Saplantılı aşk bozukluğunda aşağıdakiler görülebilir: Belirli bir kişiye karşı aşırı sempati duymak. Belirli bir kişi hakkında takıntılı düşüncelere sahip olmak. Sevdiğiniz kişiyi aşırı koruma ihtiyacı hissetmek.
Saplantılı aşk, sağlıklı bir aşktan bağımlılık yapan bazı özellikleri nedeniyle ayrılır. Örneğin saplantılı aşktan muzdarip bir kişi sevdiği kişiyle çok fazla zaman geçirmek ister, sürekli onu düşünür ve sevdiği kişiyle her an beraber olmak için bazı uçuk davranışlar sergiler.
Aşkta güven, aidiyet, coşku söz konusudur, takıntılı ilişkide ise bir diğerinin hayatını işgal etme, güvensizlik, kendi ihtiyacını ön planda tutma ve onu yok sayma gibi duygular ön plandadır. Aşkta sevgi, sevecenlik, paylaşım ön planda iken, takıntılı ilişkide öfke, korku ve sonucunda şiddet ön planda olabilir.
Takıntılı aşık yalnızca aşık olduğu kişinin onu mutlu ve tatmin edebileceğine inanır. Onsuz bir hiç olduğunu düşünür ve kişi kendini mutsuzken, aşık olduğu kişinin de mutlu olmasını istemez. Aslında kişi kafasında bir illüzyon oluşturmuş ve aşık olduğu kişi için oluşturduğu anlama aşık olmuştur.
Düşük özgüven/ aşırı derecede onaylanma beklentisi. Aşık olduğu kişi hakkında sürekli konuşma isteği. Aşık olunan kişiyi sürekli arama, mesaj/mail gönderme, onunla her an beraber olmayı isteme. Aşık olunan kişiye onu bıktıracak derecede aşırı ilgi gösterme.
İlgili 23 soru bulundu
Uykusuzluk, kalp çarpıntısı, iştahsızlık, ağlama ya da gülme nöbetleri, el terlemesi, baş dönmesi, aşkın fiziksel göstergeleridir. Sürekli yanında olma isteği, bitmeyen özlem, kıskançlık, başkasıyla paylaşamama gibi olgular da aşkın ruhsal belirtileridir.
Psikiyatrist Amelia Alvin'e göre (2021), saplantılı aşk, “bir kimsenin aşık olduğunu iddia ettiği başka bir kimseye yoğun ve saplantılı bir şekilde sağlıksız bir bağlanma stiline sahip olması” anlamına gelir.
Takıntılı sevgi hastalığının tek bir nedeni yoktur ve bağlanma bozuklukları, sınırda (borderline) kişilik bozukluğu, takıntılı kıskançlık, sanrılı kıskançlık, erotomani ve takıntı-zorlantı bozukluğu gibi başka birtakım ruhsal bozukluklara eşlik eden bir durum olarak ortaya çıkabilir.
Kaygılı bağlanma sonucu oluşan, düşük benlik algısı ile ortaya çıkan saplantılı bağlanma, bireyin kendisini olumsuz algılaması, ancak partnerini olduğundan daha iyi bir noktaya koyarak idealize etmesi ile oluşmaya başlamaktadır.
Takıntılı aşk gibi obsesif bozukluk türlerinden üstesinden gelebilmek mümkündür. Bunun için mutlaka bir psikolog ya da psikiyatristten profesyonel bir destek alınması gerekmektedir. Genellikle bu gibi psikoloji sorunları için gerçekleştirilen tedavi yöntemleri, sorunun kaynağına bağlı olarak belirlenmektedir.
Takıntı giderek artarsa aşık olunan kişiye yönelik şiddet, cinayet, tecavüz veya kişinin kendisini öldürmesi gibi sonuçlar meydana gelebilir. Takıntılı aşkın en çok tetikleyicisi karşılık bulamamasıdır. Duygusal ya da fiziksel yönden reddedilen kişi kendini kabul ettirmek için yoğun çaba harcayabilir.”
Saplantılı, diğer bir deyişle takıntılı aşk bozukluğunu yenebilmek mümkündür. Hasta, bu gibi ciddi bir psikolojik problemi tek başına yenemezken, uzman bir hekime müracaat ederek profesyonel destek alması gerekmektedir.
Aradaki farkı şöyle tanımlamak mümkündür. Fark “Seni seviyorum; çünkü sana ihtiyacım var.” İle “Sana ihtiyacım var; çünkü seni seviyorum.” Cümlelerindeki fark gibidir. Aşk bir ihtiyaçtan doğar sevmek ise bir sanattır ve sanat farklı şekillerde ortaya çıkar. Aşk içinde tutkuyu sevgi ise şefkat ve sevecenliği barındırır.
Obsesyon halk arasında takıntı veya saplantı diye de adlandırılan bir rahatsızlık belirtisidir. Kişinin elinde olmadan, istenmeden akla gelen ve kişiye aşırı rahatsızlık veren düşüncelerdir. Mesela mikrop veya kir bulaştığı düşüncesi bir obsesyondur.
Saplantılı aşk , karşı tarafa aşık olduğunuzu düşünüp takıntılı duygular yaşamanıza neden olan bir durumdur. Bu durumu yaşayan kişiler, duyguları karşılıklı olsun ve ya olmasın kendisine karşı koyamayıp, bu duyguya kapılacaktır. Çünkü aslında bir ruhsal bozukluğa sahiptir ve durumun farkında olmayabilir.
Saplantılı/Kaygılı Bağlanma: İçten, baskın, vicdanlı, nevrotik, sosyal etkileşimde arkadaş canlısı, fazla kendini açan bireyler bu başlık altında yer almaktadır (Landy, 2009). Saplantılı bağlanan bireylerdeki en baskın özellik, kendine güven eksikliğidir. Hem reddedilmekten hem de terk edilmekten çok korkmaktadırlar.
Kaçıngan bağlanma stili genellikle erken yaşam deneyimlerine dayanır. Çocukluklarında ebeveynleri tarafından reddedilmiş, ihmal edilmiş veya aşırı derecede bağımsız olmaya teşvik edilmiş bireylerde bu bağlanma tarzı daha yaygın görülür.
Kaçıngan bağlanma, fiziksel ve duygusal yakınlığa girememe nedeniyle başkalarıyla uzun vadeli ilişkiler kurmadaki başarısızlıklarla tanımlanır. Çocukluk döneminde, katı veya duygusal olarak mesafeli ve eksik bakıcıların olmuş olabilir.
Başkaları tam olarak kendileri gibi düşünüp, hareket etmedikçe onlarla bir çalışma içine girmek istemezler, zorunda kalırlarsa agresifleşirler. Yanlış yapmamak için yaptıklarını defalarca kontrol ederler. Olayların olumlu olumsuz yönlerini sürekli tartmaya çalıştıkları için karar vermekte güçlük çekerler.
Hastalıklı aşk, eskilerin tabiriyle “marazi aşk”, “takıntılı aşk”, “patolojik aşk” veya “narsisistik (bencil) aşk” diye de adlandırılır. Burada aşık ilişkiyi bir benlik mücadelesine dönüştürür. Onun için maşuk benliğini besleyen bir nesnedir.
Eski Yunan dilinden alınan "Mania" tipi aşk tipine "deli gibi aşk" adını verebiliriz. Sevdiğine her şeyi ile sahip olmak isteyen sahiplenici bir sevgi türüdür. Aşk ve seks tarzları içinde en fazla tutkulu ve yoğun duygular taşıyanıdır.
Obsesif kompulsif bozukluk kendini tekrarlayan bir hastalık türüdür. Obsesif kompulsif bozukluk istenmeyen düşünceler, sürekli müdahil olma, sıkıntı veya endişe veren dürtülerdir. Bu hastalığa sahip kişiler kendilerini zorlayarak tüm düşüncelerini görmezden gelmeye veya onlardan kurtulmaya çalışabilir.
İnsanlar kendi beyin kimyasallarına bağımlı olduklarında, giderek artan olumsuz sosyal ve duygusal sonuçlara rağmen bu davranışı sürdürmeye devam edeceklerdir. Bu da devamında halk arasında takıntı veya saplantı diye de adlandırılan ve obsesyon adını veren bir sorun olarak karşımıza çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri