DUS'a Girmeyen Adaylar Ne Yapabilirler? DUS, Diş Hekimliği öğrencisi veya mezunları için girilmesi zorunlu olan bir sınav değildir. Sınava girip başarı sağlayan adaylar tercih ettikleri kontenjanlarda belirtilen süreler dahilinde eğitimlerini tamamlar ve uzmanlık unvanını alırlar.
Her diş hekimi DUS 'a girmek zorunda değildir. Yalnızca uzman olarak kurumlarda görev almak isteyen diş hekimleri DUS 'a girmek zorundadır. Eğer hedefiniz uzman statüsünde görev yapmak değilde diş hekimi olarak özel kurumlarda çalışmaya devam etmek için DUS sınavına girmenize gerek yoktur.
Doktorasını tamamlayan öğrenciye, doktora diploması ve Dr. unvanı verilir. Akademik kariyerinin devamında doçent ve profesör unvanlarını alır. Diş hekimliğinde uzmanlık 2012 yılından itibaren resmi olarak başlamıştır. Uzmanlık devlette uzman olarak çalışmak için gerekli bir şarttır.
DUS ve TUS sınavları, diş hekimliği ve tıp fakültesi mezunlarının, uzmanlık alanlarında eğitim almaları ve uzman diş hekimi veya doktor olarak çalışmaları için gereklidir. Sınav sonuçlarına göre, başarılı olan adaylar, üniversitelerin uzmanlık eğitimi veren fakültelerinde eğitim almaya hak kazanırlar.
DUS sınavı geçerlilik süresi beş yıl olarak belirlenmiştir. Adayların sınav sonuçları bu sürede geçerli olmakta ve atamaları yapılabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Adaylar, ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" internet sayfasından vatandaşlık numarası ve aday şifreleriyle sınav sonuçlarını öğrenebilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 3 bin 270 adayın katıldığı 4 Haziran'da yapılan sınavın sonuçlarının hayırlı olmasını diledi.
Diş Hekimi Protez Uzmanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Diş Hekimi Protez Uzmanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 48.400 TL civarındadır.
DUS ne zaman yapılacak? ÖSYM'nin sınav takvimine göre; DUS Sınavı yılda bir kez Eylül ayında yapılmaktadır.
📎DUS yılda 2 kez yapılmalıdır.
Yönetmelik”te ki değişiklikler KIRMIZI RENK ile belirtilmiştir. MADDE 12 – (1) TUS yılda en az iki defa, DUS ve YDUS yılda en az bir defa olmak üzere ÖSYM tarafından yarışma esasına dayanan mesleki bilgi sınavı şeklinde yapılır.
2018 yılında DUS'a 3926 kişi girdi, DUS kontenjanı 815 idi. 2019 yılında DUS'a 4224 kişi girdi, DUS kontenjanı 619 idi. 2020 yılında DUS'a 4448 kişi girdi, DUS kontenjanı 864 idi. 2021 yılında DUS'a 4547 kişi girdi, DUS kontenjanı 754 idi.
Herhangi bir alanda uzman olmayan dişhekimlerinin mesleki yetkisinin kısıtlanması ise söz konusu değildir. Bir başka anlatımla, dişhekimi periodontoloji, pedodonti, ortodonti, cerrahi gibi bütün uzmanlık alanlarında mesleki faaliyette bulunmak hak ve yetkisine sahiptir.
•2021 verilerine göre İstanbul'da 10 bin 411 diş hekimi bulunmakta öte yandan Bayburt'ta 1, Ardahan ve Kırıkkale'de 4 adet çalışan diş hekimi bulunmaktadır. •2032 yılında mevcudun 3 misli dişhekimi olacağı tahmin ediliyor. Diş hekimlerinin önümüzdeki 10 yıl içinde işsiz kalacağı bir gerçektir.
ÖSYM'nin sitesinden ilan edilen sonuçlara göre sınavın birincisi olan Hakan Bilsel 120 sorunun, 104'ünü doğru, 4'ünü yanlış yaptı ve 3 soruyu boş bıraktı. Buna göre Hakan Bilsel 100.75 netle 70.29 puan alarak sınavın birincisi oldu.
İlk olarak adayların sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevapları ayrı ayrı toplanmaktadır ve doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilmektedir. Elde edilen bu ham puanlar, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülmektedir.
Toplam 120 sorunun bulunduğu DUS sınavında, 40 Temel Bilimler ve 80 Klinik Bilimleri sorusu bulunmaktadır. Adaylar her 2 testin de sorularını çözmek zorundadır.
DUS İçin Dershane Şart Mı
Tabi ki şart değil. Dershane olmadan da DUS kazanan bir çok hocamız var. Önemli olan düzenli tekrar ve çalışmadır. DUS Dershanesi olmazsa olmaz değil.
DUS 2. DÖNEM ÖSYM BAŞVURU EKRANI
Dönem) ile 2023 Diş Hekimliği Alanında Yurt Dışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2023-STS Diş Hekimliği 2. Dönem), 15 Ekim 2023 tarihinde uygulanacak. Sınavlara başvurular 29 Ağustos-6 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacak.
Adaylar, özellikle DUS Sınavı Zor Mu? Sorusu ile ilgili sınava giren adayların deneyimlerinden faydalanmak istiyor. Bunun nedeni DUS Sınavı katılımcılarının sınavın çok zor olduğuna ve soruların özellikle temel bilimler alanında müfredattan uzak olduğuna yönelik fikirleri.
Bu nedenle banyo ve duş süresinin 10 dakikadan uzun olmamasına özen göstermek gerekiyor. Ayrıca sabunlar cildi kuruttuğu için pH derecesi 5.5 olan sabunsuz temizleyiciler veya yağ ile gliserin oranı yüksek sabunlar kullanılmasında yarar var.
Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir. Bu şikayetler özellikle havalar soğuduğunda daha fazla ortaya çıkar.
En sağlıklı banyo, ılık suyla yapılır ve yaklaşık 20 dakika sürmelidir. Banyo suyunun sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Sıcak suyla yıkanmayı seviyorsanız 10 dakikadan fazla banyoda kalmamalısınız. Banyodan çıktıktan sonra vücudunuzu bir süre dinlendirin.
eleman.net verilerine göre, Diş Hekimi 2023 yılında ortalama 47.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Diş Hekimi , Temmuz 2023 yılında ortalama 47.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 39.160 TL maaş alıyordu.
Kliniklerde veya özel hastanelerde diş doktorlarının maaşı en az 13 bin TL'den başlayıp bu oran 40 bin TL'yi bulabilmektedir.
Devlette Diş Hekimi Maaşı
Devlet hastanelerinde görev yapan diş hekimleri, ortalama olarak 29.000 TL ile 32.000 TL arasında maaş alır. Hizmet yılı arttığında, daha fazla döner sermaye ödeneği alındığında bu rakamların da üzerine çıkılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri