Glazebrook dünyanın en ağır soğanı dalında dünya rekorunu kırdı. 68 yaşındaki Glazebrook'un yetiştirdiği soğan 8.2kg ağırlığında.
Çin'in Shandong eyaletinde gerçekleştirilen 2020 Çin Zhangqiu Yeşil Soğan Kültür ve Turizm Festivali'nde sıradışı bir rekora imza atıldı. Shandong eyaletinin Jinan kentinde yaşayan bir çiftçi yetiştirdiği 2 metre 53 cm. uzunluğundaki yeşil soğanla Guinness Dünya Rekoru kırdı.
Dünya üretiminin yarısından fazlasını dört ülke gerçekleştirmektedir. Bunlar sırası ile Çin %25, Hindistan %23, ABD % 3,8, İran %2,4'ünü üretmiştir. Dünya soğan üretiminde Ülkemiz %2,2'lik pay ile 7 nci sırada yer almıştır. Ülkemiz %1,3'lük pay ile 10 uncu sırada yer almıştır.
Gıda tarihçisi Laura Kelley, "Genetik çözümlemelere bakılırsa, soğan Orta Asya'dan geldi. Mezopotamyalılar soğanı kullanmaya başlamadan çok önce insanların mutfaklarındaydı soğan. Avrupa'ya da Tunç Devri'nde kullanılmaya başladığına dair veriler bulunuyor." diyor.
Soğan çeşitleri (Soğan türleri) arasında en yaygın olanları, taze soğan, arpacık soğan, kırmızı soğan, yazlık ve kışlık soğan olarak sıralamak mümkündür. Taze soğan, yeşil soğan diye de bilinen, her çeşit salatada veya tek başına kullanılan bir soğan türüdür.
İlgili 24 soru bulundu
TÜRKİYE'DE SOĞAN
olan il, 97 bin dekar (%18,4) ile Ankara'dır. Ankara'yı Amasya, Çorum, Adana ve Tokat izlemektedir. Türkiye'de 2018 yılında 52.713 hektar alanda 1,93 milyon ton kuru soğan üretimi gerçekleşmiştir.
Sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor. Bunun sonucunda da göz kanalları tıkanıyor.
Ünlü Frenk kralı Charlemagne'ın (Şarlman) (742-814) manastırlarda ve imparatorluk bahçesinde yetiştirilmesini emrettiği bit-kilerden biri de soğandır. 1420 yılında Çelebi Sultan Mehmed'e sunulan Kita.bu'l-Müntehab fi't-Tıb'da adı geçen tıbbi bitkiler arasında soğan da yer alır.
Çin mutfağından çıkan frenk soğanının ünü tüm dünyayı sarmıştır. Frenk soğanı, soğangiller ailesinin en küçük türüdür. Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasına giren frenk; çorbalarda, soslarda ve fırın yemeklerinde kullanılır.
"taze soğan" dediğimiz kısmın üzerinde, küçük ve kuru soğana benzeyen bir bölümüdür. zehir gibi acıdır, yenmez, bir işe yaramaz. bir işe yaramayan, bir işi beceremeyen erkekler de buna benzetilir. soğan erkeği işte, sırf görüntü ama aslında bi işe de yaramaz" anlamına gelir.
Peki, bu sizin için gerçekten sağlıklı bir seçim mi? 2017 yılında yapılan ve Food Research International'da yayımlanan bir araştırmaya göre insanlardaki kanser hücrelerini yok etmede bir soğan tipi diğerlerinden çok daha etkili: Kırmızı soğan.
Şubat-Mart aylarında tohum ekimi yapılır. Tohumlar ya dikkatlice elle serpilir ya da çiziye ekilir. Çiziler arası 5-6 cm mesafe bırakılmalıdır. Dekara gerekli olan tohum miktarı 2-3 kg'dır.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.
Kuru soğanı kiler gibi serin ve karanlık bir yerde 2-3 ay kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabında 2-3 gün, buzlukta ise 10 aya kadar taze bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
1 Adet Büyük Boy (150 gr.) Kuru Soğan: 60 kcal.
böbrek der ki..
Birçok bölgede soğan menemeni ya da soğan öldürmesi olarak bilinen enfes bir tarif var. Bu tarifin temel özelliği bol soğanlı olması, yumurtaların çırpılmadan üzerine kırılarak pişirilmesi. Soğanların kavruldukça ortaya çıkan hafif karamelize tadı ise tarifi seviyeye çıkarıyor.
Ballıbabagiller familyasındandır. Diğer adı kekik otu. Dik dört köşe gövdeli hoş kokulu bir yada çok yıllık otsu bitkilerdir.İkişerli ve karşılıklı dizilmiş yapraklar kısa saplı dar uzun derimsi ve tüylüdür, güçlü kokuları vardır.Çiçekler iki dudaklı , morumsu pembe yada mavimsi renklidir.
Salgının Meksika'nın Chihuahua şehrinden ağustosta ithal edilen beyaz ve kırmızı soğanlardan kaynaklandığı tespit edildi. Salmonella nedir? Bağırsak sistemini etkileyen Salmonella bakterisi, vücut direncini düşürerek ishal, ateş ve kusmaya neden oluyor.
onion i. onion (allium cepa) i.
FİLİZLENMİŞ SOĞAN YENİR Mİ? Soğanın filizlenmesindeki asıl neden çürümesidir. Çürüme durumu başlayan filizlenmiş soğanda, sağlık açısından kök kısmının yenilmemesi tavsiye edilir.
soğanın lezzetini kaybetmemesi için yapılması gereken fiildir. soğan iyice kırılır, cücüğü ortadan alınıp önceden götürülür, geri kalanıda artıkın nohut olur, kurufasulye olur bişi olur, birlikte afiyetle yutulur...
Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenmeye başlayacak, 1 hafta sonrasında ise filizler iyice kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu aşamadan sonra taptaze soğanlarınızın kullanılabilir hale gelmesi hızlıca gerçekleşir. Bu nedenle sulama miktarını (havalar çok kurak değilse) azaltmanız yerinde olacaktır.
Soğan suyu, yüksek miktarda antioksidan içeriği ile vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur, toksin maddelerin atımını kolaylaştırır, yağ yakımını hızlandırır. Bunlardan dolayı özellikle aç karnına içilen soğan suyu kilo vermeye yardımcı rol oynar.
Kuru soğan normal şartlarda mideye dokunan bir besin değildir, kuru soğanın içerdiği maddeler mideye dokunmaz. Tıpta "mide hastalığı" kategorize edilen gastrit, kanser, mide ülseri hastalarının dahi kuru soğan tüketmesinde bir sorun yoktur. Reflü, bir mide hastalığı olarak tanımlanmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri