Dürüstlük T.D.K sözlüğünde “doğruluk” olarak, diğer sözlüklerde ise “özü sözü bir olma”, “olanı olduğu gibi yansıtma", “gerçeği saklamama”, “bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünmeye veya göstermeye çalışmama” olarak tanımlanır.
Dürüst insanlar, yaptıkları sözleri tutarlar ve söz verdikleri şeyleri yaparlar. Adaletli davranırlar: Dürüst insanlar, adil ve eşitlikçi bir şekilde davranırlar. Başkalarının haklarına saygı gösterirler ve hileli davranışlardan kaçınırlar.
Dürüst olmak, samimi olmaktır. Kur'an-ı Kerim'de “sıdk” kelimesinin yanında “hak”, “istikamet”, “birr”, “hidayet” gibi kelimeler de doğruluk ve dürüstlük anlamında kullanılmıştır. Dürüstlük ve doğruluğun en yalın şekli doğru sözlü olmaktır.
Dürüstlük; insanın söz ve davranışlarıyla, niyet ve inancında iyilikten ve güzellikten yana olmasıdır. Dürüstlük insan onurunun ve sağlıklı toplum yapısının vazgeçilmez şartlarından birisidir ve insanın kendisine verdiği sözü tutmasıdır. Dürüst insan verdiği sözün arkasında durur. Haksızlık yapmaz.
İlgili 44 soru bulundu
Örneğin, köni ve tüz kelimelerinin dürüst, sadık, doğru anlamlarına gelerek bu kelimelerle anılan kişilerin doğru, dürust olduklarını yansıttığı, enlig kelimesi ile Eski Türklerde cesur erkeklerin ellerine iğne ile damga çekme geleneğinin verildiği tespit edilmiştir.
Unutmayalım ki, dürüst insanın hem ruhu hem bedeni rahattır. "Akıllı, bilgin, zengin olmak zorunda değiliz ama dürüst olmak zorundayız." Doğruluk ise bir iç adalettir. Doğru olmak, bencillikten sıyrılmak, gerçek huzuru bulmaktır. Doğru ve dürüst davranmak ve bu hali korumak çoğu zaman zordur.
Dürüstlük T.D.K sözlüğünde “doğruluk” olarak, diğer sözlüklerde ise “özü sözü bir olma”, “olanı olduğu gibi yansıtma", “gerçeği saklamama”, “bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünmeye veya göstermeye çalışmama” olarak tanımlanır. Eski Türkçedeki karşılığı samimiyettir.
Yani Dürüstlük kuralından bahsedilebilmesi için kişinin hukuk düzenince tanınmış bir hakkının olup olmadığı önem taşır. Eğer kişinin hukuk düzenince tanınmış bir hakkı yoksa yapmış olduğu fiiller dürüstlük kuralına aykırılık teşkil eder.
Dürüstlük kuralı Objektif rol model: Dürüstlük kuralı , kişilere, tarafı oldukları hukuki ilişkilerde, orta zekalı, makul, dürüst bir kişi gibi davranma yükümlülüğü yükleyen kuraldır. Hakların kullanımında ve borçların ifasında muhataplar en azından asgari olarak orta zekalı, makul, dürüst bir kişi gibi davranmalıdır.
Dürüstlük, her zaman bizi yüceltir. Dürüstsen kaybetmek nadirdir. Doğruluk ve dürüstlük her zaman verdiği sözü tutma, kimseye yalan söylememe, hatamızı kabullenme, insanlara saygılı davranma gibi davranışları içinde barındırır.
Dürüstlük, sadâkat, istikamet, hidâyet gibi kelimelerle izah edilen doğruluk, Allah'ın emrine ve koyduğu kurallara uygun bir yol izlemek ve insanların haklarına riâyet etmek demektir. İman eden ve inancını hayata geçiren doğru insan, Hz. Peygamber (s.a.s. )'in güzel ahlâkını örnek alır.
"Dürüst olmak" doğruluğu benimsemek ve doğru olmak demektir. Dürüstlük, özde, sözde, yaşayışta doğru ve tutarlı olmayı gerektirir. Özde, sözde ve yaşamda dürüstlük insanın içinin ve dışının bir olmasıdır. Kişi, düşündüğü ve inandığı neyse, onu söylemeli, onu yapmalıdır.
Ekonomik ve sosyal yaşamda karşılıklı güven için dürüstlük gerekir. Eğer dürüstlük olmazsa, verilen sözler tutulmaz, istenilen vergiler toplanamaz, devlet yönetimlerinde yolsuzluk olağan sayılır.
Dürüstlük; eğriyi bile doğrultan, doğruyu ise dosdoğru hâle getiren insani en büyük enerjilerden biridir. Doğrularını tamamen teyakkuza, yanlışlarını ise büsbütün dalgınlıklarına borçlu olan insan dürüsttür.
Dürüstlük tüm toplumlarda insan davranışlarına ilişkin aranan bir özelliktir. Dolayısıyla dürüst olmayan insan davranışları hiçbir toplumda kabul görmeyen davranışlardır. Dürüst olamayan davranışlar üç grupta ele alınabilir. Bunlar yalancılık, hırsızlık ve aldatmak olarak sıralanabilir.
Tablo 5'e baktığımızda; değer tercihi listesine göre ilk beş sırada yer alan değerler adil olma, saygı, dürüstlük, sevgi ve bağımsızlıktır.
İyiniyet kavramı: Bir hukuki etkinin, sonucun meydana gelmesinde, gereken tüm özen gösterildiği halde, buna ait bir engeli bilmemeyi ve bilebilecek durumda olmamayı ifade eder.
İş hayatı içerisinde doğru davranış biçimlerini uygulamak, dürüst, adil, eşit ve tarafsız olmak, yalan söylememek meslek etiğinin temel ilkelerindendir. Bütün meslektaşlar çalışmalarının her cephesinde dürüstlük sergilemelidir.
Dürüstlük denilince akla hemen doğru olmak gelir. "Emrolunduğun gibi dosdoğru ol."buyrulmuştur Kurân-ı Kerim‟de. Özü ve sözü doğru insan güven verir. Her yerde sevilir.Doğruluk beraberinde güveni, sevgiyi, saygıyı da getirir.
Doğruluk ve dürüstlük, bu sıfat- lardan bir tanesidir. Dürüstlük, hayatımızın her aşamasında asla taviz vermeyeceğimiz bir ilke olmalıdır. Çünkü dürüst olmak beraberinde güven duygu- sunu da getirir.
Aşırı dürüstlük derken, söz ettiğimiz şey; gerçeği, dikkatsizce, sınırsız ve diğer insanın ne hissettiğini ya da ne istediğini düşünmeden söylemektir. Ve bunun üzerine, herhangi bir düşünce olmadan samimiyeti kullanmak, anlamsız bir zarara yol açabilir.
Dürüstlük ve adalet kavramları birbiriyle iç içe geçmiş kavramlardır ve dürüstlük, doğrudan adaletle ilgilidir. “Doğruluk; doğru ve dürüst olma durumu, doğru olana yakışır davranma, dürüstlük.” “Adalet; herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı verme, doğruluk” olarak tanımlanmaktadır.
Araştırma dürüstlüğü veya bilimsel araştırmada dürüstlük, araştırma, bilim ve sanatla ilgili bir konuda yapılan yöntemli, bilimsel inceleme anlamını taşımaktadır. Bu duruma istinaden araştırılan ya da araştırılmak üzere yayımlanan bilginin doğruluk ve güven kuralları çerçevesinde yayımlanması gerekir.
Doğruluk, Dürüstlük
Güven bir grubun veya kişinin, davranışlarına veya niyetine olan inancı ve bağlılığı, ahlaki kurallara dayalı, adil, yapıcı, davranış beklentilerini ve başkalarının haklarını düşünmeyi ifade eden bir kavramdır. Dürüst olma ve doğruluk aynı zamanda bir erdemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri