Orak, özellikle tarımda kullanılan yarım çember biçiminde yassı, ensiz ve keskin metal bir bıçakla, buna bağlı bir saptan oluşan ekin biçme aracıdır. Aynı zamanda komünizmin simgesinde de yer alan orak, bu simge için köylü (çiftçi) sınıfını temsil eden bir figür olarak kullanılır.
Orak ve çekiç (Unicode: "☭"), komünizmin simgesidir. Bir orağın çekiç üzerine çapraz olarak yatırılması ile oluşur. Bu iki simge çiftçileri ve proletaryayı sembolize eder. Bu iki simge bir araya getirilerek çiftçilerin ve işçilerin birliği sembolize edilir.
Orak ve çekiç sembolü Sovyetler Birliği'nin kuruluş yıllarında (1817-1918) kullanılmaya başlandıysa da resmi olarak kullanılmaya 1923 yılında başlandı. Orak-çekiç işçi-köylü ittifakını, yıldız ise bu ittifakın sağlayacağı kurtuluşu temsil ediyor. Başlangıçta kullanılan sembolde kılıç da bulunmaktaydı.
Tarım yapılabilen alanların çoğalması, tarımda aletlerin sürekli gelişmesine neden olmuştur. Neolitik Çağ'da Anadolu'da ilk geliştirilen tarım aleti saban iken, hemen ardından yay şeklindeki hayvan boynuzunun iç tarafına açılan oyuklara yerleştirilen mikrolitler sayesinde oluşturulan orak geliştirilmiştir.
Günümüzde biçerdöver kullanımı popülerleşmiş olsa da biçerdöverin ulaşamadığı, geçemediği alanların biçiminde dahi hala orak kullanılıyor. Tırpanda biçme de pratik olarak kullanılan bir araç ama biçilen ekini yerlere rastgele dökmesi sebebi ile toplamak gerekiyor.
İlgili 35 soru bulundu
Orak, özellikle tarımda kullanılan yarım çember biçiminde yassı, ensiz ve keskin metal bir bıçakla, buna bağlı bir saptan oluşan ekin biçme aracıdır. Aynı zamanda komünizmin simgesinde de yer alan orak, bu simge için köylü (çiftçi) sınıfını temsil eden bir figür olarak kullanılır.
İlk parmaklı orak makinesi 1868 yılında geliştirildi (Şekil 1.4). Kesilen saplar tablada toplandı ve belirli miktardan sonra tarlaya bırakıldı, demetlerin kalınlığı ve namlunun genişliği ayarlanabildi. Marsch kardeşler 1858 yılında biçerbağlar orak makinesini geliştirdiler (Şekil 1.5).
Saban, tarımda yararlanılan tarlayı ekme öncesi toprağı havalandırmakta kullanılan bir alettir.
Tarlayı ekilir duruma getirmek yani toprağı sürmek için kullanılan ilkel alettir. Günümüzde sabanın yerine bu aletin çok geliştirilmiş olanı ve pulluk adı verileni kullanılmaktadır.
Milattan önce 5. ve 6. yüzyıllarda Mezopotamya sınırları içerisinde ilk örneklerine rastlanan sabanın oldukça eski bir tarihi vardır. İnsanların toprağı eşeleyerek ektikleri tohumlardan daha fazla ürün aldıklarını anlaması ile saban kullanımına başlanılmıştır.
Komünizmin temelinde yatan sebep, sınıfsız, ortak mülkiyete dayalı bir toplumun kurulması isteğidir. Sınıfsız toplumlarda en genel anlamıyla tüm bireylerin eşit olması fikri karşıt görüşlüler tarafından "ütopya" olarak görülür ve zorla yaşanmaya çalışılırsa kaosa yol açacağı iddia edilir.
Beş köşeli kızıl yıldız, sosyalizm ve komünizmin simgesidir. Beş köşe emekçilerin beş parmağını ve aynı zamanda beş kıtayı (geleneksel olarak sayılmış) temsil eder.
Bugün dünyada sadece Marksist-Leninist ideolojiye bağlı 4 sosyalist ülke kalmıştır. Çin 1978 yılında sosyalist piyasa ekonomisine geçiş yaptı. Küba, Laos ve Vietnam ise 1990'lı yıllarda Sosyalist odaklı piyasa ekonomisine geçmiştir.
Sovyetler Birliği bayrağında kırmızı zemin renginin sol üstüne yerleştirilmiş altın kenarlı kırmızı bir yıldız ve bu yıldızın hemen altında altın renkli orak ve çekiç bulunur. Bayrağın zemin rengi, 1871 Paris Komünü'nün kırmızı bayrağından gelmektedir.
İlk aşamada ütopik sosyalist düşünürler tarafından savunulan ortak mülkiyet fikrinin daha bilimsel bir zemine oturtulmasıyla komünizmin nihai bir hedef olarak insanlığın önünde durduğu, Karl Marx (ö. 1883) ve takipçileri tarafından savunulmuştur.
Çekiç, çivi çakmak ve benzeri işlerde kullanılması yanında, madenleri dövmede de kullanılan madeni bir alet. Ekseri sapı tahtadan, bir ucu tokmaklı, bir ucu yassı madenden yapılan bir el aletidir. Bir şeyi çakmak, dövmek, yassılaştırmak, ezmek için kullanılır.
Kramer'e göre tarımda hayati bir teknoloji olan sabanı Sümerler icat etmişti.
Pulluk TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Toprağı sürmek için kullanılan tarım aracı
Saban. Saban: Tarlayi ekilir duruma getirmek için çift süren hayvanlarin boyundurukla koşuldugu önünde toprağı yarıp açan demir ucu bulunan ve yön vermek için tutma kolu olan gürgenden yapılmış öne doğru incelen uzunca bir tarim aracıdır.
Hayvancılık, tarımcılık, balıkçılık, madencilik ve ormancılık sektörleri birincil ekonomik faaliyetlerin başında gelir . İkincil Ekonomik Faaliyetler: Bu ekonomik faaliyetler icra edilirken, birincil ekonomik faaliyetlerden elde edilen ham madde ve yarı işlenmiş maddeler işlenerek yeni ürünler üretilir.
Beşincil ekonomik faaliyetler: Dördüncü ekonomik faaliyet ile elde edilen bilgiyi yönetenler şeklinde ifade etmek mümkün. Kamu ve özel sektör yöneticiliği ile İcra Kurulu başkanı (CEO) şeklinde tanımlanabilir.
Ağustos, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 8. ayı olup 31 gün çeker. Türkçede bu aya "Harman ayı", "Lobut ayı" da denir. Kimi yerlerde bu ay için "Temmuz" ayı gibi "Orak ayı" dendiği de olur. Ağustos adının İngilizce karşılığı olan "August", bir rivayete göre, Roma İmparatoru Caesar Augustus'a ithafendir.
Tarıma geçişin dünyanın farklı yerlerinde başladığı biliniyor. Bunlardan ilki Bereketli Hilal olarak bilinen, bugünkü Irak, Suriye, Lübnan, İsrail ve Ürdün'ü kapsayan bölge. Gerçek anlamda tarımın 11.000 yıl önceye dayandığı düşünülüyor.
Üretim yapılan bölgeye ve alınınca göre tarım makineleri çeşitlilik göstermektedir. Genellikle en çok kullanılan makineler arasında traktör, orak makinesi, balya makinesi, biçerdöver, çapa makinesi harman makinesi, pulluk, silaj makinesi, toprak frezesi gibi sıklıkla kullanılan makinelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri