Peynir her ne kadar 8 bin yıllık geçmişe sahip olsa da ilk peynir fabrikası 1815'te İsviçre'de kuruldu. 1851'de ABD'de seri üretime geçildi. Bu zamana kadar peynir çiftliklerde yapılıyor ve yerel imkanlarla satılıyordu. Bugün dünyada en fazla peynir üreten ülke ABD'dir.
İlk peynir fabrikası 3 Şubat 1815'te İsviçre'de kurulurken, ilk peynir bankası ise İtalya'da parmesan için kurulmuş. Tabii bu bankanın 3 kez soyulduğunu da unutmamak gerek. Dünya üzerinde kimilerine göre bin, kimilerine göre ise 2 bin çeşit peynir var. En fazla çeşitlilik ise Fransa'da.
Peynirin Avrupa kıtasından Amerika'ya götürülmesine rağmen endüstri düzeyinde üretim yapan ilk peynir fabrikası, 1851 yılında ABD'de kurulmuştur. Avrupa'da ise ilk defa İngiltere'de 1899'da peynir fabrikası açılmıştır.
Tarihte Bugün. Peynir, çok büyük bir çeşitlilikteki aroma, tat, yapı ve şekle sahip bir grup fermente süt ürünü için kullanılan genel isimdir.
Eski Yunan tarihine baktığımızda ise ilk peynirin İskitler tarafından sütün ekşitilerek kısrak sütünden yapıldığı iddia edilmektedir. Bu bağlamda İskitlerin yaşamış olduğu M.Ö 7. YY civarında üzeri buzlarla örtülü anıtlarda keçi ve koyun derilerinden hazırlanmış kaplarda peynir izine rastlanmıştır.
İlgili 16 soru bulundu
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
İşte dünyanın en pahalı peyniri: Sırbistan'da üretilen ve kilosu tamı tamına 1000 dolar olan pule peyniri!
Yaygınlaşmasının Roma İmparatorluğu zamanlarında olduğu düşünülür. İlk üretimi için önerilen tarih M.Ö. 8. binyıl (koyunun evcilleştirildiği tarih) ile 9. binyıla kadar değişir. İlk peynirin Orta Doğu insanları ve Orta Asya göçebe Türkleri tarafından yapıldığı düşünülmektedir.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Fransa, en fazla peynir çeşidi bulunan ülke! Peynir, Fransızlar için bir “yaşam tadı”. Peynirle yatıp peynirle kalkıyorlar. Ve de bütün dünyaya peynir ihraç ediyorlar.
peynir - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça panīr پنیر “peynir” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen panīr sözcüğünden evrilmiştir. (NOT: Bu sözcük Avestaca payah- “süt” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Boğatepe eski adıyla Zavod, Kars'a yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunuyor. Burası meşhur Kars gravyer peynirinin üretildiği tek köydür. İsviçrelilerin Alplere benzettiği bu köy, peynir üretiminde önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye'deki ilk ve tek peynir müzesini Boğatepe'de yer almaktadır.
Ülkemizde en çok tüketilen peynirlerin başında elbette beyaz peynir geliyor. Beyaz peynirde de üst nokta Ezine… Çanakkale'nin neredeyse boğazı kadar meşhur peyniri.
Ezine tipi beyaz peynir, veya kısa ismi ile Ezine peyniri, Türkiye kökenli olgunlaştırılmış bir tam yağlı beyaz peynir çeşidi.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Konya, Bingöl, Erzincan, Elazığ, Tunceli ve Erzurum bölgelerinde üretilen tulum peynirine Erzincan tulumu veya Şavak peyniri adı verilir. Çankırı ve Çorum bölgelerinde yapılan tulum peyniri kargı tulumu adıyla anılır.
Bir klasik olan Ezine ile Yeni Rakı, Toros Keçi Peyniri ile Tekirdağ Rakısı, Trakya kaşarı ile Tekirdağ Trakya Rakısı, Diyarbakır örgü ve Bergama tulumu ile Tekirdağ Kavrulmuş Anason Rakısı, Divle Obruk peyniri ile No.10, Erzincan tulumu ile Tekirdağ Altın, Kars gravyeri ile Altınbaş.
En somut verilere göre, Kars ilinde ilk Kaşar peyniri üretimi 1926 yılında Kars ili merkez köyü Kümbetli'de yapılmıştır.
Dünyada 2 bine yakın peynir çeşidi bulunuyor ve bunlardan 193 tanesi Türkiye'de... Peynirin Türk mutfağında önemli bir yeri var.
Kars gravyeri, 1878 yılında İsviçreli bir peynir üreticisi olan David Moser'in Kars, Boğatepe'yi ziyareti sırasında bölgeyi peynir yapımına uygun bulması ile ortaya çıktı.
Parmesan peyniri (İtalyanca: Parmigiano Reggiano), sert ve soluk sarı renkli, inek sütünden üretilen ve 12-36 ay boyunca olgunlaştırılan bir İtalyan peyniri.
Dünyada ortalama 3 bin çeşit peynirin olduğundan söz ediliyor. Türkiye'de de 190'dan fazla.. Türkiye'nin her yerinde evlerde, tesislerde üretilen onlarca peynir türü ile adeta bir “peynir cenneti”...
Casu marzu (Sardinyaca'da casu modde, casu cundidu veya casu frazugi ya da İtalyanca'da formaggio marcio), kokuşmuş peynir anlamına gelen, içinde canlı böcek larvası bulundurmasıyla ünlü olan Sardinya'ya özgü bir koyun peyniridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri