Kontakt lensle banyo yapmak çok tehlikelidir. https://www.drahmetakman.com/ Prof. Dr. Ahmet Akman - Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Glokom, Katarakt, Tıbbi Retina #lenskullanımı #kontaktlens Kontakt Lensle Banyo Yapılır Mı Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli.
Eğer gözünüzde lens varken duş alırsanız gözünüze bulaşabilecek enfeksiyonlar için korunmasız olursunuz.
Lens solüsyonu bittiğinde yeni lens solüsyonu ile birlikte yeni lens kabına geçiniz. Lensleriniz ile uyumayınız. Lensleriniz ile denize, havuza ve duşa girmeyiniz.
Duşa girmeden önce lensinizi çıkarın. Havuz ve denize girerken gözünüzde lens olmamasına dikkat edin. Lensinizi lens solüsyonunun içinde muhafaza edin. Lensinizi her taktığınızda lens kutunuzu dezenfekte edin.
Suda bulunan bazı mikroorganizmalar gözde ciddi enfeksiyona neden olabilir. Lensler suyla asla temas etmemelidir.
İlgili 34 soru bulundu
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Lens temizlendikten sonra özel kaplarına yerleştirilip üzerine dezenfektan solüsyon konularak en az solüsyonun dezenfeksiyon süresi kadar (4-6 saat arası) saklama kabında bekletilir.
Yumuşak kontakt lensler solüsyon içinde en fazla 30 gün bekletilmelidir. Daha uzun süre kutu içinde bekleyen lens suları dezenfekte etme görevini yerine getiremez. Bu sebeple lenslerin de hijyenini sağlayamaz. Bazense lens suyu sıcak etkisi ile buharlaşıp lensin kurumasına sebep olur.
Sıradan bir lens ile ortalama 14-16 saat kadar uyuyabiliriz. En kaliteli lenslerde ise bu süre aralıksız 2-3 haftayı geçmemelidir. Tabi tüm bunlarda temizlik ve hijyen en üst seviyede ise bu süreler geçerlidir.
Kontakt lens kullanacak hastaların dikkat etmesi gereken durumlardan da bahseden Dr. Emrah Kan , "Su ile temas en aza indirilmelidir. Duş almadan, yüzmeden veya SPA küvetine girmeden önce lensler çıkarılmalıdır. Kontakt lensler suda durulanmaması gerekir ve saklanmamalıdır.
Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil. Onları dikkatlice yerine geri getirebilirsiniz. Ağlarken gözlerinizi ovmamak en iyisidir, çünkü merceklere zarar verebilirsiniz. Gözyaşlarınızı silmeniz ayrıca kontaklarınızın düşmesine neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun!
Unutularak susuz kalan bir kontakt lens havayla direkt temas ederek yüzey bakterilerinin hızla çoğalmasına neden olur. O nedenle kontakt lensi tekrar takmak bakterilerin gözünüze bulaşması anlamına gelmektedir.
Steril Tuzlu Su: Tuzlu su kullanırken en önemli şey tuzun miktarıdır. Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Lens solüsyonu yerine damıtılmış, musluk, normal ya da şişe suyu gibi herhangi bir su kullanılmamalıdır. Bu tür suların içerisinde ne kadar temiz olursa olsunlar göze zarar verebilecek mikroorganizmalar bulunabilir. Ayrıca ssu tek başına lenslerin temizliği için etkili bir yöntem değildir.
Günlük lenslerin enfeksiyon riski daha azdır, ayrıca günlük kullanıldıkları için temizlemesi gibi dertleri yoktur. Ancak, aylık lense göre daha pahalıdırlar. Temizlemeyi sorun etmiyorsanız ve lenslerinize daha az para harcamayı tercih ediyorsanız, aylık lensler daha iyi bir seçenek olabilir.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir.
Maskara: Rimeli her zaman lenslerinizi taktıktan sonra uygulayınız. Bir iki dakika kurumasını bekleyip sonra fırçalayınız. İçinde kirpik uzatmaya yarayan küçük katkı kıllar bulunan rimelleri kullanmayınız, zira bu kıllar düşebilir ve lenslerinizi kirletebilir.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Kontak lens kullanımında gerekli önlemler alınmadığı taktirde meydana gelebilecek enfeksiyonlar körlüğe varan sonuçları ortaya çıkarabiliyor” diyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri