Dünyanın en eski buğday örneği olan antik Çatalhöyük buğdaylarının DNA analiz sonuçları şaşırttı. Buna göre, 8400 yıllık çeşitler modern buğdaylarla şaşırtıcı derecede benzerlik taşıyor.
Günümüzde hala var olan emmer adındaki bir ata bitkiden evrilen buğday, en az 12.000 yıl önce evcilleştirildi. Yabani emmer (T. araraticum, T. turgidum ssp.
Buğdayın atası olan siyez, bozulmadan günümüze kadar gelen ender gıda maddelerinden biridir. İsmiyle ilgili olarak siyez buğdayı hikayesi çok eski zamanlara dayanır. Geçmişi Hitit medeniyetine uzanan buğday çeşidine o dönemde zız ismi verilmiştir. Zaman içinde bu isim günümüzde kullanılan siyeze dönüşür.
Elimizdeki kanıtlara göre ilk üretimi Neolithik (Yeni Taş) dönemde yapılmaya başlanan buğday, insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya'da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir.
Buğday (Triticum), buğdaygiller (Poaceae) ailesinden bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bir bitkidir.
İlgili 24 soru bulundu
300'lerde, Çin'de M.Ö. 2800'lerde, M.Ö. 2000'lerde Orta Avrupa'da buğday üretiminin yapıldığına dair kanıtlar bilinir. Antik Ege ve Akdeniz dünyasında, simgesi buğday olan antik dönem tanrılarından diğeri Demeter'dir.
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
rey' Arpa, buğday, tahıl.
Mısır, Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır "Türk buğdayı" olarak isimlendirilmişti.
Kayseri'deki arkeolojik kazılarda 7 bin yıllık buğday tohumunun bulunduğu ve bu tohumlardan 1'e 8 bin oranında verim alındığı iddiaları sosyal medyada ve kimi haber platformlarında yer buldu.
Günümüzde dünya genelinde yaklaşık 5000 farklı buğday çeşidi yetiştirilmektedir.
Almanya'da yoğun tüketilmekte ve bilinmektedir. Dinkel almanca da kızıl anlamına gelir. Konya da Kızıl buğday olarak ta bilinir. Dinkel aşırı toprak istekleri olmayan kendini savunan bir gene sahip dayanıklı bir buğday türüdür.
Kayseri'nin Kültepe ilçesinde arkeolojik kazılarda çıkarılan küpte bulunan 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun üretimi Diyarbakır'da da başladı. Çiftçilerin büyük verim elde ettiği Siyez buğdayının, Türkiye'nin buğday sorunu kapatacağını ve ihraç da edilebileceğini söylendi.
Buğday ilk kez Harran'da toprağa düştü, ilk yerleşik toplumlar ve en eski şehirler Anadolu'da kuruldu. Bu nedenle buğdayın tarihi, Türkiye'nin tarihidir. İnsanoğlunun buğdayla tanışıklığı yeryüzü macerasının başladığı ilk günlere kadar uzanır.
Cevap olarak mısır çıktı. Yani 6. yüzyılda Avrupa'da Türk buğdayı ve Türk tahılı olarak bilinen ürünün MISIR olduğunu öğrendik.
Aynı yüzyılda Avrupa'ya da Türkiye üzerinden giren mısır, Avrupalı tüccarlar o dönemde tahıl ve tohum alışverişini genelde Araplar ve Türklerle yaptıklarından, İtalyanlar tarafından “Grano Turco”(Türk tohumu); Fransızlar tarafından ise “Bléturc” (Türk buğdayı) olarak adlandırılır.
Mısır her ne kadar köken olarak Amerika kıtasına ait olsa da Avrupalılar, mısır Osmanlılardan öğrendi. Mısır, 16. Yüzyılda Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır, 'Türk Buğdayı' veya 'Türk Tahılı' olarak isimlendirildi.
Milyoner'de Kenan İmirzalıoğlu okuduğu sorunun yanıtı oldu! 16. yüzyılda Avrupa'da "Türk buğdayı" ve "Türk tahılı" olarak da bilinen hangisidir? Doğru yanıt ise A Şıkkı Mısır olacaktı.
Tarihçiler 15. ve 16. yüzyılı 'Türk Asrı' olarak adlandırılıyor. Bunun başlıca nedeni kuşkusuz Osmanlı Devleti'nin bu yüzyıllarda yaşadığı değişim. Ancak 'Türk Asrı' ifadesini sadece Osmanlı Devleti ile açıklamak yeterli değil.
Kimi kaynaklarda buğday karşılığında Sumercede ziz denildiği yazılmakta ise de, Sumerce ziz 'yulaf ve çavdar'ı ifade etmektedir.
Buğday tarikatlarda bereketin, hayatın ve canlılığın sembolü olarak görülmüştür.
Hristiyan inancında Ekmek İsa'nın eti olarak kabul edilmekte ve İsa'nın Meryem'in rahmine aynen bir buğday tanesi gibi ekildiği ,orada mayalandığı ,acılarla yoğrulduğu ,bir fırın olarak kabul edilebilecek mezarında piştiği ve kutsal ev sahibinin kilisesinde olgunlaştığı metaforu yer almaktadır.
Anadolu'da 400'den fazla buğday çeşidi var
Buğday Atlası'na göre, “Tahıl ambarı” olarak bilinen Anadolu toprakları bugün 23 yabani buğday türüne ve 400'den fazla kültüre alınmış buğday çeşidine ev sahipliği yapıyor.
BM Gıda Görünümü raporuna göre, 2020-2022 ortalamasıyla Türkiye en çok buğday üreten ülkelerden biri. 2022'de Türkiye'deki buğday üretim miktarı 19 milyon ton olarak öngörülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, Türkiye'de buğday üretiminin 2020'de 20,5 ton; 2021 yılında ise 17,6 ton olduğunu gösteriyor.
Kayseri Kültepe kazıları sırasında bulunan küplerden birinin içinden buğday tanesi çıktı. Muğla'nın Marmaris ilçesinde kiraladığı arazide arkeolojik kazılarda çıkarılan küpte bulunan 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun birkaç tanesinden üretim yapmaya başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri