Bunların yanında, dünyada da Türkiye'de olduğu gibi çok sayıda, maden işçisinin hayatını kaybettiği kaza gerçekleşti.. Yaşanmış en büyük kaza 1942 yılında Çin'de gerçekleşirken tam 1549 işçi hayatını kaybetti. İkinci sırada Fransa'da, 1906 yılında gerçekleşti ve tam 1099 işçi hayata veda etti.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı bir araştırmada, Türkiye'de maden ve taş ocakçılığı iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör olmuştur. Türkiye, maden kazaları sonucu yaşanan ölümlerde dünyada ilk sıralarda yer almaktadır.
Türkiye'de sık sık ölümlü maden kazaları meydana gelirken batılı ülkelerde uzun yıllardır ölümlü maden kazası yaşanmıyor. Avrupa'da son maden faciası 1946 yılında Almanya'da meydana geldi.
Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi maden ocağında eksi 450 kotunda göçük meydana geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Zonguldak Ereğli'de, kömür madeninde meydana gelen göçük sebebiyle 1 kişi hayatını kaybetti. 6 yaralımız var. Yaralılar hastaneye nakledilmiş durumda.
Kazakistan'daki Lüksemburg merkezli ArcelorMittal şirketine ait madende meydana gelen kazada en az 45 kişi hayatını kaybetti. Ulusal yas ilan edilen ülkede bayraklar yarıya indirildi. Bu kaza, ülke tarihindeki en ölümcül kaza olarak kayıtlara geçti.
İlgili 33 soru bulundu
O döneme göre son 25 yılın en ağır patlaması olduğu belirtilen haberde 51 işçi hayatını kaybetmiş. Bunun dışında 1990'larda birkaç küçük patlama haberi hakkında ulaşılsa da Almanya'da uzun süredir büyük bir maden kazası yaşanmıyor.
Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
eleman.net verilerine göre, Madenci 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Madenci , Ocak 2023 yılında ortalama 16.060 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.856 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Fiziksel zorluklarından dolayı yüzyıllar boyu erkek egemen bir çalışma alanı olan madencilikte özellikle iki binli yıllarda kadın madencilerin de sayısı hızla artmaktadır. Kadınlar maden işletmelerinin hemen her alanında boy göstermektedirler.
Almanya madenlerinde 2013 Ekim ayına kadar 40 yıllık süre zarfında hiç ölüm meydana gelmiyor. Ayrıca son yasa değişikliyle birlikte 2018 yılına kadar tüm maden ocaklarının kapatılması isteniyor.
Bağımsız Maden İş Sendikası'ndan Başaran Aksu'ya göre evet önlenebilir. Aksu, sürekli olarak madende ölcümler ve yeraltı sondajları yapılarak durumun tehlikeli düzeye ulaşıp ulaşmadığının anlaşılabileceğini söylüyor.
Bununla birlikte, yurtiçi tüketiminin dörtte birini karşılayabilecek düzeyde doğalgaz kaynaklarına, ayrıca geniş taş kömürü, linyit kömürü ve tuz kaynaklarına sahiptir. Bunlar dışında ülke potasyum ve küçük miktarlarda olmak üzere uranyum, kobalt, bizmut ve antimon gibi maden ve mineral kaynaklarına sahiptir.
Dünya üzerindeki en fazla rezerve sahip maden Kömür'dür. Dünya üzerinde 1 trilyon tondan fazla kömür rezervi bulunduğu tahmin ediliyor (2018). Ülkemizde en çok rezervi olan ve çıkarılan maden ise Dolomit'tir.
1992 Kozlu kömür madeni faciası, 3 Mart 1992 tarihinde Türkiye'nin Zonguldak ilinin Kozlu ilçesindeki taş kömürü maden ocağında saat 19.45 - 20.00 arasındaki zincirleme grizu patlamaları nedeniyle meydana gelen bir madencilik kazasıdır. Olay sonucunda 263 madenci yaşamını yitirmiştir.
17 Mayıs 2014'te, toplamda 301 kişinin hayatını kaybettiği ve içeride kimse kalmaması sebebiyle kurtarma çalışmalarının sona erdiği açıklandı.
(Ek fıkra:RG-25/8/2017-30165) Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.
Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi ne kadardır ? Günde en çok 7,5 saat, haftada ise en çok 37,5 saat olabilmektedir. Yeraltı işçileri bu süreleri aşan şekilde çalıştırmaları zorunlu ve olağanüstü şartların varlığıyla mümkündür.
Hayır. Maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerde her yaştaki kadınların çalıştırılması yasaktır.
Yeraltı maden işinde 1800 gün prim ödemesi olup, yeraltı işi dışında FHZ almayan diğer işyerlerinde prim ödemesi olanlar, emeklilik için; 7200 gün prim ve 60 yaşa tabi ve yeraltı maden işinde kazandıkları FHZ de 60 yaştan indirilmektedir.
Anılan Kanun maddesine göre, Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde 2008/Ekim ayı başından sonra ilk defa çalışmaya başlayan sigortalıların emekli olabilmeleri için sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıl çalışması, 7200 gün ve 50 yaş şartını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Türkiye'de polis memurlarının maaşı, rütbe, hizmet yılı, eğitim durumu, görev yaptıkları bölge ve alınan ek ödemeler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. 2023 yılı itibariyle, Polis Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan yeni bir polis memurunun maaşı 25.539 TL'dir.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir. Madenler, devlet ya da üretilen madenden devlet hakkı ödenerek özel veya tüzel kişiler tarafından işletilebilir.
Altın, gümüş, platin ve paladyumun para birimi kodu olarak bilinen ISO 4217 sertifikası vardır. Türkiye'de çıkan en değerli maden altındır. Değerli madenler içerisinde eski bir geçmişe sahip olan altın, yüzyıllardır insanlığın beğenerek kullandığı bir mücevherdir.
Türkiye'de bilinen ve envanteri yapılmış toplam altın rezervi 300 ton'dur. Arama çalışmaları süren alanların ve zuhurların ise, özellikle Ege Bölgesi'nde yoğunlaştığı dikkat çekmektedir (Şekil 1). Yurdumuzda toplam yedi adet altın madeni yatağı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri