Durian meyvesi Tayland, Güneydoğu Asya, Vietnam ve Malezya gibi ülkelerde yetişen bir meyvedir. Lezzetinden çok kokusu ile tanınır.
Endonezya'da nadir yetişen durian meyvesinin bir türü, tanesi 1000 dolardan (yaklaşık 5280 liradan) satışa çıkarıldı. Kötü kokusuyla bilinen meyvenin fiyatı ülkedeki asgari ücretin 3 katından fazla.
Durian (Durio zibethinus), Malezya, Tayland ve Endonezya kökenli bir bitkidir.
Güney Asya dışında başka bir bölgede yetişmez. Yetişse bile tadı Güneydoğu Asya'da olduğu kadar lezzetli olmaz. Türkiye, durian meyvesinin yetişmesi için gerekli şartlara sahip bir ülke değildir.
Düryan, Güneydoğu Asya ülkelerinde 'meyvelerin kralı' olarak adlandırılırken, bazı bölgelerde 'cennet ve cehennem meyvesi' olarak da biliniyor. Düryana 'cennet ve cehennem meyvesi' denmesinin sebebi; dikenlerle dolu kabuğunun olması ve kötü kokusu nedeniyle cehennemi, lezzeti ve faydalarıyla da cenneti anımsatması.
İlgili 30 soru bulundu
güney amerika'nın nispeten serin bölgelerinde yetişen bu meyvenin tadı çilek, papaya, ananas karışımı olarak tarif ediliyor. gerçek bir tutti frutti olan çerimoya kesildiğinde bembeyaz ve siyah kocaman çekirdekleri var. çekirdekler de kabuğu da zehirli. yenmesi halinde felce sebep olabiliyor.
Nasıl Yetiştirilir
Durian kesinlikle tropikal bir meyvedir ve bol yağmurlu bölgelerde yetişir. Organik olarak zengin, derin ve iyi drenajlı kumlu veya killi toprakları sever . Durian ağaçları yılda iki defa çiçek açar ve 2 defa meyve verir. Genel olarak bir Durian ağacı 4-5 yaşlarında meyve vermeye başlar.
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu hastalıklardan koruyor. Yüksek kalsiyum miktarı ile kemik gelişimine destek oluyor. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor.
Tropikal meyvelerin en lezzetlileri arasında yer alan Ejder meyvesi üreticiyi 80 TL'lik kilogram fiyatıyla da sevindirdi. Türkiye'nin tarım da üretim merkezleri arasında yer alan Mersin'de son yıllarda tropikal meyve üretimi de arttı.
Pitaya, bilimsel anlamda Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin (tatlı pitaya) olarak adlandırılan meyvesidir.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
Durian'ın yasak olmasının sebebi, özellikle olgun olanlarının kötü bir koku yaymasıdır. Olgunlaşması ile çürümesi arasında çok fazla zaman bulunmaz. Bundan dolayı da olgun Durian meyveleri, çevrelerine mide bulandırıcı bir koku yayar.
Durian. Güney Asya'da bolca yetiştirilip yenilen hatta bir diğer adı "meyvelerin kralı" olan durian, kocaman bir meyve. Dışında iğneye benzeyen çıkıntıları var, içinde ise bademsi bir yenilebilir kısım.
Sıcaklık: Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için her iklim koşulunda yetiştirilmesi uygun değildir. Tam da bu yüzden ülkemizde Mersin ve çevresi başta olmak üzere Akdeniz ikliminin yaşandığı alanlarda yetiştirilir.
Antalya Gazipaşa Haberler Olarak Gazipaşada Tropikal Meyveler Nasıl Yetiştirilir dediğimiz zaman; Durian kesinlikle tropikal bir meyvedir ve bol yağmurlu bölgelerde yetişir. Organik olarak zengin, derin ve iyi drenajlı kumlu veya killi toprakları sever. Durian ağaçları yılda iki defa çiçek açar ve 2 defa meyve verir.
Meyvenin etli kısmı ile çekirdekler arasında bir boşluk vardır, bu nedenle meyve sallandığında tıkırtı sesi duyulur. Meyvenin tadının elma ile kavun arasında olduğu söylenir, belirgin bir gül kokusu vardır.
Antalya'da yetişiyor!
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
DURYAN MEYVESİ FAYDALARI
İçerdiği Bakır, kan hücre üretimi için vücuda gereklidir.İçeriği potasyum bakımından çok zengindir. Yüksek miktarda antioksidan ve C vitamini içerir. Vücut direncini arttırır. Bir adet tüketilmesinin bile bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenir.
Jak meyvesi tadı ananas, mango ve muz karışımına benzetilir. Yumuşak, etli ve yağlı bir meyvedir.
Yunan mitolojisinde eski insanların bütün meyvelere aynı ismi takmaları sonucu elma olarak adlandırılmış olduğu varsayılmaktadır. Yasak elma o zamanlardan kalma bir mitolojik isimdir. Bu sebeple yine Yunan mitolojisinde portakal ve mandalina olarak da geçmektedir.
Yasak meyve, insanların ilk yaratıldığında yasaklanmasına rağmen yedikleri meyvedir. Daha çok elma olarak bilinir; ancak İslam'da meyve olarak geçmemektedir. Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır.
Yola düşen meyveleri yemek caiz midir? Herkesin geçtiği sokağa düşmüş meyveler ise, ceviz gibi çürümeyenleri, sahibinin izin verdiği biliniyorsa, yemek caiz olur. İzin verdiği bilinmiyorsa yemek caiz olmaz. Kiraz gibi çürüyecek meyve ise, sahibinin yasak ettiği bilinmedikçe alıp yenilebilir.
Ejder meyveleri yüksek lif içeriğine sahiptir, bu da bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur, sindirim kanalından düzgün geçişi kolaylaştırır, peristaltik hareketi uyarır ve sindirim sularının salınmasını indükler.
3. kabaca kivi gibidir. icinde onun gibi cekirdekleri vardir. yumusakligi ve tadi da benzer sayilabilir. ama buyukluk acisindan ejder meyvesi kividen cok daha buyuktur. 4. icinin rengi kirmizi olanlar diskinin rengini pembe yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri