Jamaika'nın ulusal meyvesi olan Ake; uygun şekilde yetiştirilmediğinde toksin açısından çok zengindir. Jamaika istifrası adlı hastalığa yol açar. Yoğun karın ağrısı ve kusma ile başlayan bu hastalık; dehidrasyon, koma ve ölüme kadar gidebilir.
Süt, muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemelidir. Kavun ve karpuz tek başına tüketilmesi gereken meyvelerdir. Özellikle de süt ürünleri, yumurta, kızarmış yiyecekler, tahıllar ve nişastalar bu meyveler ile birlikte tüketilmemelidir.
Karambola olarak da bilinen yıldız meyvesi genellikle Endonezya, Filipinler ve Malezya civarında görülen bir meyve ağacı türüdür. Meyvesi Güneydoğu Asya, Güney Pasifik, Mikronezya ve Doğu Asya'nın bazı bölümlerinde sıklıkla tüketilir. Yanlamasına kesildiği zaman yıldız şekli oluşur. Meyvenin tümü yenebilir.
Karayemişin, adından da anlaşılabileceği üzere, siyah meyveleri vardır. Bu bitkinin yaprakları ve meyve sapları zehirlidir. Yapraklarının tüketilmesi durumunda tükürüğe geçen zehir solunum yolu yetmezliğine hatta ölüme neden olabilir.
Son yıllarda, tüketilen kuruyemişler arasında popüler olan Kaju, çiğ haliyle zehirli sarmaşıklarda da bulunan ve insan sağlığını da ciddi şekilde tehdit eden bir kimyasal içeriyor. Bu nedenle uzmanlar, kajunun çiğ tüketilmemesini öneriyor.
İlgili 24 soru bulundu
Kaju meyvesi çabuk çürüdüğünden ekonomik değere sahip değildir. Kaju fıstığının diğer fıstık çeşitlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju elmasından ancak bir adet kaju fıstığı üretilebilmesidir.
Mürver ağacının yaprakları ve olgunlaşmamış meyveleri de dahil her tarafında hidrojen siyanür vardır. Meyvelerin pişirilmesi sırasında bu zehirli moleküller ortadan kalktığı için mürver reçeli güvenle yenebilir.
Malezya'da ağaçta yetişen ve dünyanın en büyük meyvesi olan JackFruit'in uzunluğu 1 metreyi, çapı yarım metreyi, ağırlığı ise 40 kilogramı buluyor.
Jak meyvesi; 1,20 metre çapı ve 50 kiloya çıkabilen ağırlığı ile ağaçta yetişen en büyük meyve unvanına sahip. Bu meyvenin ağırlığı ve boyu bakımında adeta bir karpuz büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz.
-Zakkum (Avrasya ve Kuzey Afrika) Güzelliği ile yanıltan en meşhur bitki olan zakkumun, kökünden yaprağına kadar zehirli olduğu biliniyor. Kusma, kal atışlarında hızlanma ve ölme neden olabiliyor.
Türkiye'de azımsanamayacak çokluktaki zehirli bitkiye, kent parklarımızda da rastlamak mümkün; zakkum, incir, nergis ve güzelavrat otu bu bitkilerden sadece birkaçı Türkiye'de yaşayan bazı bitki türleri kuvvetli zehir ihtiva ediyorlar.
Enlemesine kesildiğinde yıldız şeklini alan meyve oldukça etli ve suludur. Portakal ve greyfurt karışımı bir tadı vardır. Tüm yıl boyunca Malezya'dan ülkemize ihraç edilen karambola, kokteyl, salata ve pastaların vazgeçilmezidir.
Zaman zaman 'Avustralya ısırgan ağacı' olarak da alınan gympie-gympie, dünyanın en zehirli bitkisi olarak adlandırılıyor. Isırgan otu benzeri bir çalı olan bitkinin, aynı anda sıcak asitle yanma ve elektrik çarpması gibi bir acı verme yeteneğine sahip olduğu söyleniyor.
Örneğin; tavuk, balık, peynir, yumurta ve yoğurt süt ile birlikte tüketildiğinde alınan fazla protein vücutta toksik etki yaratabilir. Ayrıca beslenme uzmanları süt ve ekşi gıdaların (örneğin; sirke, şarap) aynı gün tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Acıbadem ısıtılmadan tüketildiğinde içerisinde bulunan siyanür maddesi bizleri zehirleyebilir.Birçok meyvede bulunan siyanür vücuda girdiğinde oksijenle olan bağlantıyı kesip hücreler içinde ki metabolik süreçleri durdurur ve sonucunda vücut hızla ölür.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Dünyanın en tatlı meyvesi olarak bilinen çerimoya, Güney Amerika ülkelerinde yetiştirilir.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Dünyanın en küçük meyvesi olarak bilinen wolffia globosa, aslında bir tür su mercimeği. Barındırdığı protein miktarıyla sağlıklı bir hayat vaat eden 'wolffia globosa', karınca kadar boyutuyla dünyanın en küçük meyvesi olarak biliniyor.
Faydalarıyla şifa dağıtan aronya (aronia) meyvesi, Türkiye'de gittikçe popüler hale geldi. Ekşimsi bir tada sahip bu muazzam besin halk arasında 'süper meyve' olarak biliniyor. Karaciğeri koruyan, bağışıklığı güçlendiren, yüksek tansiyonu düşüren aronya son dönemlerin en gözde gıdası.
Yunan mitolojisinde eski insanların bütün meyvelere aynı ismi takmaları sonucu elma olarak adlandırılmış olduğu varsayılmaktadır. Yasak elma o zamanlardan kalma bir mitolojik isimdir. Bu sebeple yine Yunan mitolojisinde portakal ve mandalina olarak da geçmektedir.
Çok yıllık çiçekli bir bitki olan mürver, mavi, bordo ve siyaha kaçan bordo renklerinde de meyvelere sahip olabiliyor. Bu meyvelerin tadı hafif mayhoş, hafif de tatlı.
Kiraz, badem, kayısı, şeftali ve erik çekirdekleri, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır gibi bitkiler siyanürlü bileşikleri, otçul hayvanlara karşı bir savunma mekanizması olarak doğal bir şekilde üretmektedir.
Mürver ağaçları genellikle Kuzey Afrika, Anadolu, Asya, Avrupa topraklarında yetişmektedir. Ülkemizde ise Marmara, Karadeniz ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri