Dünya'nın iç şematik görünümü. 1. kıta kabuğu - 2. okyanus kabuğu - 3. üst manto - 4. alt manto - 5. dış çekirdek - 6. iç çekirdek - A: Mohorovičić süreksizliği - B: Gutenberg Süreksizliği - C: Lehmann – Bullen süreksizliği.
Bunlar semanın katlarını troposfer, stratosfer, ozonosfer, mezosfer, termosfer, iyonosfer ve ekzosfer şeklinde sıralamışlardır.
Dünya'nın atmosferi altı farklı katmana sahiptir. Dünya yüzeyine en yakın olan troposferdir. “Tropos” değişim demektir.
Coğrafyanın temel konularından biri olan dünyanın katmanları 5 tabakadan oluşur. Bunlar; Hava Küre (Atmosfer), Su Küre (Hidrosfer), Taş Küre (Litosfer), Ateş Küre (Pirosfer) ve Ağır Küre (Barisfer)'dir. Her bir katmanın farklı özellikleri vardır.
İlgili 38 soru bulundu
Yer kabuğu, taş küre veya litosfer, Yerküre'nin en dış kısmında bulunan yapıdır. Karalarda daha kalın (35–40 km), Tibet Platosunda ise 70 km, deniz ve okyanus tabanlarında ise daha ince (8–12 km) olan yer kabuğunun ortalama kalınlığı 33 km kadardır.
İbrani geleneğine göre, 1'inci gök en yakın göktür, 2'nci gök günahkarların bulunduğu göktür, 3'üncü gök Aden bahçesinin bulunduğu göktür, 5'inci gök aşağı düzeyli meleklerin bulunduğu göktür, 6'ncı gök melek gruplarının ve Kerubi meleklerinin bulunduğu göktür; Tanrı ise 7'nci göktedir.
İşler bunlar arasında (7 kat semadan dünyanın 1.kat tabakasına) dönüp dolaşır" (Talak 65/12) Cenab-ı Hak Gökleri 7 gök olarak yarattığı gibi, benzerini yani 7 katını da yerde yaratmıştır.Yani, 7 tabakası olan yerin 7.katında yaşamaktayız.
Katman: Elektronların yer aldığı küresel yapıdaki noktaya katman denmektedir. Elektronlar ise katmanın farklı bölgelerinde ve hızlı bir şekilde hareket ederler. Atom numarası: Atomun sahip olduğu proton sayısına atom numarası denmektedir. Atom numarası aynı zamanda atomun kimliği olarak da bilinir.
Şöyle ki: a. İlgili ayetlerde yer alan “yedi gök” manasını, kısa nazarlı ve dar fikirli bir tabaka-i insaniye, yedi atmosfer tabakası olarak anlar. b. Kozmoğrafya ile sersemleşmiş diğer bir tabaka, dillerde "seb'a-i seyyare/yedi gezegen" olarak meşhur olan yıldızları ve onların yörüngeleri şeklinde algılar.
Yedinci kat (gök ise) üzerindeki kubbedir. Allah-u Teâlâ'nın Arş'ı yedinci katın üzerindedir. Allah-u Teâla'nın, 'Yedi kat göğü yaratan...' ayetinin anlamı da budur." (el-Bihar, 60/79/4). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
Sema; lügatta bulut ve yağmura da denilir. Bu anlamda olan Semâ'nın çoğulu (Esmiye ve sümiyyün) olur. Cenab-ı Allah yedi semâ (7 kat gök) yaratmıştır.
Dünya'nın atmosferi 6 katmandan oluşur: Troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer, iyonosfer ve ekzosfer. Troposfer: Atmosferin katmanlarından en yoğun olanıdır. Yeryüzünden başlar ve 8 ila 14,5 kilometre yüksekliğe kadar uzanır. Neredeyse tüm hava olayları bu bölgede gerçekleşir.
Dünya 5 ayrı katmandan oluşur. Her bir katman farklı kalınlıklara ve özelliklere sahiptir. Gaz katmanı, su katmanı, yer kabuğu ile çekirdek gibi değişik katmanları bulunur.
Bununla beraber, âyetin sarih ifadesinde "yedi kat arz" tabiri geçmiyor. Âyetin zâhiri: "Allah, arzı da yedi gök gibi yaratmış ve yaratıklarına mesken yapmıştır." diyor. "Yeri de yedi tabaka olarak yarattım" demiyor.
Yedi kat yerin dibine geçmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok güçlü olarak yere çakılmak. fazlasıyla utanmak, mahcup olmak.
Kubbe, pek çok dinde “göksel/kozmik/ilahi” olanı simgeler. Bu iki anlam birleştirilerek Türkçede uzaya “gök kubbe” de denmiştir. Aynı şekilde İncil'de “göğün bir çadır olduğuna dair” benzetmeler vardır. Tarih boyunca yapı teknikleri geliştikçe ibadethanelerin çatıları kubbe formuna kavuştu.
Hubble Uzay Teleskobu ile yapılan gözlemler, tüm evrendeki gökada sayısının iki yüz milyar civarında olduğunu gösteriyor. Bu tahmin uzayda herhangi bir yıldız ya da başka bir gökcisminin görünmediği en karanlık bölgelerden birine odaklanılarak yapıldı.
NEDEN? Sümerlerde, 5 gezegen 1 dünya 1 ay, toplamda 7 adet ettiği için.
İkinci kat semada "kudret" sıfatı hâkimdir. Hz. İsa (a.s) ve Hz. Yahya (a.s) bulunduğu makamdır.
Atmosferin yeryüzüne yakın katmanlarının yüzde 78'i azot, yüzde 21'i de oksijenden oluşur. Yüzde 1'i ise su buharı, argon, karbondioksit, neon, helyum, metan, kripton, hidrojen, ozon ve ksenon elementlerinden oluşur.
Manto: Yer kabuğunun altında bulunur. Magmadan oluşur. Volkanlardan çıkan gaz ve lavlar bu katmanlardan gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri