'Kötü amaçlı yazılım' olarak da bilinen zararlı yazılım; bir cihaz, ağ ya da hizmete zarar vermek, kişisel bilgileri (bankacılık şifreleri gibi) ele geçirmek gibi niyetlerle tasarlanan herhangi bir dosyaya ya da programa deniyor.
'Kötü amaçlı yazılım', bilgisayar virüsü, solucan(virüs), truva atı, fidye virüsü, casus yazılım, reklam destekli yazılım ve diğer zararlı yazılımları oluşturan gruba verilen genel isimdir. Bu yazılımlar çalıştırılabilir kod, betik, aktif içerik ve diğer farklı yazılım türleri şeklinde ortaya çıkabilir.
ZARARLI YAZILIMLAR
Kötü niyetli kişiler tarafından bilgisayarımıza, sistemimize ve bilgilerimize zarar vermek, onları ele geçirmek amacıyla hazırlanmış yazılımlardır. ◦Bilgisayara izinsiz girip dosya ve programlara zarar veren programlardır.
İnternette bireye ve kullanıcıya doğrudan veya dolaylı zarar veren birçok kötücül yazılım mevcuttur. Bu kötücül yazılımlara Malware ismi verilmektedir. Malware, “Malicious software”in kısaltılması olan virüsler, truva atları, trojanlar ve istenmeyen diğer kötü niyetli yazılımların genel adıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Başlıca zararlı yazılımlar arasında virüsler, fidye yazılımları, solucanlar, Truva atları, dosyasız kötü amaçlı yazılımlar, casus yazılımlar, reklam yazılımları, botnetler, keyloggerlar rootkitler ve SQL enjeksiyonu (SQLi) yer alır.
'Kötü amaçlı yazılım' olarak da bilinen zararlı yazılım; bir cihaz, ağ ya da hizmete zarar vermek, kişisel bilgileri (bankacılık şifreleri gibi) ele geçirmek gibi niyetlerle tasarlanan herhangi bir dosyaya ya da programa deniyor.
“Creeper” oluşturulan ilk virüstür. Bu virüs 1971 yılında Bob Thomas tarafından yazılmıştır. Creeper, kendisini bilgisayarlar içinde aktarmak için ARPANET'i kullandı.
Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişle, var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar dili kullanılarak oluşturulmuş anlamlı anlatımlar bütünüdür. Yazılım için çeşitli diller mevcuttur. Bunlardan bazıları Pascal, C++ ve Java'dır.
Kötücül yazılım (malware, İngilizce “malicious soft- ware”in kısaltılmışı), bulaştığı bir bilgisayar sistemin- de veya ağ üzerindeki diğer makinelerde zarara yol açmak veya çalışmalarını aksatmak amacıyla hazırlanmış istenmeyen yazılımların genel adıdır [1].
Virüs nedir, malware (kötücül yazılım) nedir? Virüs, bilgisayarınıza zarar vermek için kendisini kopyalayabilen, sisteminizi bozabilen ve verilerinizi yok edebilen bir kod parçasıdır. Malware ise Truva atları, casus yazılımlar, trojanlar, adware, fidye yazılımları veya virüs içeren kötü amaçlı yazılımdır.
Sitenizde kötü amaçlı yazılım bulunduğunun yaygın belirtileri arasında, istenmeyen URL yönlendirmeleri, pop-up reklamlar, değiştirilen arama sonuçları, istenmeyen tarayıcı araç çubuklarının veya kenar arama çubuklarının eklenmesi ve bilgisayarın yavaşlaması olabilir.
Adware (Reklam Yazılımı), bilgisayarınızda reklamlar görüntülemek, arama isteklerinizi reklam web sitelerine yeniden yönlendirmek ve özelleştirilmiş reklamların görüntülenmesi için ziyaret ettiğiniz web sitelerinin türleri gibi hakkınızdaki pazarlama verilerini toplamak amacıyla tasarlanmış programlara verilen addır.
Truva atı, bilgisayarın işletim sistemine zarar verir. Solucan ise işletim sistemine zarar vermez. Solucanlar sadece girdiğiniz siteleri, kullanıcı adı, şifreleri ve indirdiğiniz programları, anlık ileti programlarında konuşmalarınızı (yani bilgisayarda yaptığınız her şeyi) programcısına rapor olarak bildirir.
Truva atları şu anda en sık rastlanan zararlı yazılım kategorisidir. Arka kapılar açmak, etkilenen cihazın kontrolünü ele geçirmek, kullanıcı verilerini süzmek ve saldırgana göndermek, etkilenen sisteme diğer zararlı yazılımları indirmek ve çalıştırmak ve diğer birçok kötü amaç için kullanılırlar.
Bilgisayar virüsü, bir bilgisayardan diğerine yayılan ve bilgisayarın çalışmasını kesintiye uğratan küçük yazılım programıdır. Bir bilgisayar virüsü bilgisayardaki verileri bozabilir veya silebilir, e-posta programını kullanarak diğer bilgisayarlara yayılabilir ve hatta sabit diskteki tüm öğeleri silebilir.
Casus yazılım, kullanıcılara ait önemli bilgilerin ve kullanıcının yaptığı işlemlerin, kullanıcının bilgisi olmadan toplanmasını ve bu bilgilerin kötü niyetli kişilere gönderilmesini sağlayan yazılım olarak tanımlanır.
Zararlı yazılımların temel amacı ise hedef sistemlerde veya ağlarda istenmeyen etkiler yaparak maddi veya manevi zararlara yol açmaktır. Bu zararlar, sistemleri kullanılamaz hale getirmek, hassas verilere erişmek, finansal kayıplar yaşatmak veya hedefin güvenliğini tehdit etmek şeklinde olabilir.
Yazılım, bilgisayar sistemlerine çalışma düzeni hakkında bilgi veren veri ve komutlardır. Yazılım, bir uygulama, program ya da oyun sistemlerinin var olma sürecinde hayati öneme sahiptir. Yazılım sayesinde dijital sistemlerin birbiriyle iletişimi sağlanır.
Antivirüs programları zararlı bir yazılım değildir.
E-posta Ekleri: Truva atı virüsü, e-posta ekleri aracılığıyla yayılabilirler. Kötü niyetli kişiler, çeşitli tuzaklar kullanarak kullanıcıları e-posta eklerine tıklamaya teşvik ederler. E-posta eklerini açtıktan sonra, Truva atı bilgisayarınıza bulaşabilir.
Ağ virüsleri, diğer yollarla bilgisayar sistemlerine bulaşan virüslerden farklıdır. Bu virüsler, yerel ağlarda veya İnternet üzerinde, bilgisayar sistemleri arasında paylaşılan kaynaklar ya da klasörler üzerinden yayılarak, ağdaki diğer sistemlere de bulaşan virüs türleridir.
Temizleme ve kurtarma işlemlerini yerine getiren, virüslere karşı yazılmış olan koruyucu programlar antivirüs programı olarak bilinmektedir. Özellikle günümüzde birçok farklı dosya ile beraber özel bilgileri koruma noktasında büyük öneme sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri