Atmosfer dünyanın hava küresini oluşturan ve dıştan dünyayı saran katmanlardan oluşan yapı olarak bilinir.
Atmosferden geçerken ve Dünya'ya çarparken gözlemlendikten sonra hâlâ bütünlüğünü koruyan göktaşları meteorit düşüşü olarak adlandırılır. Kalıntıları ise meteorit buluntusu olarak bilinir. Meteoritler; Çoğunlukla silikat minerallerinden oluşan kayaçlar taşlı meteoritler.
Türkiye'de 2 Eylül 2023 akşam saatlerinde Doğu ve Güneydoğu'da birçok ilde gözlemlenen göktaşının görüntüleri paylaşılıyor. Olayın Gümüşhane ve Erzurum'dan sosyal medyada paylaşılan görüntüleri Reuters haber ajansı tarafından dünyaya aktarıldı.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) "2023 BU" adlı asteroidin parçalanmasıyla açığa çıkan parçaların göktaşı olarak dünyaya çarpabileceğini açıkladı. 2023 BU, ayrıca Dünya'ya son 300 yıl boyunca en çok yaklaşan asteroidlerden biri olacak.
2016 yılında tespit edilen 110 metre çapındaki 2016 JG12 isimli asteroid hakkında ESA'nın sitesinde farklı bilgilere de ulaşılabiliyor. Bu verilere göre meteor risk listesinde değil. Sitede asteroidin dünyaya en yakın konumda olacağı bir sonraki tarihin, 3 Kasım 2024 olacağı görülüyor.
İlgili 30 soru bulundu
Chicxulub Krateri (okunuşu: "Çikşalub"), Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nın altında gömülü olan bir tarihöncesi gök taşı krateridir.
Göktaşının çapı 25 ile 100 metre arasında olursa: Karşı karşıya kalacağımız şey kitlesel panik, bina yangınları, sosyal kargalaşa, çok sayıda ölüm ve yaralanmalar yaratabilir.
Asteroitin Dünya'ya çarpmasıyla; atmosferde yükselen toz ve duman, güneş ışığının dünyamıza ulaşmasını engeller ve toplam sıcaklığın düşmesine neden olur. Bu olay bir çok canlının ölümüne yol açabilir. Eğer bir apartman büyüklüğündeki bir asteroit Dünya'ya çarparsa bu darbe muhtemelen küçük bir şehri yok edebilir.
Bilim insanlarının araştırmasına göre, 7 Mayıs Pazar günü saat 22:40 civarında, saniyede 11,6 km hızla bir göktaşı Dünya'nın yörüngesine girecek. Bahsi geçen göktaşının, Londra'nın Gözü olarak adlandırılan dönme dolaptan iki kat daha büyük olduğu belirtildi.
Dünya'ya ulaşabilen göktaşları yandığından rengi siyahtır. Atmosferde gazla sürtünmesinden dolayı da yüzeyi cilalanmış gibi düzdür.
Yeryüzüne düşen göktaşları veya meteoritler, büyük ölçüde demir ve nikel karışımından meydana gelir. Bu yüzden, herhangi bir mıknatıs tarafından çekilmeleri oldukça doğaldır. Eğer rastlantı sonucu bulunan bir kaya parçasının göktaşı olduğundan şüpheleniliyor ise mıknatıs ile test edilebilir.
Yaklaşık 66 milyon yıl önce, Dünya'da yaşam felaketle sonuçlanan bir olayla kesintiye uğradı. Bugün anlayabildiğimiz kadarıyla, yaklaşık 12 kilometre genişliğindeki bir asteroit, bugün Meksika'da bulunan Yucatán Yarımadası yakınlarında okyanusa çarptı.
En merak edilen konular içerisinde göktaşının nasıl anlaşıldığı ve belli olduğudur. Genel olarak göktaşı mıknatıs çekmediği için yapılan testler içerisinde gelir. Ancak bu yanıltıcı olabiliyor. Çünkü bazı farklı taş cinsleri ve göktaşına benzer yeryüzündeki yapılarda mıknatısla herhangi bir tepkimeye girmez.
Meteor uzay boşluğunda bulunan irili ufaklı taş parçalarıdır. Bu taşlar genel olarak Demir ve Nikel elementlerinden oluşur. Düzensiz yapılarda ve yuvarlak olmayan şekillerdedir. Genellikle manyetik etkiye sahip bileşenleri vardır.
Göktaşları, aşağıdaki nedenlerden dolayı değerli olabilir: Bilimsel önemi: Göktaşları, Güneş Sistemi'nin oluşumu ve gelişimi hakkında önemli bilgiler sağlayabilirler. Bu nedenle, bilim insanları için değerli birer araştırma kaynağıdır. Nadirlik: Göktaşları, Dünya'da doğal olarak oluşan malzemelerdir.
Apophis son olarak 5 Mart'ta, dünyanın 17 milyon kilometre uzağından geçmişti. Hesaplara göre göktaşı 13 Nisan 2029'da dünyanın 32 bin kilometre yakınından geçecek ve doğu yarımküreden, Asya, Afrika ve Avrupa'nın bazı kısımlarından çıplak gözle görülebilecek.
Leonid meteor yağmuru, 2023 yılında 17-18 Kasım günü gerçekleşecek. Cuma gününü cumartesi gününe bağlayan gece daha yoğun olarak görülmesi beklenen meteor yağmuru 19 Kasım için de beklentiler yaratıyor.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 2046 yılında, "küçük de olsa" Dünya'ya çarpma ihtimali bulunan bir göktaşını (asteroid) gözlemlediğini duyurdu. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), yeni bir göktaşı keşfettiklerini duyurdu.
Asteroit ya da kuyruklu yıldız gibi çeşitli gök cisimlerinden kopmuş küçük kaya parçaları ise gök taşı olarak adlandırılır. Gök taşları bazen Dünya'nın atmosferine girer. Atmosfere giren gök taşlarına meteor denir.
Depremler genellikle çok daha büyük enerji ve süreçlerle ilişkilidir ve meteor yağmurları gibi gök olaylarından kaynaklanmazlar. Sonuç olarak, Perseid meteor yağmuru ve depremler arasında herhangi bir neden-sonuç ilişkisi bulunmamaktadır.
Ancak bu tarihte de Dünya'ya çarpma olasılığı 3 bin 322'de bir. Başka bir deyişle göktaşının gezegenle çarpışmama olasılığı yüzde 99,9'dan daha yüksek. Üstelik bilim insanları, çapı yaklaşık 50 metre olan göktaşının çarpışma durumunda bile çok fazla zarara neden olmayacağını söylüyor.
145 milyon ila 66 milyon yıl önceki Kretase dönemi, yaklaşık 43 bin kilometre hızla Dünya'ya çarpan asteroitle sona erdi. Çapı 12 kilometre olduğu düşünülen göktaşı, bugünkü Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nda en az 150 kilometre çapındaki Chicxulub kraterini meydana getirdi.
Çarpmanın şiddeti 100 trilyon tonluk bir dinamite eşitti. Çarpma sonucu 180 km çapında Chicxulub Krateri oluştu ve çarpma alanının yakınındaki dinozorlar anında yok oldu. Ayrıca çarpma etkisiyle yoğun bir toz bulutu atmosfere yayıldı. Bu toz bulutu güneş ışığının Dünya'ya ulaşmasını engelledi.
Açıklama: Doğubayazıt şehrinin 35 km. doğusunda, Gürbulak Gümrük Kapısı'nın 2 km. kuzeydoğusunda yer alır. Derinlik ve büyüklük itibarıyla Alaska'daki Meteeor çukurundan sonra, Dünya'daki ikinci büyük meteor çukurudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri