Bakteriler, parazitler veya mantarlar gibi virüslerin de çeşitli hastalıklara yol açan bir çok türü olduğu doğrudur. Ancak hastalığa neden olmanın aksine hastalık ile savaşmamıza yardımcı olan bir virüs türü de vardır. Bunlar virüs dünyasının iyileri ''bakteriyofajlar''dır.
SİRCAM. W32.Sircam.Worm@mm adlı zararlı yazılım ilk olarak 2001 yılında ortaya çıktı. Yerleştiği bilgisayarları ele geçiren ve sistemden seçtiği dosyaları rastgele iletişim listesindeki kişilere yollayan bu zararlı yazılım birçok kişiyi kandırmıştı.
Fakat hepsi kötü değil. Bazı virüsler aslında bakterileri öldürebilirken, diğerleri ise daha tehlikeli olan virüslere karşı savaşabiliyorlar. Bu yüzden; koruyucu bakteriler gibi, vücudumuzda da bazı koruyucu virüsler bulunuyor. Bakteriyofajlar (veya “fajlar”), belli bakterilere bulaşan ve onları yok eden virüslerdir.
Mantık Bombaları, herhangi bir programın içerisine yerleştirilen virüs programlarıdır. Bazı şartların sağlanması durumunda patlayarak yani çalışmaya başlayarak sisteme zarar verirler. Çernobil virüsü buna çok iyi bir örnek olabilir. Bombalar, tüm dosyaları ve bilgileri silebilir veya sistemi göçertebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Spyware, bilgisayar kullanıcısının kendi rızası ve/veya bilgisi dışında veri toplayan casus yazılımlardır. Daha genel veya farklı anlamları da olan "malware" ve "adware" gibi adlar da "spyware" yerine kullanılabilmektedir.
Solucanlar; genellikle e-posta kaynağı belirsiz programlar, forum siteleri, korsan oyun DVD'leri ve CD'leri gibi çeşitli yollarla bilgisayarlara bulaşan zararlı yazılımlardır. Solucan virüsü, kendisini bir bilgisayardan başka bir bilgisayara kopyalamak için tasarlanmıştır ve bu işlem otomatik olarak gerçekleşir.
Truva atları şu anda en sık rastlanan zararlı yazılım kategorisidir. Arka kapılar açmak, etkilenen cihazın kontrolünü ele geçirmek, kullanıcı verilerini süzmek ve saldırgana göndermek, etkilenen sisteme diğer zararlı yazılımları indirmek ve çalıştırmak ve diğer birçok kötü amaç için kullanılırlar.
Bir solucan genellikle kullanıcı eylemi olmaksızın yayılır ve kendisinin tam kopyalarını (olasılıkla değiştirilmiş) ağlardan ağlara dağıtır. Bir solucan bellek veya ağ bant genişliği tüketebilir, bu da bilgisayarın çökmesine yol açabilir.
Türkiye'de de görülen EG.5.1 yani koronavirüs eris varyantı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından omicron soyundan gelen covid-19'un mutasyona uğramış bir alt varyantı olarak tanımlanan bir koronavirüs türüdür.
Evrimsel biyologlar tarafından virüslerin menşei tam olarak belirlenmemiş olsa da eldeki en güçlü teori virüslerin yaşamdan daha eski olduğu ve hücreler arasında hareket edebilen DNA parçaları olan plazmidlerden evrimleştiği yönündedir.
Virüsler canlı değildir. Çünkü hücre yapıları yoktur ve besini enerjiye dönüştüremezler. Ancak virüsler tam olarak cansız da kabul edilemez. Çünkü genetik materyale sahiptirler ve mutasyon geçirebilirler.
Virüsler genellikle programcılık ve bilgisayar bilgisi iyi olan kişiler tarafından psikolojik olarak kendilerini gösterme ihtiyaçları ve para kazanma amacıyla yazılır. Virüsler disketlerden, CD'lerden, internetten, bir bilgisayar takılan ikinci bir sabit diskten ya da ağ üzerindeki başka bir bilgisayardan bulaşabilir.
İlk PC (Kişisel Bilgisayar) virüsü (c)Brain adında bir önyükleme sektörü virüsü idi ve 1986 yılında Pakistan'ın Lahore şehrinde çalışan Basit ve Amjad Farooq Alvi isimli iki kardeş tarafından yazılmıştı.
Bilgisayar virüsü, bir bilgisayardan diğerine yayılan ve bilgisayarın çalışmasını kesintiye uğratan küçük yazılım programıdır. Bir bilgisayar virüsü bilgisayardaki verileri bozabilir veya silebilir, e-posta programını kullanarak diğer bilgisayarlara yayılabilir ve hatta sabit diskteki tüm öğeleri silebilir.
Virüsler. En bilinen ve en eski zararlı yazılım türüdür. İndirilen programlarda, e-postaya gelen dosyalarda kendilerini saklayabilir veya güvenilir olmayan bir siteye tıklamanızla cihazınızın sistemine bulaşabilirler.
İsveçli araştırmacılar, dünyanın en uzun hayvanı olan 55 metrelik bantlı solucanın zehirli olduğunu ortaya çıkardı. İsveçli araştırmacılar, dünyanın en uzun hayvanı olan 55 metrelik bantlı solucanın zehirli olduğunu ortaya çıkardı. Uppsala Üniversitesi Farmakognozi Bölümünden Prof. Dr.
Soğukkanlı oldukları için sıcaklıkların çok şiddetli olduğu bölgelerde hayatta kalamazlar. Ayrıca genellikle belirli bir miktarda neme ihtiyaç duyarlar ve eğer çok kururlarsa ölürler.
Makro virüsü, birMicrosoft 365 dosyasında (belge, sunu, çalışma kitabı veya şablon gibi) veya herhangi bir ActiveX denetimi, COM eklentisi veyaMicrosoft 365 eklentisi içinde depolanabilen bir bilgisayar virüsü türüdür. Makroları, ActiveX denetimlerini ve eklentileri "Etkin içerik" olarak adlandırıyoruz.
Hem yazılım hem de donanım güvenlik duvarları kötü amaçlı İnternet trafiğini kontrol etmek konusunda mükemmel çalışır ve ayrıca Trojanların en başta bilgisayarınıza indirilmesine genellikle engel olur.
Kaspersky Internet Security for Android ise Android akıllı telefonlar için virüslere karşı birinci sınıf koruma sağlayabilir. Kaspersky Lab, şu cihazların Truva atlarına karşı korunmasını sağlayan kötü amaçlı yazılımdan koruma ürünleri sunar: Windows PC'ler. Linux bilgisayarlar.
Troya Savaşı'ndan esinlenilerek 2004 yılında çekilen Troy filminde kullanılan tahta atı Çanakkale ili merkezinde görebilirsiniz. Troya'yı ziyaret ettiğinizde karşılaşacağınız tahta at ile birlikte her ikisi de ziyaretçilerin hatıra fotoğraflarında mutlaka yer ediyor.
Parazitler: Bağırsak solucanları ve tenya gibi parazitleri bağırsakta enfeksiyona neden olabilir. Viral enfeksiyonlar: Adenovirüs, rotavirüs ve norovirüs gibi virüsler özellikle çocuklarda görülen ve bağırsakta yer alan viral enfeksiyonlar arasında yer alır.
Betik (script) virüsleri, VB (Visual Basic), JavaScript, BAT (toplu işlem dosyası), PHP gibi betik dilleri kullanılarak yazılan virüslerdir. Bu virüsler ya diğer Windows veya Linux komut ve hizmet dosyalarına bulaşır ya da çok bileşenli virüslerin bir parçası olarak çalışırlar.
Adware (Reklam Yazılımı)
Adware'ler kullanıcıdan habersiz bilgi topladığında kötü amaçlı yazılım olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri