Değerli kardeşimiz, Görebildiğimiz kadarıyla fıkıh ve hadis kaynaklarında, banyo yaparken konuşmamakla ilgili herhangi bir bilgi söz konusu değildir. Yalnız cenaze arkasında ve helâda konuşmanın mekruh olduğu bilgisi vardır.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde konuyla ilgili şu bilgiler yer alıştır; Abdest veya guslederken konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez.
Tuvalette, konuşmayı gerektirecek bir durum olmadıkça konuşmak mekruhtur. Çünkü orası sohbet yeri değildir. Verilen selam bile cevaplandırılmaz. Ancak tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra selam alınır.
Tuvalette telefonla oynamak yada konuşmak çok acil bir şekilde kullanmayı gerektirecek bir durum haricinde telefonla oynamak yada konuşmak mekruhtur. Çünkü tuvalet konuşma yada sohbet yeri değildir.
İlgili 31 soru bulundu
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
İslam'a göre eşlerin beraber banyo yapmalarında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Zaten Hz. Âişe'nin Hz. Muhammed'le beraber yıkandığından bahseden hadis-i şerif Buhârî'de geçmektedir.
En İyi Cevaplar. Bildiğim kadarı ile tükürmek günah değil ama tuvalet adabına uygun düşmez denir.
Klozette (alafranga tuvalette) ihtiyaç gidermek veya ayakta ihtiyaç gidermek caiz midir? Değerli kardeşimiz, Klozet(alafranga tuvalet)leri kullanmak caizdir.
Adana Müftüsü Dr.Hasan Çınar konuya ilişkin verdiği cevapta "Evet, bu tür telefonlarla tuvalete girmek caizdir. Telefon bir alettir. Kendisine Kur'an yüklenmiş telefon, mushaf hükmünde değildir. Ama yüzük, kolye vb. üzerinde Allah (cc) ismi gibi mukaddes kelimeler yazılıysa bunlarla tuvalete girmek mekruhtur.
İslam'da büyük günahlardan biridir. Hucurat suresi 12. ayette, gıybet yapmak, ölmüş kardeşinin (insanın) etini yemeye benzetilmiştir.
Böyle olunca nağmeli olması bir kenara Allah'ın, insanların iletişim kurabilmeleri için yarattığı kadın sesi bile erkeğe haram kabul edilmiştir.
Yukarıda bahsedildiği gibi İslam'a aykırı olmayan, dinlere, peygamberlere ve Allah'a hakaret etmeyen veya onlar hakkında aşağılayıcı ifadeler içermeyen şarkıların banyoda dinlenmesinde bir sakınca yoktur.
Abdest alırken veya guslederken konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak bir ihtiyaç olmadıkça konuşmak uygun değildir.
3- Mezi: Mezi, cinsel düşünce ve buna benzer durumlarda gelen bir sıvıdır. Bu sıvının meni ile karıştırıldığı olmuştur. Benzer yapıları olsa da Mezi daha açık bir renge sahiptir ve sızıntı şeklindedir. Bu durumda abdest almak yeterli olacaktır.
Duş alırken sağlığımız için uyulması gerekilen evrensel kurallar vardır. Tıpkı sıcak su gibi uzun banyolar da ciltte kızarıklıklara, kurumaya ve kaşıntılara neden olur. İdeal duş süresi 7-10 dakikadır.
Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu? Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir.
Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, 'alafrangaya karşı alaturka tuvalet tercih etmenin hiçbir dini gerekçesi' olmadığını belirtti. Yılmaz şunları söyledi: 'Önemli olan temizliğe dikkat etmek esastır.
Değerli kardeşimiz, Başka çare kalmadığı zaman tuvalette bile namaz kılınabilir. Namaz kılınan yerin temiz olması ve açıkta necasetin görülmemesi şartıyla her yerde namaz kılmak mümkündür. Eğer namaza durduğunuz yerde necaset varsa, bir bez veya kâğıt sererek kılabilirsiniz.
Ancak Hanefi ulemasına göre, yazı yazmaya elverişli olan beyaz kağıt ve üzerinde yazı -müstehcen de olsa- bulunan yaprak ile temizlenmek caiz değildir. Amma yazıya elverişli olmayan kağıdı -tuvalet kağıdı gibi- kullanmakta beis yoktur.
Soru: Tuvalette tükürmek neden günahtır? el Cevab: Tuvalette tükürmek hükümsüz bir fiildir. Tuvalet ihtiyacını giderirken tükürmek ihtiyacı oluşursa tükürülebilir. Tükürmek ihtiyaç dışı olarak mescidde mekruhtur.
Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.
İhtiyaç halinde gece yarısı yıkanmak caizdir. Bunun dışında banyoda uyulması gereken bazı haya kuralları vardır. Bunlardan en bilineni, ünlü hadis alimi Buhari'nin günümüze dek uzanan ve Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e (S.A.V.) dayanan Hadis-i Şerif'tir.
Diyanet, karı-kocanın aynı evde ama farklı odalarda yatmalarının da caiz olmadığını açıkladı. Diyanet'in, 2016 Takvimi'ndeki fetvasına göre, ayrı odalarda kalan karı-koca arasında, hem sevgi zedeleniyor hem de “cinsel ihtiyaçlar” yerine getirilemiyor.
Reglken duş alınabilir. Tek şart ayakta duş alınmasıdır, küvette oturmak uygun değildir. Bazı kadınlarda adet düzensizliği olduğu için regl döngüsü karışabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri