Dünya benzeri en son gezegeni, Aralık ayında NASA'nın Kepler teleskopu keşfetmişti. 600 ışık yılı ötede olan Kepler-22b adındaki gezegenin, Dünya'nın 2.4 katı büyüklüğünde ve yüzeyindeki sıcaklığın 21 santigrat derece olduğu tespit edilmişti.
Dünyanın ikizi olarak bilinen gezegen Venüs'tür. Özellikle büyüklüğü ve yapısı ile beraber kütlesi açısından dünyayı oldukça yakındır. Ancak güneşi çok fazla yakın olması ile beraber ciddi anlamda bir sıcaklığa sahip olduğunu söylemek mümkün.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Kepler-1649c'nin, dış gezegenler arasında Dünya'ya en çok benzeyen gezegen olduğu ve benzer bir sıcaklığa sahip olduğu açıklandı. Dünya'nın büyüklüğünün 1.06 katı olan gezegen, Dünya'nın Güneş'ten aldığı ışığın yüzde 75'ini alıyor.daha benzer az gezegen var.en benzeyen Kepler-1649c dir.
Neptün ve Uranüs ikiz gezegenler olarak adlandırılır. Kütleleri, hacimleri ve atmosferlerinin bileşimleri birbirine çok yakındır.
İlgili 20 soru bulundu
Romulus ve Remus, Roma Mitolojisine göre MÖ 753'te Roma şehrinin kurucularıdır. Efsaneye göre Savaş Tanrısı Mars ile Rhea Silvia'nın ikizleridir. Ataları ise Truva'dan kaçan Afrodit'in oğlu Prens Aeneas'tır.
Kardeşler, komşular, akrabalar, yakın arkadaşlar daha fazla gündemimizde olacak. Merkür İkizler ve Başak burçlarının doğal yöneticisi olduğundan iletişim daha rahat akacak, diğer kişilere vermek istediğimiz mesaj kolaylıkla yerini bulacak.
Şu an için hayatın olduğu bilinen tek gezegen Dünya.
Güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür.
Uzay Yarışı, yapay uyduların öncü fırlatmalarını, Ay'a, Venüs'e ve Mars'a robotik uzay sondalarını ve alçak Dünya yörüngesinde ve nihayetinde Ay'da insanlı uzay uçuşunu getirmiştir. Sol üstten saat yönünde: Sputnik 1 uydusunun bir modeli. Ay'daki astronot Buzz Aldrin. Apollo 11 görevinde Saturn V roketi havalanıyor.
Bu açıdan Venüs, Güneş sistemindeki en uzun gün süresine sahip gezegendir. Ancak eğer Venüs günü Güneş'in iki doğuşu arasında geçen süre olarak hesaplanırsa (Buna güneş günü denir.) Venüs'ün bir günü yaklaşık 117 Dünya gününe eşit olur. Yani Venüs'te yaklaşık 60 gün süren gece ve gündüzler yaşanır.
Venüs gezegeni 465 derecelik yüzey sıcaklığı, 2 km okyanus suyuna denk 90 atmosfer basıncı ve sülfürik asit yağmurlarıyla kesinlikle bugün hayata elverişli değil.
Güneş 4,5 milyar yıl önce doğduğunda ikizi var mıydı? Sorunun yanıtı neredeyse evet, tek yumurta ikizi olmasa da.
İşte NASA bu gezegeni keşfetti. Wasp-18b adı verilen dev ölü gezegenin üst atmosferi aşırı miktarda zehirli karbonmonoksit gazı içeriyor. Bu durum gezegeni canlı savar bir organizmaya dönüştürüyor.
Büyüklükleri, kütleleri, yoğunlukları ve bileşimleri birbirine çok benzeyen Venüs ve Dünya ikiz gezegenler olarak biliniyor.
Fiziksel özellikler. Mars'ın yarıçapı Dünya'nınkinin yaklaşık yarısı kadardır. Yoğunluğu Dünya'nınkinden daha az olup, hacmi Dünya'nın hacminin %15'i, kütlesi ise Dünya'nınkinin %11'i kadardır. Mars'ın Merkür'den daha büyük ve daha ağır olmasına karşılık, Merkür ondan daha yoğundur.
Vardiya sırası Satürn, Jüpiter, Mars, Güneş, Venüs, Merkür ve Ay (en uzak gezegenden en yakın gezegene) şeklindeydi. Bu nedenle ilk gün Satürn tarafından başlatılırken (1. saat), ikinci gün Güneş tarafından başlatılıyor (25. saat), ardından Ay (49. saat), Mars, Merkür, Jüpiter ve Venüs geliyordu.
Earth, İngilizcede aynı zamanda toprak anlamına da gelmektedir. Fakat Roma Mitolojisi'nde Toprak Tanrısı Tellus'tur. Yunan Mitolojisi'nde ise Gaia. Bu nedenle, Roma Mitoloji'sinden türetilen bazı sözcüklerde Dünya "terra" olarak da anılmaktadır.
Âlem ve cihan, biri Arapça diğeri İrani kökenli sözcükler olup hem yerküreyi hem de evreni tanımlamak için kullanılabilirler. Dünya anlamında yüre sözcüğü de bulunmaktadır.
İlk kez Güneş sistemi içinde ve yüzeyinde sadece su olan bir gezegen bulundu. Harvard-Smithsonian gökbilim araştırma merkezi (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) tarafından keşfedilen yeni gezegende sudan başka bir şey yok. GJ-1214b adıyla bilinen gezegen Dünya'dan 40 milyon ışıkyılı uzakta.
Bu mesafeden Voyager 1'den sinyalin Jet İtki Laboratuvarı merkezine ulaşması 13 saat sürmektedir. 25 Ağustos 2012 tarihinde Voyager 1, heliosferi aşarak yıldızlar arası uzaya ulaşmıştır. Voyager 1'in birinci görevi Jüpiter ve Satürn gezegenleri ve onların ortak ayları ve halkalarıydı.
İki astronomi ekibi, Evren'in bugüne kadar keşfedilmiş en büyük su kütlesini ortaya çıkardı. Dünyadan 12 milyar ışık yılı uzakta olan su kütlesi, okyanusların 140 trilyon katı büyüklüğünde.
Güneş Sistemimizdeki Güneş'e en uzak gezegen olan Neptün, Güneş'ten 4,5 milyar kilometre, en uzaktaki ikinci gezegen Uranüs ise 2,88 milyar kilometre uzaklıktadır. Neptün üzerindeki en düşük sıcaklık -215 °C, Uranüs'teki en düşük sıcaklık ise -225°C'dir.
2021 yılı Mayıs ayından itibaren, yıl sonuna kadar batı ufkunda henüz ortalık yeni kararmışken göreceğiniz çok parlak yıldız, Venüs gezegenidir. Mayıs ayının son günlerine kadar, çok parlak olmasa da Merkür gezegeni de batı ufkunda olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri