sorunu önce kendisi kavramaya çalışır. Ardından sırasıyla ikişerli, dörderli, sekizli vb. olacak şekilde, sürekli artan bir grafikte konu veya sorunu hep birlikte kavramaya veya tartışmaya girmeye devam ederler.
1) Öğrenciler ikişerli gruplar oluşturur. 2) Verilen konu ya da soru ile ilgili düşüncelerini birbirlerine söylerler. 3) Eşler birbirinden ayrılır yeni ikililer oluştururlar. 4) Yeni eşlerine düşüncelerini iletirler katılıp katılmadıkları noktaları söylerler.
Hızlı tur tekniğinde ise öğrencilere bir konu veya soru verilir. Öğrenciler, söyleyecekleri şeyleri düşünürler ve sırayla konuşmaya başlarlar. Her öğrenciye konuşma fırsatı veren bu teknik, utangaç öğrencilerin de kendilerine güvenmelerini sağlar.
Kum Saati:
İlk önce tahtaya boş kum saati çizilir ve öğrenilecek konu kum saatinin ortasına yazılır. Öğrenilecek konu ile ilgili ön bilgiler kum saatinin üst kısmına yazılır ve konu işlenir. Konu işlendikten sonra, öğrenme malzemesinin ana temaları kum saatinin alt bölümüne yazılır ve kum saati açıklanır.
Hazineyi Bul
— Konunun sunumu, gözden geçirilmesi ve konuyla ilgili problemlerin çözümü gibi çeşitli amaçlar için kullanılır. — Konu ya da konuyla ilgili problemlerin çözümü parçalara ayrılarak sınıfın çeşitli yerlerine saklanır. — Gruplar ellerindeki yönergeyi-krokiyi izleyerek parçaları bulur.
Akvaryum tekniği uygulanarak yapılan tartışma sırasında öğrencilerin çeşitli notlar alarak sınıfa tartışmanın özeti sunması gerekmektedir. Akvaryum tekniğini uygulamanın başka bir yolu da birden fazla tartışma grupları oluşturarak öğrencilerin kendi fikirlerini açıklaması olmaktadır.
Bu teknik; Öğrencilerin ve öğretmenlerin bir konu hakkında beraberce kafa yorarak sonuçlar çıkarmaları veya daha özet bir ifade ile birbirlerine yardım ederek öğrenmeleri yöntemidir.
İşlenen konunun ana kavram ya da düşünceleri çıkartılır. Çıkarılan maddeler tombala kağıtlarında dağınık olarak yazılır ya da bazı kutular boş bırakılır. Hazırlanan kartlar öğrencilere dağıtılır. Öğretmen konuyu anlatırken öğrenciler bahsedilen kavram ya da düşüncelerin üstünü kapatır.
- Belirlenen konu yada problemle ilgili bütün öğrenciler araştırma yapıp, malzeme toplarlar. Daha sonra grupların; avukat, tanık, jüri üyesi, araştırmacı rolündeki üyeleri bir araya gelerek konuyla ilgili buldukları malzemeleri tartışıp hazırlık yaparlar.
Aktif öğrenme biçimleri, dinleme, yazma, okuma gibi bilinen yöntemlerin ötesine giderek problem çözme yoluyla anlamı yapılandırma, ürünler oluşturma, rol oynama ve kavramsal analiz, değerlendirme, sentez ve eleştirme gibi yöntemleri içerir.
Öğrenci Katılımı: Top taşıma tekniği, öğrencilerin aktif katılımını teşvik eder. Öğrenciler, topu birbirlerine geçirerek konuyla ilgili bilgi ve düşüncelerini paylaşırken daha fazla dikkat ve ilgi gösterirler. Derinlemesine Anlama: Top taşıma tekniği, öğrencilerin konuyu derinlemesine anlamalarına yardımcı olur.
Beyin fırtınası, tek başına veya bir grupla yapılabilir; Beyin fırtınası sırasında fikirlerin akla gelir gelmez, açığa çıkması istenir. Fikirler başta yargılanmaz ve eleştirilmez, hiçbir fikir saçma olarak değerlendirilmez, böylece kişinin tüm fikirlerini çekinmeden, aklına geldiği gibi sunması sağlanmaya çalışılır.
Kartopu örneklemesi popüler bir iş araştırması yöntemidir. Kartopu örnekleme yöntemi, bir popülasyonun bilinmediği ve nadir olduğu ve araştırma için örneklem olarak bir araya getirmek üzere denek seçmenin zor olduğu durumlarda yaygın olarak kullanılır.
Sandviç yöntemide ögrenci önce tek başına sonra çalışır daha sonra arkadaşlarıyla problemle ilgili görüşlerini konuşurlar somut bir ürün ortaya çıkar.
Bu teknikte sınıf altışar kişiden oluşmuş gruplara ayrılır. Daha sonra grup bir dakika içinde sekreter yada lider tarafından toplanır. Bir dakika sonra problem veya sorun hakkında net bir açıklama yapılır. Böylece tartışmaya katılan bireyler sadece özel soruları cevaplamak için altı dakika kendi görüşlerini sunarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri