Mide bulantısı, gıda zehirlenmesi, ishal, taşıt tutması, aşırı yağlı ve ağır besinlerin tüketilmesi, gastrit ve reflü gibi mide hastalıkları nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca, mide bulantısı sıklıkla kusmanın da eşlik ettiği bir rahatsızlıktır. Zencefil, mide bulantısını geçirmede etkili olabilir.
Mide bulantısının en yaygın nedenleri, taşıt ve deniz tutması gibi sallanmaya ve dönmeye neden olan durumlar, hazımsızlığa neden olacak ağır ve yağlı gıdalar, gıda zehirlenmesi, ülser, reflü ve gastrit gibi mide rahatsızlıkları, safra kesesi taşı, vertigo, migren ile birlikte stres ve gebeliktir.
Mide bulantısı birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bunlarda en yaygın olanları: migren, mide ülseri, gıda zehirlenmesi, diyabet, anksiyete, apandisit, gastrit, böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliği.
Psikolojik mide bulantıları genellikle sinirlilik hali ve stres gibi psikolojik etmenler sebebiyle meydana gelmektedir. Kişi zaman zaman kendini, hislerini ifade etmekte zorlanabilir. Bu gibi durumlarda dile getirilmeyen ve gizlenen duygular birtakım fiziksel rahatsızlıklara zemin hazırlayabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Anksiyete bozuklukları mide bulantısını tetikleyen unsurların başında gelir. Anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler, bünyelerinde ortaya çıkan kaygı ve korkuyu bastırmakta güçlük çeker. Bu zorlanma hali kendini fiziksel olarak mide bulantılarıyla gösterir.
Bedensel tepkiler - Enerji eksikliği, uykusuzluk ve iştahsızlık bunlardandır. Diğer belli başlı belirtiler, mide bulantısı, baş dönmesi ve değişik ağrılardır. Birçok kişide, cinsel istek azalması görülür.
Mide bulantısı kendiliğinden geçebilir. Ama bazı durumlarda kronik hale gelebilir.
Bir öğünden kısa bir süre sonra ortaya çıkan bulantı veya kusmaya gıda zehirlenmesi, gastrit, yani mide zarının iltihabı veya ülser neden olabilir. Eğer, bulantı yemekten bir ila sekiz saat sonra ortaya çıkıyorsa ayrıca gıda zehirlenmesine de işaret edebilir.
Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar ve biter
Hamilelikte mide bulantısı gebeliğin ilk 3 aylık döneminde yani ilk trimesterinde başlar ve 13-14. haftalarında azalır. Hamilelik dönemi hem anne hem de bebeğin sağlığı için anne adaylarının düzenli olarak doktor kontrolünde olmasını gerektiren bir dönemdir.
Tekrarlayan mide bulantılarının başka hastalıklar ile bağlantısı olabilme ihtimaline karşı, doktorlar tüm takipleri yerinde ve düzenli yapmak zorundadır. Mide bulantıları gastroenteroloji bölümünün ilgi alanına girmektedir.
Uzun süreli bulantı durumunda mide ülseri, iç kulak hastalıkları, ileri evre böbrek yetmezliği, bazı kalp krizi tipleri, kan şekerinin kontrolsüz yükselmesi ve kafa içinde basınç artışı gibi daha ciddi hastalıkların da akla gelmesi gerektiğine de dikkat çeken Doç. Dr.
Nane ve limon mide bulantısını geçirmede kullanılan doğal malzemelerden. Ilık bir nane limon çayı içmek mideyi rahatlatabilir. Bunun yanında naneli şeker, nane yaprağı çiğnemek ya da limon koklamak da yardımcı olabilir.
Genellikle hormon artışı ve koku hassasiyeti sebebiyle mide bulantısı hamileliğin erken dönemi kabul edilen 4 ila 8. haftalar arasında görülebiliyor. Normal şartlarda gebeliğin 16. haftasından itibaren düzelmeye başlar. Ancak her anne adayı farklı süreçler yaşadığından 6. ayında bile mide bulantısı yaşayanlar vardır.
Özellikle kusma sırasında kaybedilen suların geri alınması için birçok insan su içebiliyor. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir.
Öğürme refleksi: Özellikle ağız boşluğunun ve dilin arka kısımları ile gırtlak (larinks) bölgesinin enfeksiyonlar, iltihabi reaksiyonlar veya yabancı maddelerce uyarılması öğürme refleksini harekete geçirir ve bulantı hissine neden olabilir.
Mide rahatsızlıkları ve mide bulantısına soda tüketmek de iyi gelmektedir. Yemeğin ardından ise 30 ila 40 dakika sonrasında uyumak mide bulantısını geçirecektir. Bir tatlı kaşığı miktarınca buğur tüketmek mide rahatsızlıklarının ve mide bulantısına iyi gelir.
Gastrointestinal (Mide-bağırsak sistemi) fonksiyon özellikle stresten etkilenir. Strese bağlı yaygın gastrointestinal semptomlar arasında, mide ekşimesi, hazımsızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve bununla ilişkili alt karın ağrıları bulunur. Stres, sindirim sisteminizi birçok yönden olumsuz etkiler.
Kusmak, vücut tarafından, yabancı ve zararlı bir maddeden kurtulmak için yapılan bir savunma mekanizmasıdır. Bazen kusma olmadan ya da öncesinde bulantı hissedilir, bazı durumlarda ise kusma sonrası bulantı geçer. Bazı obezite operasyonu geçiren hastalarda da kısa süreli kusma problemleri gözlemlenebilir.
Mide bulantısı ve kusamama durumu, vücudun susuz kaldığı dönemlerde yaşanmaktadır. Limonlu su tüketerek, mide bulantısı hissini ortadan kaldırabilirsiniz. Bu gibi durumlarda limon dilimi eklenmiş suyu tüketmenizi öneriyoruz.
Mutsuzluk, başlıca ruhsal problemler, stres, kaygı, takıntı, korku, depresif ruh hali, kararsızlıklar, endişeler, çelişkiler, öfke gibi daha bir çok sebebintetiklenmesiyle meydana gelir. Kağıda Dökün; Öncelikli olarak, kişi mutsuzluğunun altında yatan diğer sebepleri ve duyguları ayrıştırmalıdır.
Bu belirtiler süreç boyunca her gün tekrarlayabilir: Üzüntü, sebepsiz ağlama, boşlukta olmak veya umutsuzluk duyguları Değersizlik, suçluluk duygusu, geçmiş başarısızlıklarda kendini suçlamaya takılma. Düşünme, konsantre olma, karar verme ve bir şeyleri hatırlamada sorunlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri