Dünya'nın Çevresini Ölçmek - (El Biruni) - YouTube.
Eratosthenes, Geography (Türkçeye Arapça üzerinden Yunancadan geçen coğrafya) kelimesini kullanan ilk kişidir ve coğrafya biliminin temellerini atmıştır. Ayrıca enlem ve boylam sistemini icat etmiştir. Dünya'nın çevresini hesapladığı bilinen ilk insandır.
Eratosthenes, yaz dönencesinde, iki ayrı şehirde gölgelerin açılarını kaydetmiş, bu iki şehir arasındaki uzaklığı da hesaplayarak geometri bilgisi yardımıyla Dünya'nın çevresini hesaplamayı başarmıştır.
(Dünya'nın çevresini Eratosthenes günümüzden 2200 yıl önce, gölge boylarını hesaplayarak bulmuştur.)
Dünya'nın Çevresini hesaplamak için: 2 π r uzunluğundaki çevreyi gören merkez açı 360 derece Δ S mesafesini gören merkez açı θ derece 2 π r = 360 x Δ S / θ 2 π r = 360 derece x 4152,52 km / 37,30740066 derece 2 π r = 1508313,6 km / 37,30740066 2 π r = 40070 km Deneyi bu şekliyle yapıyorsak söylememiz gereken önemli bir ...
İlgili 44 soru bulundu
Eratosthenes Dünyanın Çevresini Nasıl Ölçtü? Eratosthenes'in ayak izlerini takip ederek, Dünya'nın büyüklüğünü, gnomon ( Güneş saati kadranı) adı verilen esasen düz bir yere dikilmiş dikey bir çubuk yardımıyla bulabiliriz. Bu çubuk Güneş'in gökte ilerlerken düşürdüğü gölgenin izlenmesini sağlar.
Eratosthenes geometriden yararlanarak Dünya'nın çevresini 46 bin 100 km olarak hesapladı. Bugün Dünya'nın çevresinin ekvatorda yaklaşık 40 bin km olduğunu biliyoruz; yani İlk Çağ'da yaşamış olan Yunan matematikçi, Yeryüzünün çevresini sadece yüzde 15'lik hata payıyla ölçmüştü.
Macellan'ın keşif gezisi dünya çevresinde yapılan ilk seyahattir ve Güney Amerika'daki boğazdan geçerek Atlas ile Büyük Okyanus'u birleştiren ilk deniz yolculuğudur.
Macellan : Dünyanın Çevresini Dolaşan İlk İnsan.
Ancak dünyanın çevresini keşif yolculuğuna ilk çıkan Magellan ya da Macellan, Filipinler'de yerliler tarafından öldürülünce bu yolculuğu tamamlayamamış. Onun yerine yolculuk, yardımcısı Juan Sebastian Elcano kumandanlığında tamamlanmış.
Dünyanın çapını ilk kez hesaplayan Müslüman Bilim Adamı: Biruni.
BİRÛNİ (973-1048)
Orta Asyalı büyük Türk bilginidir. Dünya`mızın küreye benzediğini söylemiştir. Dünya`nın çapını bulmak için çalışmalarda bulunmuştur.
Bu doğrultuda Güneş'in çapının, Dünya'nın çapının yaklaşık 109 katıdır. Dünya'nın çapını oldukça yakın bir şekilde hesaplayan bilim adamı olarak Eratosthenes bilinmektedir. Eratosthenes hesaplarını yaklaşık 2200 yıl öncesinde yapmıştır.
Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan bin 800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
Gölgeyi ölçtüğünde 7.2 derece olduğunu saptadı. Eratosthenes bir adam tuttu ve iki şehir arasındaki uzaklığı adım olarak ölçmesini istedi. Bu adım uzunluğunun yaklaşık 800 km olduğunu ve 7.2'lik açı değerinin 360 dereceye oranı, 800 km'lik uzunluğun tüm Dünya'nın çevre uzunluğuna eşit olması gerektiğini fark etti.
Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu. Jeodezi biliminin kurucusu oldu. Hindistan'dayken öğrendiği trigonometrinin astronomiden ayrı bir bilim olarak görülmesi gerektiğini savundu.
Sadun Boro (d. 1928, İstanbul - ö. 5 Haziran 2015, Marmaris, Muğla) Dünyanın çevresini 1965-1968 yılları arasında eşi Oda ve Kısmet adlı yelkenli teknesiyle dolaşan ilk Türk denizcidir.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan Macellan oldu. Macellan keşif için çıktığı deniz yolculuğunda Batıya ve doğuya gidildikçe saat farkları olduğunu gözlemledi. Dünyanın Yuvarlak Olduğunu Kim Buldu ve Keşfetti? Dünyanın yuvarlak olduğunu yaptığı keşif gezileri sonucunda Macellan buldu.
Daha sonra, Macellan'ın mürettebatından geriye kalanlar yolculuklarına devam ettiler. 6 Eylül 1522'de İspanya'ya dönen kafilede 18 kişi kalmıştı. Dünyanın yuvarlak olduğu deniz yoluyla dolaşılarak da ispat edilmiş oldu ve Büyük Okyanus'un varlığı ortaya çıktı.
Farklı görüşler ve çalışmalarla tarih boyunca birbirini etkileyen önemli kişiler hep var olmuştur. Pisagor'un "dünya yuvarlaktır" düşüncesiyle ateşlenmeye başlayan bu kıvılcım Portekizli kâşif Ferdinand Macellan sayesinde ispatlanmış oldu.
17 yaşındaki pilot Mack Rutherford, 5 ay önce başladığı dünya turu yolculuğunu Bulgaristan'da tamamlayarak dünyanın çevresini tek başına turlayan en genç pilot oldu.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Dünyanın çevresini ilk kez dolaşan ve dünyanın yuvarlak oldugunu kanıtlayan denizci Portekizli denizci Macellan'dır. Macellan ile ilgii bilgiler vermeden önce şunu da belirtelim.
Matematikte, Eratosthenes kalburu (Eratosten kalburu) belirli bir tam sayıya kadar yer alan asal sayıların bulunması için kullanılan bir yöntemdir. Daha hızlı ve karmaşık olan Atkin kalburunun atası sayılır. Antik Yunanistan'da Eratosten tarafından geliştirilmiştir.
Biruni Güneşin yüksekliği ve şehrin boylamını hesapladı, Güneşin hareketlerinden mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu.
Özet. Eratosthenes dünyanın çevresini tahmin etmek için yaz gündönümü öğle saatlerinde dikey bir eksen yardımıyla dikilitaşın gölge uzunluğunu ölçerek bir meridyen yayının uzunluğunu hesapladı. Kuzeyden 800 kilometre uzakta olmasına rağmen Syene'de (kuzey dönence) hiç gölge oluşmadı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri