Sokratik yöntem, çelişkilere yol açanları eleyerek daha geçerli hipotezler oluşturmaya yardım eden bir hipotez çürütme yöntemi olarak da tanımlanabilir. Öğrencilerin görüşlerini derinlemesine incelerken bir çelişki ortaya çıkana kadar onlara sorular sorulması şeklinde uygulanır.
Sokratik yöntem 3 aşamalı olarak gerçekleşmektedir. İlk aşamada karşıdaki kişiye sorular sorularak onun neyi bilip neyi bilmediği araştırılır. İkinci aşama ironi (ironie) yani alaydır. Son olarak ise fikir doğurtulmaya (maieutique) başlanır.
Sokratik süreç yardımlaşmacıdır ve kişinin kendisi için anlamlı ve yararlı yeni sonuç ve anlayışlara ulaşmasını sağlar. Yeni ortaya çıkan bilgiyle daha önce ortaya çıkan sonuç değerlendirilir ya da yeni bir fikir oluşturulur. Yönlendirilmiş keşif sokratik sorgulamanın terapideki uygulama biçimidir.
Başka bir ifadeyle Sokrates'in diyalektik yöntemi soru-cevap yoluyla karşı tarafı anlama ve buna bağlı olarak da ondan bir şeyler öğrenme amacı güden bir yöntemdir. Bu yöntemle o, karşısındakileri sorduğu sorular üzerinde düşünmeye itmektedir.
Sokratik yöntem, bir teknikten daha fazlası, bir sabır, sorgulama, tevazu ve şüphe ahlakıdır. Özellikle günümüzde daha iyi düşünmek için bir araç olan bu yöntem, ister hukukta, politikada, eğitimde, ister mutfak masasında tartışılan önemli konularda olsun zihnin kötü alışkanlıklarının ilacıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Sokratik tartışma yöntemine göre öğretmen, eğitim ortamında iyiyi, kötüyü, doğruyu, güzeli, çirkini belirtmemeli; sorulara içten ve doğru yanıt vererek iyiyi, kötüyü, doğruyu, yanlışı öğrenciye sezdirmelidir. Bilgi kesin olmadığı için öğretmen kendi değerlerini öğrenciye benimsetmeye kalkmamalıdır.
İlki, Sokratik yöntemin, Sokrates‟in felsefi anlayışıyla bağlarına dikkat çekerek, onu oluşturan öğeleri analitik açıdan ele almak; ikincisi, yöntemin içerisine sızan kimi mistik öğeleri gün ışığına çıkartmak; üçüncüsü ise, Sokratik yöntemde yer alan mistik öğelerin çağdaş eğitim literatüründe niçin görmezden gelindiği ...
Erdem nedir? diye sorduğumuzda Sokrates'in cevabı yine nettir: Erdem bilgidir.Dolayısıyla bilgisizlik de erdemsizliktir. Bütün insanların iyiyi isteyip kötüden kaçan biryapıda olduğunu düşünen Sokrates için hiç kimse bilerek ve isteyerek kötülük yapmaz, kötülükbilgisizlikten kaynaklanır.
Bir şeyi tanımlamak, Platon'a göre, düşüncelerin birbirleriyle benzerlikle- rini ve benzemezliklerini kendi içlerinde sınıflandırarak bir düzen oluşturmak ve bu düzen içinde onları açıklamaktır. Bütün bunlar diyalektik işlemlerdir³ ve sonunda bizim gerçeği görmemizi sağlarlar.
Başlangıçta tartışma sanatı ya da çelişkili yollardan muhataplarını ikna etme sanatı anlamına gelmektedir. Karşıtlıkları kullanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimidir, diyalektik ve Sokratik yöntem, tartışma ve düşünme sanatı olarak diyalektiğin Antik Çağ'daki en yetkin hâlidir.
Araştırma sorgulama yöntemlerinden biri de buluş yoluyla öğretim stratejisine dayanan ve soru cevap yönteminin özel bir uygulama biçimi olan sokratik sorgulama (Sokrates yöntemi, buldurma yöntemi) yöntemidir.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT); çok genel bir tanımlamayla, kişinin psikolojik sorunları ile ilişkili ya da onları sürdüren düşünce, duygu ve davranışlarını hedef alarak iyileşme sağlamayı amaçlayan bir psikoterapi ekolüdür.
Sokrates'in dile getirdiği ahlak değerleri, evrensel ölçüde iyi, "tümel", kalıcı, her durum ve zamanda geçerli, tekil olaylarla değişmeyen kavramlardı. Ölçülü olmak, yardımseverlik, yüreklilik, doğruluk, adalet, yasaya itaat gibi değerler, onun varlığına inandığı evrensel değerlere verilebilecek örneklerdendir.
Sokrates'in Savunması (Grekçe: Άπολογία Σωκράτους, Apología Sokrátus), Yunan filozof Platon tarafından yazılmış, Sokrates'in bir grup Atinalı tarafından kentin ilahlarına inanmaması ve gençlerin ahlakını bozması iddialarıyla suçlanışı, Atina demokrasisi tarafından yargılanma ve cezalandırılma sürecini konu alan ...
Bu durumda öğrenci verilen bilgileri belleyen bir kişi değildir. O, öğretimde etkin ve bilgiyi arayan, keşfeden bir özelliğe sahiptir. Bunun sonucu olarak artık öğretme yerine öğrenme ön plâna çıkmıştır. Diğer bir ifade ile öğretim, öğrenci merkezli bir hale gelmiştir.
Marx'ın Hegel'den aldığı ve maddi süreçler üzerine oturttuğu diyalektik kavramı, tarihsel sürecin tez-antitez-sentez biçiminde yeni aşamalara geçerek ilerlemesini ifade eder. Diyalektik, doğanın olduğu gibi toplumun da çelişkiler ve çatışmalar üzerinden gelişen ilerlemesine işaret eder.
Antikçağ Batı felsefesinde İyonyalı doğa filozofu Herakleitos'un yapıtından kalan parçalar bugünkü diyalektik düşüncenin ilk örnekleri sayılmaktadır.
Fikirlerin çatışması ve bu çatışma sonucunda yeni bir sentezin oluşması sürecini ifade eden bir felsefi terimdir. Temel olarak, bir tez (bir fikir veya durum) ile bu teze karşıt olan antitez (karşıt fikir veya durum) arasındaki çatışma veya etkileşimden yeni bir anlayış veya sentezin ortaya çıkması sürecidir.
Felsefe Kulübü - ''En büyük erdem, insanın iyiliğe doğru çaba göstermesi, bağlılık göstermesi ve vicdanının sesini dinlemesidir.'' Üstün İnsan - Konfüçyus | Facebook.
Erdemli kişi gerektiği zaman, gereken şeylere, gereken kişilere karşı, gerektiği için, gerektiği gibi eyleyerek orta olanı ve en iyiyi yapandır. O halde erdem aşırılığı yanlış olan, eksikliği yerilen, ortası övülen ve isabetli olan etkilenimlerle ve eylemlerle ilgili olmak durumundadır (Aristoteles, 2007: 1106b24-29).
Yiğitlik, doğruluk, dürüstlük, bilgi sahibi olmak, güvenilir olmak, onurlu olmak, kararlılık, tutarlılık, cesaret, ölçülü ve dengeli olmak, kendini bilmek gibi toplum tarafından kabul edilen doğru, güzel, iyi davranış kalıplarının benimsenmesi ve ona uygun davranılmasıdır.
İki veya daha fazla kişinin birbirlerinin fikirlerini önerdiği ve tartıştığı bir tartışmacı diyalog biçimi olan “Sokratik yöntemi” geliştirdi. Ölümünden sonra, düşünce tarihinin merkezi bir figürü oldu.
O halde eudaimonia (mutluluk) insan doğasının peşinden koştuğu şey, onun ereğidir. Akıl ve bilinç sahibi bir varlık olarak insanın amacı erdemli olmaktır. Sokrates'in ahlâk anlayışının temelinde erdem (arate) düşüncesi yatmaktadır. İnsan mutlu olmak istiyorsa erdemli olmalı, erdemli yaşamalıdır.
Konuştuğu kişilerde doğruyu meydana çıkarmaya girişir, ve onun zihninde saklı olan bilgileri doğurtmaya uğraşırdı. Bu sanatına da, annesinin ebeliğine benzeterek maieutique (doğurtma, doğurtuculuk, doğum yardımcılığı, ebelik) adını veriyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri