Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir.
Bu nedenle nişanda geline ne takılır sorusunun cevabı da mutlaka bilinmeli. Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor.
Örneğin nişanda çiftlere altın takabilirsiniz. Bu onlara nişanlılık sürecinde evlerini kurmak adına girecekleri masraflar için de yardımcı olacaktır. Altın yerine künye, bilezik, kolye gibi farklı hediyeler de takılabilir. Nişanda takı olarak takılacak şeyler içi sınırlandırma yoktur.
Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar. Nişan merasiminde ise erkek tarafının geline 2'li ya da 3'lü takı seti takması yeterlidir. Ancak bazı bölgelerde setin yanında geline 2- 3 bilezik takıldığı da görülmektedir.
Nişan töreninde geline takılan altınlar genellikle aile büyükleri tarafından hediye edilir. Bu takılar, genellikle gelinin başının üzerinden geçirilen bir zincir veya bir kolye şeklinde olabilir. Aynı zamanda bilezik, küpe veya yüzük gibi farklı takılar da tercih edilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Erkek tarafı geline kolye ve küpeden oluşan bir takı seti hediye eder. Gelen diğer davetlilerin takı takıp takmayacağı ise aileler arasında konuşulup belirlenir. Geline de set haricinde 2 ya da 3 tane bilezik de takılabilir.
Ülkemiz geleneklerine göre nişanı kız tarafı yaparken erkek tarafı ise düğünü yapıyor. Genellikle erkek tarafı geline takı seti ve bilezik takarken damada ise tam altın ya da zincir takabiliyor. Erkek tarafı nişanda geline takı seti taktı ise düğünde sadece bilezik ya da tam altın takabiliyor.
Nişan törenleri çiftlerin ve ailelerin isteğine göre bazen dışarıda yapılsa da genellikle kız evinde yapılır. Nişan töreni için mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, süslemeler, davetlilere ikram edilecek yemekler gibi masraflar da kız ailesi tarafından karşılanır.
Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Nişan erkek saat kız tarafından, nişan kadın saat erkek tarafından hediye olarak gelir ve tören sırasında takılır. Kadın ve erkek saati nişan ya da söz töreninde gelin-damat bohçası ile birlikte hediye edilir.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir.
Mahkemece talebin kısmen kabulü ile 6.486,48_TL'nin davalıdan tahsiline karar verilmiştir. Evlilik ve nişan sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından alınmış olursa olsun ona bağışlanmış sayılır.
Eğer damada takı takılacaksa ve ne takılması gerektiği bilinmiyorsa imkanlar dahilinde her şey takılabilir diyebiliriz. Örneğin damada çeyrek altın takmak oldukça şık bir hareket olacaktır. Veyahut çeyrek altın pahalı geliyorsa ya da çok yakın değilseniz gram altın da damada hediye olarak verilebilir.
Ayrıca Yargıtay'ın eski kararında, erkeğe takılan takılar erkeğin “kişisel malı”, kadına takılanlar da kadının “kişisel malı” sayılıyordu. Ancak bu görüş artık değişti. Yargıtay, düğünde takılan takıların geline ait olduğu görüşündedir.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Evde Yapılan Nişan Töreninde Neler İkram Edilir? Açık büfe yemekler bu tür durumlar için en iyi seçenek olacaktır. Salatalar, kanepeler, patates topları, peynir tabakları, sarma, börek çeşitleri, minik pizzalar ikram edebilirsiniz. Bu sayede servis hızlıdır ve yemek gece boyunca azalmayacaktır.
Nişan yüzüklerini genellikle kız tarafının yüzüğünü erkek, erkek tarafınınkini kız alır. Nişan yüzükleri; nişan tepsisi ve bir kurdele ile birlikte gelir. Aile büyüklerinden birinin konuşması ve iyi dileklerle birlikte çiftlerin sağ el yüzük parmaklarına yüzükler takılır ve kırmızı kurdele kesilir.
Söz merasiminde erkek tarafı isteme çikolatası ve isteme çiçeğini karşı tarafa takdim eder. Nişan merasimi ise ailelerin, akrabaların ve arkadaşların bulunduğu daha büyük bir tören olarak kutlanır. Söz merasimi adı üstünde ailelerin birbirine söz vermesidir. Nişan merasimi ise evliliğe giden yol olarak bilinir.
Söz yüzüğü sağ elin yüzük parmağına takılır, aynı şekilde nişan yüzüğü de sağ ele takılır. Nikah kıyıldıktan sonra sağ eldeki nişan yüzüğü sol ele takılır ve evlilik yüzüğü olarak değer görür.
Söz ve nişan merasimleri bittikten sonra bu tepsileri, ileride çocuklarınıza hediye etmek için saklayabilirsiniz. Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir. Genellikle bu konuda eskiden beridir işlemeli gümüş tepsiler tercih edilmektedir.
Peki söz yüzüğünü kıza kim takar? Evlenmeye karar verenler için nişan ilk adımdır ve kişiler, söz yüzüğünü kim keser sorusuna cevap arar. Söz yüzüğü kurdelesini kim keser diyenler için bunu genellikle, damat veya gelin adayının aile büyükleri yapar.
Nişan için dikkat edilmesi gereken pek çok detay bulunuyor. Bunların başında nişan tepsisi, nişan yüzükleri, evde ya da dışarıda tören yapma, nişan elbisesi, davetliler listesi, dağıtılacak hediyeler, davetiye, kuaför, fotoğrafçı, nişan ayakkabısı ve nişan parti kartları gibi unsurlar yer alıyor.
Nişanda takılan takıların da örf ve adete – hayatın olağan akışına göre olağan bir hediye olup olmadığına bakılması gerekecektir. Olağanın üstünde takılan takılar her halükarda karşı taraftan geri istenebilecektir. Olağanın üstünde takılan takıları iadesi için karşı tarafın kusurlu olması şartı aranmaz.
Mevzuatta, düğün takılarının hangi tarafa ait olacağına ilişkin olarak herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak hukuk sistemimizde ve uygulamada düğünde takılan takılar, kural olarak kadın eşe ait olmaktadır.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri