Dosyanın yenilenmesi için icra takibinin bulunduğu icra müdürlüğüne hitaben yazılacak olan dilekçede hem dosyanın arşivden çıkartılması hem de yenilenmesi talepleri yer almalıdır. İlamlı olarak açılan icra takiplerinde dosyanın yenilenmesi için tekrardan peşin harç ve başvurma harcı alınmamaktadır.
İcra takibinin dosyanın kapak hesabındaki miktarın ve harçların yatırılmasının ardından icra dosyası icra müdürlüğü tarafından kapanacaktır. Böyle kapanmış icra dosyalarının yeniden açılması olanaksızdır.
İcra takip dosyasının muameleden kaldırılması (İİK m 78/IV) üzerine, alacaklının haciz isteyebilmek için takip talebini (İİK m 58) de yenilemesine ve borçluya yeni bir ödeme emri gönderilmesine gerek yoktur. İlamsız takiplerde, yenileme talebi üzerine alacaklıdan yeniden harç (başvurma ve peşin harç)alınır.
İcra davalarında alacaklı taraf, borcun takipsizliğe düşmemesi için her yıl icra davasını yenilemek zorundadır. İcra davası alacaklı taraf tarafından icra dosya masrafları ödenerek her yıl yenilendiği takdirde, 20 yıl sonra icra davası takipsizlikten düşmektedir.
10 yılı aşkın icra takip davaları bazı şartlara bağlı olarak zamanaşımına uğramakta ve icra dosyası kapanmaktadır. Bu davaların zamanaşımına uğramaması için alacaklı tarafından dosyanın her yıl yenilenmesi gerekmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
İcra takibinin kapanması için borcun tamamının ödenmesi veya zamanaşımının dolması şarttır. İcra takibi 10 yıldan sonra kapanır. Buna ek olarak 1 yıllık süre geçtikten sonra haciz işlemleri yenilenmezse dosya takipsizlikle kapanır.
İcra takibi başlatan alacaklıdan peşin olarak en başta tahsil edilir. Borçluya yükletilmesi daha sonra olacaktır. Konusu para ile ölçülebilen davalarda 2024 yılı ile birlikte icraya başvurma harcı ücreti 427,60 TL olarak belirlenmiştir.
Bu nedenle alacaklının haciz talebi içermeyen yenileme talebi icra takip işlemi niteliğinde olmadığından bu talep zamanaşımını kesmez.
Kapanan icra dosyaları uygun koşullar gerçekleşmiş ise hem ilamsız takiplerde hem de ilamlı takiplerde tekrar açılabilmektedir. Dosyanın yenilenmesi için icra takibinin bulunduğu icra müdürlüğüne hitaben yazılacak olan dilekçede hem dosyanın arşivden çıkartılması hem de yenilenmesi talepleri yer almalıdır.
İcra takibinde zaman aşımı süresi toplamda 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu toplam süre içinde ilgili kanun çerçevesinde borçlar 10 senede zaman aşımına uğrar. Avukatlar ile yapılan icra takibinde ise icra takibinin yenilenmesi durumunda süreler her dosya yenilendiğinde tekrar uzayabilir.
İcra takibinde bir seneden fazla işlem yapılmaması, haciz talebinde bulunulmaması halinde icra dosyasının takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılması durumu ortaya çıkabilir. Bu durumda icra yenileme talebi ile dosyanın yenilenmesi talep edilir.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
78/5). Anılan sürelerin geçirilmesi halinde, alacaklının "haciz isteme hakkı" düşer. Bu durumda, alacaklı, yeniden haciz isteyebilmek için yenileme talebinde bulunmalı ve bu talep borçluya tebliğ edilmelidir.
Kapanan icra dosyası e-devlete ne zaman düşer? Kapanan icra dosyası icra dairesinin yoğunluğuna göre 1-2 günde düşer.
Kapalı Borcun Tamamının Ödenmemesi Ne Demek? İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Süreler geçtikten sonra borçlunun borcu ortadan kalkar ve alacaklı borç ile ilgili ödeme talep edemez. Bu noktada bazı hususlara dikkat çekmekte fayda var. Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer.
İcra dosyası kapalı takipsizlik ifadesi borcun farklı bir şekilde düştüğünü göstermektedir. Alacaklı kişinin bir yıl süre kapsamında dosya ile ilgili olarak herhangi bir işlem yapmaması halinde dosya kapatılmaktadır.
İcra dosyası dosya infazen kapatıldığında e- devletten silinir. Bunun için tahsil harcını yatırdığınızdan emin olunuz. Borcu ve tahsil harcı ödedikten sonra icra müdürlüğüne talep atılmalı ve gerekli personele hatırlatma yapılmalıdır.
İcra dosyasının borcu tamamen ödendikten sonra, mülkiyetin üzerindeki tapu kaydındaki haciz de kaldırılmalıdır. Bu işlem için tapu sicil müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır. Başvuru sırasında, tapu kaydında yer alan tüm bilgilerin doğruluğu kontrol edilmeli ve ödeme ile ilgili belge veya makbuzlar da sunulmalıdır.
İlamsız takipler için başvuru harcı,peşin harç, vekalet suret harcı, baro pulu, tebligat ve dosya masrafları mevcuttur. Peşin harç, alacak tutarının %0,5'i (binde 5) alınarak hesaplanır.
Haciz talebi kanuni müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmezse dosya muameleden kaldırılır. Yeniden haciz istemek, alacaklı tarafından vukubulan yenileme talebinin borçluya tebliğine mütevakkıftır. İlama müstenit olmayan takiplerde yenileme talebi üzerine yeniden harc alınır.
Borçlular yenileme talebinin tebliğine karşı, daha önce kesinleşmiş olan ödeme emrine itiraz edemez. Ancak takip kesinleştikten sonra borç ödenmiş ise İİK.nun 71. maddeye göre takibin iptalini isteyebilir.
İcra takibinde bir seneden fazla işlem yapılmaması, haciz talebinde bulunulmaması halinde icra dosyasının takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılması durumu ortaya çıkabilir. Bu durumda icra yenileme talebi ile dosyanın yenilenmesi talep edilir.
İcra giderleri de alacaklı tarafından peşin olarak ödenir ve takibin sonunda haksız çıkarsa borçluya yükletilir. Takipten feragat edilirse borçlu o aşamaya kadar yapılan giderlerden sorumlu olmaz.
Sonraki her 1.000 gram için 20.00 TL olarak belirlenmiş, elektronik tebligat ücreti 10.00 TL olarak kalmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri