kökünden, düşün- fiilinin ise düş-'ten türediği anlaşılmaktadır.
"düş"ten düşün- olmuş. yani isimden fiil olmuş.
Eski Türkçe tüşe- “hayale dalmak, düşlemek” fiili ile eş kökenlidir. Bu fiil Eski Türkçe tüş “rüya, hayal” sözcüğünden Eski Türkçe +(g)A- ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için düş maddesine bakınız.
Kök, dil bilgisinde bir sözcüğün ön ve son ekleri çıkarıldıktan sonra kalan anlamlı kısmıdır. Bir sözcüğün kökü isim ya da eylem olabilir. İsimler varlıkları fiiller de hareketleri karşılayan sözcüklerdir.
'Bilgi' ile arasındaki etimolojik kökensel ortaklığı 'bilmek' kökünden gelmektedir ve öncelikle kurucu olması itibarıyla bilme haliyle birlikte oluşan bir durumdur bilinç.
İlgili 42 soru bulundu
Köken bilimi. Zekâ sözcüğü Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Arapçada ذكاء, "parıltı", "zihin parıltısı" gibi anlamlara gelmekte; "ateşin harlanması" gibi bir anlamda da kullanılmaktadır. Anlak ise öz Türkçe bir sözcük olup, anlamak (anla-) eylem kökünden türemiştir ve basit anlamıyla, anlama, algılama yeteneği demektir.
Arapça akl kökünden gelir. Ukala aslında akıllılar anlamına gelir. Günümüzde ise küstah anlamında kullanılmaktadır. Akıllı kelimesi cümlede bazı durumlarda 'kendini zeki sanan' anlamında kullanılabilir.
Telefon sözcüğü Eski Yunanca Telos “Uzak” ve Phone “Ses” sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Türkçeye Fransızca telephone'den geçmiştir.
Güven ismi, Türkçe kökenli bir isim olup, güvenilirlik, emniyet ve sağlamlık anlamlarına gelmektedir.
öğrenci - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi öğren- fiilinden Yeni Türkçe +çI ekiyle türetilmiştir.
Toplum kelimesi İngilizce community kelimesinin karşılığı olarak getirilmiştir. Köken bakımından "mecmu" manasındaki toplu kelimesi ile +Im ekinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.
Eski Türkçe kon- fiilinden Türkiye Türkçesi +Iş- ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kon- maddesine bakınız. Kon- fiilinden +iş- işteşlik ekiyle “karşılıklı veya birlikte ikamet etmek” anlamındayken sadece Türkiye Türkçesinin Batı lehçesinde 16. yy'dan sonra danışmak fiilinin yerini almıştır.
Eski Türkçe yarat- “uydurmak, düzenlemek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe yara- “uymak” fiilinden Eski Türkçe +It- ekiyle türetilmiştir.
Kesinlikle düşünmek sözcüğünü düş sözcüğüne indirgeyemezsiniz çünkü aynı kök değildir yani kısacası sizin sorunuza gelirsek düşün- basit bir fiilldir.
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili)
düşünce - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi düşün- fiilinden Türkiye Türkçesi +çA ekiyle türetilmiştir.
Sesli Sözlük - (fiil) bağlamak.
(uyu- fiili geçişsiz bir fiildir) Ali uyuttu. (uyu-t- fiili oldurgan geçişli bir fiildir.) Fiiller birden fazla Geçişlilik Eki de alabilirler.
isimden fiil yapıın ekiyle türemiş bir fiildir. "Boya" isim olarak "boya~/boyab" ( <boy+a-k) kelimesinden kelime sonu "~" sesinin düşmesi sonucu Eski Anadolu Türkçesinden sonraki dönemlerde oluşmuştur.
İnternet, İnter (arasında) ve net (ağ) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Bu da “Ağlar arasında” anlamına geliyor. İnternet tüm kısıtlama ve sınırlardan bağımsız, merkezi kontrol dışında işlev gösteren ve bilgisayarların bir ağ dâhilinde birbiri ile bağlantıda olmasını sağlayan bir iletişim ağı olarak nitelendirilir.
ilgi - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe il- “yanına varma, tutma” fiilinden Yeni Türkçe +gU ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için il- maddesine bakınız. Arapça kökenli alaka "asılma, ilgili olma" sözcüğünden serbest çağrışım yoluyla türetildiği açıktır.
herkes - Nişanyan Sözlük. Farsça har هر “her” ve Farsça ve Orta Farsça kas کس “kişi, kimse” sözcüklerinin bileşiğidir. Bu sözcük Eski Farsça kaşçī “herhangi biri, bir kimse” sözcüğü ile eş kökenlidir.
ödev - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi öde- fiilinden Yeni Türkçe +Av ekiyle türetilmiştir.
Bu kelimenin kökü de ak- fiil köküdür. Fiilden isim yapma eki olan {-(I)n}'nin gelmesiyle kelime akın şekline dönüşmüştür. Bunun üstüne isimden isim yapma eki olan {-tI} ekinin getirilmesiyle akıntı kelimesi ortaya çıkmıştır.
Felsefe sözcüğü Türkçeye; Arapça "Rumi bilgelik geleneği" anlamına gelen falsafa (فلسفة) sözcüğünden geçmiştir. Arapçaya ise Eski Yunancadaki "bilgelik sevgisi" anlamına gelen philosophía (φίλος, phílos: "sevmek"; ve σοφία, sophía: "bilgelik") sözcüğünden geçmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri