Tüple beslenme olarak da geçen enteral beslenme, gıdaların ağız yoluyla alınamadığı durumlarda doğrudan mideye veya ince bağırsağa iletilerek yapıldığı beslenme türüdür.
Enteral ve parenteral beslenme, özel beslenme yöntemleridir. Enteral beslenme, sindirim sisteminde gerçekleşirken, parenteral beslenme ise damar yoluyla yapılır. Her iki yöntem de klinik ortamlarda tercih edilir. Enteral ve parenteral beslenme, hasta durumuna özgüdür.
Enteral beslenme, gastrointestinal (GI) sistem yoluyla gıda alımını anlatan bir ifadedir. GI yolu ağız, yemek borusu, mide ve bağırsaklardan oluşur. Beslenme ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar kalori alamadığınızda tüple besleme zorunluluk haline gelebilir.
İştah azalması, yutma güçlüğü, ya da yemek yemeye engel olan herhangi bir operasyon geçiren bir hasta ya da kronik hastalığı olan bir kişi günlük beslenme gereksinimlerini doğal yollardan sağlayamayabilir. Bu durumda kişiye dışarıdan beslenme desteği sağlanması gerekir. Bu yöntem “enteral beslenme” olarak adlandırılır.
Enteral beslenme ürünlerinin hastaya kontrollü bir şekilde, belli aralıklarla, istenen sürede ve istenen miktarda verilmesini sağlayan özel bir cihazdır.
İlgili 19 soru bulundu
Hastane dışında tüple beslenmeye ev enteral beslenmesi adı verilir. Evde de enteral beslenmeye ihtiyaç duyulması durumunda uzman bir bakım ekibi hasta ve hasta ile ilgilenenlere sürecin nasıl işlediğini ve herhangi bir sorun ile karşılaşılması durumunda neler yapılması gerektiğini öğretir.
Beslenme ürünü kapağı açılmadan oda ısısında (24ºC) son kullanma tarihine kadar, kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 24 saat, oda ısısında 8 saat saklanabilir.
Hastanede yatan hastalarda malnütrisyonu önlemek ve günlük kalori gereksinimlerini karşılamak amacıyla çeşitli yollarla beslenme desteği sağlanmaktadır. Beslenme desteğinin ağızdan veya gastrointestinal sistem yoluyla uygulanması enteral beslenme olarak adlandırılmaktadır (2).
Enteral beslenme sırasında hastalarda ishal, kabızlık, bulantı-kusma, distansiyon, pulmoner aspirasyon, tüp tıkanması, tüpün yerinden çıkması, nazal ülserasyon, hiperglisemi, sıvı elektrolit dengesizliği gibi komplikasyonlar görülebilir. Bu komplikasyonlar uygun formül seçimi ve uygun hemşirelik bakımı ile önlenebilir.
Beslenme sondası (nazogastrik sonda) 3 günden fazla ağız yoluyla beslenemeyen, çiğneme yada yutma güçlüğü nedeniyle aspirasyon riski bulunan bir çok hasta ve hastalıkta uygulanabilir.
Enteral beslenme, gastrointestinal (GI) kanal yoluyla yiyecek alımını ifade eder. GI sistemi ağız, yemek borusu, mide ve bağırsaklardan oluşur.
Sistemik uygulamada ilaçlar; enteral, parenteral, inhalasyon ve transdermal yollar ile verilir. Enteral ilaç uygulamada ilaçlar mide-bağırsak kanalına oral, sublingual ve rektal yollardan verilir.
ENTERAL BESLENMEYE NASIL BAŞLAYALIM ? Genel öneri 0,5-1 ml/kg/saat (büyük çocuklarda 20-30 ml/saat) hızında başlanmasıdır.
Parenteral yöntem; bir ilacın veya vücudun kaybettiği vitamin, mineral, kan gibi maddelerin yerine konulması (replasman tedavisi) amacıyla verilen çözelti, emülsiyon veya süspansiyonların oral yolla değil, damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilmesidir.
Total parenteral beslenme ile besinler tüketiliyorsa, bütün gereken beslenmeyi damardan bir iğne yolu ile alınmış olmasıdır. Parsiyel parenteral beslenme uygulanıyorsa, yine de sindirim sistemini kullanarak bazı yiyecekler tüketilebilir. Beslenmenin önemi büyüktür.
Besinler gastrointestinal sistem devre dışı bırakılarak intravenöz yolla verilir24. Total parenteral beslenmede hastanın günlük gereksinimi olan glikoz, protein, vitamin, yağ, elektrolit ve sıvılar periferik damar yolu veya santral venöz katater ile dolaşım sistemine verilir9.
PEG, ağız yoluyla beslenemeyen, barsak fonksiyonu normal olan ve uzun dönem beslenme gerek- sinimi bulunan hastalar için yaygın olarak tercih edilen bir enteral beslenme yöntemidir.
Parenteral solüsyonlar karbonhidrat (glukoz), lipid ve aminoasitlerden oluşur, gereken miktarda elektrolit, vitamin ve eser elementleri içerebilir.
Nütrisyon ise; “enerji ve besin eksikliğinin veya fazlalığının yol açtığı akut ve kronik hastalıklar ve bu durumlara bağlı gelişen nütrisyonel ve metabolik değişikliklerin önlenmesi, tanı konulması ve yönetilmesi ile uğraşan disiplin” olarak tanımlanmıştır.
Kas içi enjeksiyon sonrasında enjeksiyon edilen ilacın türü ve miktarı kişide apse veya kangrene neden olabilmektedir. Enjeksiyon sırasında bir sinire veya kan damarına yanlışlıkla vurulursa sinir veya damar yaralanması riski de vardır.
Subkütan enjeksiyon (SC), "deri altı enjeksiyon" olarak da bilinmektedir. Parenteral yol ile ilaç uygulama metotlarından biri olan subkütan enjeksiyon, dermis tabakası altındaki gevşek bağ dokusuna (adipoz doku) içerisine ilaç verme yöntemidir. Subkütan (deri altı) doku, dermis ve kas tabakası arasında yer almaktadır.
Hasta şikayetlerine yönelik doğru tanı koyabilmek için kullanılan rektal tuşe, fiziki muayene sırasında gerçekleştirilir. Yaygın olarak makat bölgesinde sorun olduğu düşünülen durumlarda birincil teknik olarak uygulanır. Ayrıca idrar sırasında yanma ve ağrı gibi bulguların saptandığı hastalar için uygundur.
Beslenme torbasına boşaltılan ürün 8 saat içerisinde gönderilmeli, 8saatten sonra torbada kalan ürün kontamine olacağı içinkullanılmamalıdır. 6.6.Hastaya enjektörle ya da pompayla hava verilmemesine özen gösterilmelidir.
Beslenme setleri torba şeklinde olabilir, tıbbi beslenme ürünleri bu torbaların içine konularak istenen hızda ve miktarda verilebilir. Bununla birlikte doğrudan tıbbi beslenme ürünü ambalajına takılarak kullanılan enteral beslenme pompa setleri de bulunmaktadır.
PEG tüpü normal şartlarda 6 ay kalır. Ancak bizim 1yıl, 1.5 yıl kalan vakalarımız var. Ancak bazen daha önce yada herhangi bir zamanda tüpte oluşabilecek deformasyonlar ve delinmeler yüzünden her zaman değiştirilmeleri gerekebilir. PEG tüpünün yeri tüp çıkarıldıktan kısa bir süre sonra kapanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri