Duş, bir kişinin tipik olarak ılık veya sıcak su spreyi altında banyo yaptığı hamamdır. Bu, küvet ve başka bir yer de olabilir. İçeride, yerde bir drenaj bulunur. Duşların çoğunda, püskürtme basıncı ve ayarlanabilir duş başlığı bulunur.
DUS (Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitim Sınavı), ÖSYM (Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yılda bir kere düzenlenen ve Diş Hekimliği Fakültelerinden mezun ya da eğitimlerine devam eden kişilerin uzmanlık eğitimi almak istediklerinde girmeleri zorunlu olan 120 soruluk bir sınavdır.
DUS'un açılımı "Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı"dır.
DUS aynen Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) olduğu gibi Diş Hekimliği Fakültelerinde uzmanlık eğitimi yapacak öğrencileri seçmek için yapılan bir sınavdır.
Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi, Ortodonti, Endodonti, Pedodonti Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Periodontoloji, Protetik Diş Tedavisi, Restoratif Diş Tedavisi ana bilim dallarında uzmanlık eğitimi almak isteyen adaylar girebilirler.
İlgili 45 soru bulundu
DUS ve TUS sınavları, diş hekimliği ve tıp fakültesi mezunlarının, uzmanlık alanlarında eğitim almaları ve uzman diş hekimi veya doktor olarak çalışmaları için gereklidir. Sınav sonuçlarına göre, başarılı olan adaylar, üniversitelerin uzmanlık eğitimi veren fakültelerinde eğitim almaya hak kazanırlar.
ÖSYM başvuru kılavuzunda yer alan bilgilere göre DUS başvuru ücreti 450,00 TL olarak belirlendi.
Eğitim süreleri 3 ila 4 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı 2011 yılından beridir uygulanmaktadır. DUS yılda yalnızca 1 kez eylül ayında uygulanmaktadır.
2020 yılında DUS'a 4448 kişi girdi, DUS kontenjanı 864 idi. 2021 yılında DUS'a 4547 kişi girdi, DUS kontenjanı 754 idi.
DUS Sınavı yılda 1 kez, Ankara, İzmir ve İstanbul'da aynı anda yapılır. Sınavda ”Diş Hekimliği Temel Bilimler Testi” ve ”Diş Hekimliği Klinik Bilimler Testi” olmak üzere iki test bulunur. Diş Hekimliği Temel Bilimler Testi 40 sorudan oluşurken, Diş Hekimliği Klinik Bilimler Testinde 80 soru bulunmaktadır.
Adaylar, ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" internet sayfasından vatandaşlık numarası ve aday şifreleriyle sınav sonuçlarını öğrenebilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 3 bin 270 adayın katıldığı 4 Haziran'da yapılan sınavın sonuçlarının hayırlı olmasını diledi.
Yani bu maddeye göre, ihtisas yapacağınız bölümün eğitim süresinin tamamlanması tarihine kadar 35 yaşınızı tamamlamamış olmanız gerekmektedir. Örneğin; Ortodonti alanında 4 yıl ihtisas yapacak bir meslektaşımız 31 yaşına kadar bu uzmanlık dalını tercih edebilir.
Haziran,Temmuz aylarında yeni mezun olan meslektaşlarımız 2 yıl boyunca askerliklerini bir hak olarak tehir ettirebilir ve sınava girmelerine engel değildir.
DUS İçin Dershane Şart Mı
Tabi ki şart değil. Dershane olmadan da DUS kazanan bir çok hocamız var. Önemli olan düzenli tekrar ve çalışmadır. DUS Dershanesi olmazsa olmaz değil.
Diş Hekimi Protez Uzmanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Diş Hekimi Protez Uzmanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 48.400 TL civarındadır.
DUS Baraj Puanı Kaçtır? DUS baraj puanı 45 olarak belirlenmiştir. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na giren adayların tercih yapabilmesi için en az 45 puan almış olması gerekir. Puanı 45'ten düşük olan adaylar yerleştirme işlemine dahil edilmez.
Adaylar, özellikle DUS Sınavı Zor Mu? Sorusu ile ilgili sınava giren adayların deneyimlerinden faydalanmak istiyor. Bunun nedeni DUS Sınavı katılımcılarının sınavın çok zor olduğuna ve soruların özellikle temel bilimler alanında müfredattan uzak olduğuna yönelik fikirleri.
ÖSYM'nin sitesinden ilan edilen sonuçlara göre sınavın birincisi olan Hakan Bilsel 120 sorunun, 104'ünü doğru, 4'ünü yanlış yaptı ve 3 soruyu boş bıraktı. Buna göre Hakan Bilsel 100.75 netle 70.29 puan alarak sınavın birincisi oldu.
Çene Cerrahisi Uzmanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 10 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Çene Cerrahisi Uzmanı maaşları 79020 TL'dir. En düşük Çene Cerrahisi Uzmanı maaşı 63220 TL iken, en yüksek Çene Cerrahisi Uzmanı maaşı 115560 TL'dir.
MADDE 12- (1) TUS yılda en az iki defa, DUS ve YDUS yılda en az bir defa olmak üzere ÖSYM tarafından yarışma esasına dayanan mesleki bilgi sınavı şeklinde yapılır. TUS ve DUS sorularının mezuniyet öncesi ulusal çekirdek eğitim programına, YDUS sorularının uzmanlık eğitimi çekirdek müfredatına uygun olması amaçlanır.
DUS için YÖKDİL Barajı – DUS için Yabancı Dil Şartı Var Mıdır? DUS sonucuna göre yerleştirme yapılabilmesi için yabancı dil şartı aranmaktadır. Yalnızca İngilizce değil; Fransızca ve Almanca dil puanları da DUS sınavında geçerli sayılır.
(Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için Mart, Nisan, Mayıs ayları içerisinde bir kez ve Eylül, Ekim, Kasım ayları içerisinde bir kez olmak üzere yılda iki kez; diğer diller için ise Mart, Nisan, Mayıs ayları içerisinde olmak üzere yılda bir kez yapılır.)
DUS konuları; anatomi, histoloji ve embriyoloji, tıbbi biyokimya, periodontoloji, ortodonti, çocuk diş hekimliği, fizyoloji gibi ders başlıklarından oluşmaktadır. Temel Bilimler Testi Konuları; anatomi, histoloji, fizyoloji, tıbbi biyokimya, tıbbi mikrobiyoloji, tıbbi patoloji, tıbbi farmokoloji, tıbbi biyoloji 'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri