Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan bin 800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
Biruni, astronomi bilimi kapsamında çalışmalar gerçekleştiren Türk-Islam bilginlerinden bir tanesidir. Çalışmaları doğrultusunda döneminin oldukça ilerisinde sonuçlar elde eden Biruni, Dünya'nın küresel bir yapıda olduğunu savunmuş, Dünya'nın Güneş çevresindeki dönüşünü açıklamış, ispat etmiştir.
Dünya'nın güneş etrafında döndüğünü ve yuvarlak olduğunu öne süren ilk kişi Biruni'dir. Dünyanın döndüğünü ilk defa söyleyen bilim insanı BİRUNİ'dir.
Newton'dan 700 sene önce, Netwon'un matematiksel olarak ispatladığı yerçekimi kuramı üzerine ilk fikirleri El-Biruni ileri sürdü. Geliştirdiği teleskoplar ile gözlemleri sonucunda, gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü doğrulayan Galileo'dan 600 sene önce, 'dünyanın döndüğü' fikrini El-Biruni savundu.
Kopernik gün merkezliliği, Nicolaus Copernicus tarafından geliştirilen ve 1543 yılında yayımlanan bir astronomik modeldir.
İlgili 34 soru bulundu
Galileo olayı onun anlattığı gibi değildir. Galileo, teleskopu bulan bilgindir. 1632 yılında “Dünya dönüyor” dediği için yargılanmış ve yakılarak ölüme mahkûm edilmiştir. O devirde, dünyanın yuvarlak olduğunu ve döndüğünü kimse kabul etmiyordu.
El-Fergani, 9. yüzyılda yaşamış, Batı'da Alfraganus ismi ile bilinen önemli Müslüman astronomdur. Güneş'in kendi ekseni etrafında döndüğünü keşfeden ilk bilim insanıdır.
570 ile 495 yılları arasında yaşayan ve matematik öncülerinden kabul edilen Pisagor'a göre dünya düz bir tepsi şeklinde değil daha çok küreyi andıran bir şekle sahipti. Asıl ilgi alanı her ne kadar matematik olsa da doğadan da kopamayan ünlü matematikçi Pisagor dünyanın küre şeklinde olduğunu ve döndüğünü düşünüyordu.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan kişi ise Macellan'dır. Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşif.
Yani Dünya'nın kendi etrafında dönmesine ilişkin kanıtlar gözlemsel verilere dayanıyordu. Ancak Fransız fizikçi Leon Foucault, Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki hareketini kanıtlayacak bir deney düzeneği hazırladı ve düzeneğini 1851 yılının Şubat ayında Paris Gözlemevi'nde sergiledi.
İdrîsî, Dünya`nın küre şeklinde olduğunu düşünmekteydi. BİRÛNİ, Orta Asyalı büyük Türk bilginidir. Dünya`mızın küreye benzediğini dile getirmiştir. Pisagor, Dünya`nın Güneş etrafında döndüğünü ve yuvarlak olduğunu ileri süren ilk kişidir.
Eski çağlarda dünyanın düz olduğuna inanılıyordu. Galileo Galilei ve Pisagor, Dünya'nın geoit şeklinde olduğunu ilk savunanlar arasında yer almaktadır. Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlayan ilk kişi ise Portekizli kaptan Ferdinand Macellan'dır.
Dünyanın kendi etrafında dönme hareketi (24 saat) gece ve gündüzün oluşmasını açıklar. Dünya aynı zamanda Güneş etrafında yörüngede dolanır (365,25 gün), ekseninin eğikliğinden dolayı (bu animasyonda gösterilmemiştir) mevsimler oluşur.
Dünyanın yuvarlak olduğunu detaylarıyla açıklamış. Yerçekimi kanunu konusunda, Newton'dan önce incelemeler yapmış ve Dünya'nın merkezinin cisimleri çektiğini ve bu yüzden, dünya dönmesine rağmen üzerindekilerin boşluğa fırlamadığını açıklamış. Bîrûnî, 1049 yılında Gazne'de vefat etmiş.
1796 yılında Fransız Matematikçisi Laplace tarafından yapılmıştır.
Yaşadığı yüzyılın en büyük matematikçisi olan Bîrûnî, trigonometrik fonksiyonlarda yarıçapın bir birim olarak kabul edilmesini öneren ilk kişi olup sinüs ve kosinüs gibi fonksiyonlara sekant, kosekant ve kotanjant fonksiyonlarını ilave etmiştir.
Ancak dünyanın çevresini keşif yolculuğuna ilk çıkan Magellan ya da Macellan, Filipinler'de yerliler tarafından öldürülünce bu yolculuğu tamamlayamamış. Onun yerine yolculuk, yardımcısı Juan Sebastian Elcano kumandanlığında tamamlanmış.
Daha sonra, Macellan'ın mürettebatından geriye kalanlar yolculuklarına devam ettiler. 6 Eylül 1522'de İspanya'ya dönen kafilede 18 kişi kalmıştı. Dünyanın yuvarlak olduğu deniz yoluyla dolaşılarak da ispat edilmiş oldu ve Büyük Okyanus'un varlığı ortaya çıktı.
Müthiş bir kaptandı, ama mürettebatı ondan nefret ediyordu. Bu yolculuğu, dünya çevresinde yelken açma konusunda bir ilkti; ancak yerkürenin etrafını dolaşmayı bitiremedi. Hatta adı Magellan bile değildi. Bununla birlikte, Ferdinand Magellan'ın 1519 seferinin dünyayı sonsuza dek değiştirdiği oldukça açık.
Güneş'i de gözlemleyen ve Güneş üzerinde bulunan gölgelerin leke olduğunu kanıtlayan Galileo, bunların ne Merkür'ün Güneş'in önünden geçerken oluşan gölgesi ne de Güneş ve Dünya arasında bulunan küçük gökcisimlerine ait olmadığını ortaya koydu.
Cevap: Dünya' nın yuvarlak olduğunu söyleyen ilk Türk Bilim insanı BİRUNİ' DİR.
Özetle; Dünya, Güneş ve tüm gezegenler Güneş Sisteminin sürekli yer değiştiren kütle merkezinin etrafında dönerler. Güneş'in kendisi de bu nokta etrafında döner ve bu nokta kendi merkezine çok yakın olduğu için, Güneş yalpalama hareketi yapıyor gibi görünür.
Dünya kendi etrafında dönüşünün yanı sıra Güneş'in etrafında da eliptik bir yörüngede döner. Bu dönüşü de 365 gün 6 saatte tamamlar. Bu dönüş sonucunda 1 yıl geçmiş olur ve mevsimler oluşur. Dünya eliptik bir yörüngede döndüğü için bazen Güneş'e daha yakınken bazen daha uzak kalır.
Bunun sebebi ise, Güneş'in doğrudan bir biçimde Güneş Sistemi'nin ana merkezinde konumlanmasından ötürüdür. Kısacası; Güneş, Dünya'nın çevresinde dönmez ve bu durumun tam aksine, Dünya Güneş'in çevresinde dönme faaliyeti gerçekleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri