Dürtü kontrol bozukluğu tamamen psikolojik bir durumdur. Bu nedenle bu rahatsızlığın en etkili tedavisi psikoterapi olarak kabul edilir. Alanında uzman kişiler tarafından yürütülen bu seanslarda kişilerin dürtü kontrol bozukluğu yaşamasına neden olan sorunların tespiti gerçekleşir.
Dürtü kontrol bozukluğu çoğu zaman her ne kadar kontrol edilemez görünse de tedavisi mümkündür.
Çocuğunuzun dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik semptomları DEHB'ye bağlı olsun ya da olmasın, tedavi edilmezse birçok soruna neden olabilir. Odaklanamayan ve kendilerini kontrol edemeyen çocuklar okulda zorlanabilir, sık sık başını belaya sokabilir ve başkalarıyla geçinmekte veya arkadaş edinmekte zorlanabilir.
Dürtüsellik neden sonuç ilişkisini düşünmeden harekete geçmektir. İnsan doğada prematüre doğan tek canlıdır. Beyin gelişimi anne karnında başlar ve 24 yaşa kadar tamamlanır. Dürtülerimizi kontrol edebilmek bizim insan olmamızın ilk aşamasıdır.
Dürtü kontrol bozuklukları, ilaç tedavisi ve psikoterapinin aynı anda uygulanması ile tedavi edilebilir. Tedavi sürecinde hastalar çok dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. Dürtü kontrol bozukluklarının tedavisinde kullanılan psikoterapi yöntemlerinden bir tanesi bilişsel davranışçı terapidir.
İlgili 41 soru bulundu
Omega 3'ü unutmayın!
Ton balığı, somon, ceviz ve zeytin gibi Omega 3 açısından zengin besinler de günlük diyetinizde bulunması gereken besinler arasında. Omega 3'ün dürtüsellik, hiperaktivite ve konsantrasyon sorunlarını azaltan kanıtlanmış faydaları bulunuyor.
Yetişkinlerde Dürtüsellik
Bu davranış ve tutumlar psikolojik alt nedenlere dayanabilir. Doğuştan gelen faktörler dürtüselliği tetikleyebildiği gibi çevresel faktörlerde buna neden olabilir.
Ritalinin aşırı hareketlilik ve dürtüsellik üzerine etkili olduğu pek çok bilimsel araştırmada gösterilmiştir.
Beyindeki kimyasalların eksikliğine ek olarak, çeşitli çevresel ya da ailevi faktörler nedeniyle de dürtüsellik ortaya çıkabilmektedir. Buna ek olarak, çocukluk döneminde kişiye hiç limit konulmaması ve çocuğun da buna göre çeşitli davranışları keyfi şekilde yapmaya alışması da dürtüselliği tetikleyebilir.
Disipline uymaz, kuralları uygulamaz, kurallara ve otoriteye karşı gelirler. Kendi kafalarına göre hareket etmeyi yeğlerler. Kendileri ve çevresindekiler için zararlı olabilecek fevri hareketleri ve sınırları sürekli aşma çabaları davranış sorunlarının ilk habercisidir.
Dürtüsellik; kısa dönemde az yarar sağlayacak bir durumun uzun dönemde daha fazla yarar sağlayacak bir duruma tercih edilmesidir. Aslında beyin işleyiş yapısına göre zorunlu tercih olabilir. Örneğin; Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olanlar; çabuk olanı arzular, bekleyemez, erteleyemezler.
Dürtü kontrol bozukluğu oluşumuna etken eden faktörler
İlk faktör yapısal- biyolojik faktördür, yani genetik geçiş durumudur. Bu çocuklar yapısal olarak kendilerini durduramayan ,otoriteyi sevmeyen, sınırlandırılamayan çocuklardır.
Kişinin kendisine yada başkasına zararlı olabilecek dürtülerine engel olamaması ve eylemi gerçekleştirdiği sırada da haz duygusu hissetmesi ile karakterize hastalıklardır.
OKB de İlaç Tedavisi:
Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır. Tedaviye başlanan hastalarda çoğu kez 15-20 gün içinde olumlu etkiler başlasa da anlamlı klinik yanıtın 8-12 haftaya uzadığı da olabilir.
DÜRTÜSELLİK BELİRTİLERİ
Sonunu düşünmeden hareket etme. Fevri davranışlar sergilerler, içinden geldiği gibi davranır aklına eseni yapar. Tahrik ve kışkırtmaya müsaittirler. Tehlikeli işlere düşünmeden atlarlar.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtilerinden biri olan dürtüsellik; temel anlamda kişinin davranışlarına limit koymada problem yaşamasıdır. Dürtüsel olan kişiler isteklerini gerçekleştirmek konusunda sabırsızdırlar. Sonucu düşünmeden hareket ederler.
Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) dikkat, dürtü kontrolü ve hiperaktivite problemleri ile karakterize nörolojik temelli bir tablo olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Bora Telaferli, belirtilerin çocukluk çağında gelişse de, sorunun ergenlik ve yetişkinlik dönemine dek sürebildiğini söylüyor.
Düzenli dikkat egzersizleri veya daha genel adıyla beyin egzersizleri yaparak hem dikkat eksikliğine karşı önlem almış, hem de dikkat bozukluğu tedavisi için ilaçsız yöntem kullanmış oluruz.
Uzun süreli etkiye sahip ilaçlardan ise Türkiye'de en çok kullanılanlar Concerta ve Medikinet Retard isimli ilaçlardır. Bu ilaçların etkileri, kullanımdan sonra 1-2 saat içerisinde en yüksek seviyeye çıkar ve 8-14 saat arasında biter. Günde 1 defa alındığı için çocuklarda kullanımı daha kolaydır.
DEHB aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve istekleri erteleyememe (dürtüsellik) belirtileriyle giden bir psikiyatrik hastalıktır. DEHB'nin temel belirtileri, aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve dürtüselliktir.
Piromani (kasıtlı olarak yangın çıkarma) ve kleptomani (çalma) dürtü kontrol bozukluklarının en çok bilinen türleridir. Aralıklı patlayıcı bozukluk, trikotilomani (saçınızı yolma isteği), davranış problemleri, karşıt olma-karşı gelme problemleri ve tanımlanmamış dürtü kontrol bozukluğu diğer türlerine birkaç örnektir.
Dopamin düşüklüğüne bağlı olarak odaklanamama, aşırı hareketli olma ve düşünmeden hareket ve eylemlerde bulunma gibi dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsel davranışlar sergilemeye neden olur. DEHB'de beyin metabolizması, beynin dikkati ve sosyal muhakemeyi kontrol eden bölgeler zayıftır.
Dürtü, içgüdülerin topluluğa ve kişiye özgü davranışlara dönüşen türevleridir. Dürtüler, benliğin devreye girmesiyle farklılaşırlar ve kişisel geçmişin izlerini taşırlar. Bu nedenlerle özneldirler ve kişisel tavırları belirlerler.
Doktor tavsiyesine göre beş yaşından küçük çocuklar için günde 1 ölçek, beş yaşından büyük çocuklar için günde 2 ölçek Argivit Smart Şurup gıda takviyelerinden alınması gereken günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar. -Argivit Smart Şurup Kaç Yaşında Kullanılır? 3 – 16 yaş grubu çocuklarda kullanımı uygundur.
Dürtüsel kişiler, çevredeki tehlikenin boyutunu küçümseyen ve tekrarlayıcı olarak riskli davranışlar sergileyen, yaptıkları hataları yargılamayı öğrenmede başarısız kişilerdir. Amaç haz ve ödüle yönelmektir. Benliğe uyumludur. Obsesyonlar yoktu ve kişi tekrarlayan davranışlardan kendini alamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri