Düşünme sürecinin girdileri veri, enformasyon, bilgi, kanıt, inanç ve duyumlardır. Düşünme sırasında mantık, sağduyu veya yaratıcılık etkisi altında, akıl yürütme, sezme ya da düş kurma süreçlerinden biri ya da birden fazlası devreye girmektedir. Bu süreçlerin çıktısı ile ussal ya da usdışı düşüncelerdir.
Yaratıcılık süreci dört adımdan oluşur; hazırlık, kuluçka, fikrin doğuşu ve geliştirme.
Problemi açıklama ve tanımlama. ... lgili bilgileri seçme. ... Hipotezler geliştirme. ...Alternatifleri belirleme ve seçme. ... Sonuç çıkarma.
Bu düzleme göre eleştirel, mantıksal, bilimsel, algoritmik vb. düşünme biçimleri bilişsel-yakınsaktır. Yaratıcı, yanal, yenilikçi vb. düşünme biçimleri bilişsel-ıraksaktır. Özenli, ahlaki düşünme duyuşsal-yakınsaktır. Umutlu, pozitif, iyimser vb. düşünme duyuşsal-ıraksaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Düşünme işlevinin temel amacı, yaşamımızdaki olaylara anlam yüklemek, bu olayları kategoriler halinde sınıflandırmak ve öznel bir biçimde kimliklendirmektir. Yargıda bulunma, kavrama, çözümleme, açıklama, tanımlama, karşılaştırma ve bir senteze ulaşma gibi eylemlerimiz düşüncenin bu işlevi kapsamında gerçekleşir.
Hazırlık aşaması: Yaratıcı kişi, ilk aşamada hazırlık çalışmaları yapmaya ve fikir üretmeye odaklanır. Bu, ilginç bir fikri geliştirebileceğiniz materyalleri topladığınız ve araştırma yaptığınız süreçtir. Beyin fırtınası yaparak zihninizin dolaşmasına izin verin ya da farklı düşünmeyi teşvik etmek için günlük tutun.
Bunlar; (1) yorumlama, (2) analiz, (3) değerlendirme, (4) çıkarımda bulunma, (5) önermelerin sunumu, (6) derinlemesine düşünme ve (7) kişisel eğilimler” dir.
Eleştirel düşünme süreci beş aşamadan oluşmakta ve ele alınacak konunun belirlenmesi ile başlamaktadır. Ardından konu ile ilgili veri, bilgi ve kanıtlar toplanmakta; farklı argümanlar ve bakış açıları incelenmekte; incelenen argümanların dayandığı varsayım, veri, bilgi ve kanıtlar gözden geçirilmektedir.
Kuramında Jean Piaget temel olarak bilişsel becerilerin gelişimine ve özellikle bebeklik ve çocukluk dönemlerindeki bilişsel gelişime dört ana evrede bakar: 1-Duyusal motor dönem (0-2 yaş); 2-İşlem öncesi dönem (2-5/6 yaş); 3-Somut işlemler dönemi (6/7-11/12 yaşlar); ve 4-Soyut işlemler dönemi (11/12 ve sonrası).
Bu temeller şunlardır; Bilgiyi Edinebilme, Akıl Yürütme, Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme, Düşündüğünü İfade etme'dir.
Analitik düşünme becerisi, bir problemi ya da hedefte belirlenen bir konuyu tümdengelim yöntemi ile küçük parçalara ayırarak çözmek anlamına geliyor. Bu sayede karmaşık problemlere küçük parçalardan yola çıkarak pratik çözümler üretmek mümkün oluyor.
Düşünme stilleri Ölçeği (DSÖ)
Ölçekte yer alan boyutlar sırasıyla, A)İşlevler (yasama, yürütme, yargı), B)Biçimler (hiyerarşik, monarşik, oligarşik, anarşik), C) Düzeyler (global, lokal), D) Alanlar (içsel, dışsal), E) Eğilimler (liberal, muhafazakar) düşünme stilleridir.
Dü- şünme becerileri arasında eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, yansıtıcı düşün- me, ıraksak düşünme, yakınsak düşünme, analoji, lateral düşünme, problem çözme, karar verme ve kavramsallaştırma yer almaktadır.
Yaratıcı düşünme, yeni nesnelerin, süreçlerin ya da kavramların ortaya çıkmasını sağlayan düşünme sürecidir. Yaratıcı düşünme yeni ve özgün fikriler biçiminde tezahür etmektedir. Yeni fikirler rastlantısal olarak ortaya çıkabildiği gibi, görece sistematik bir sürecin sonucu olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Yaratıcı düşünmenin dört boyutu, Akıcılık, Esneklik, Özgünlük ve Zenginleştirmedir. Akilcilik, birey tarafından üretilen uygun tepki sayısıdır. Esneklik, bilinen düşüncenin de- ğişikliklere uğraşması ile sonuçlanan tepkinin şeklini değiştirme yeteneğidir.
Aristoteles bu düşünme biçiminin bilimi olarak mantık adı verilen disiplini geliştirmiştir. Mantık konularını işlediği kitabının ismi Organon'dur. Organon bilgiye ulaşmanın ve düşünmenin aracı anlamına gelir ve altı kitapçıktan oluşur. Aristoteles'in öğrencileri burada anlatılanlara “mantık” adını vermişlerdir.
Düşünme, insan için bilgiye ulaşma ve problem çözme gücü olarak öne çıkar. Düşünmenin temel malzemeleri kavramlardır. Kavramlar düşüncenin yapıtaşları veya hücreleri gibidir. Düşünmeyi anlamak için kavramları anlamak gerekir.
Gözlem. Eleştirel düşünmenin ilk adımı, çevremizdeki olayları ve durumları dikkatlice gözlemlemektir. Bu, detaylara odaklanmayı, önemli bilgileri ayırt etmeyi ve çevremizdeki değişikliklere dikkatli olmayı gerektirir. Etkili bir gözlem yeteneği, daha sonraki analiz ve çıkarım süreçlerinin temelini oluşturur.
Bu işlem kısaca şöyle özetlenebilir: Somut nesne -> Algılama -> Soyut nesne -> Düşünce. Yani arada algılama adımı gerekir. Özetle, düşünce soyut bir nesnesin zihinde oluşturduğu faaliyettir. Algı ise somut bir nesnenin zihindeki yansımasıdır.
Refleksif Olma: Sahip olduğu bilgileri sorgulayan zihnin kendi kendisine dönmesidir. Daha açık bir ifade ile elde edilen bilginin üzerine tekrar düşünülmesi, eleştirilmesi ve değerlendirilmeye tabi tutulmasıdır.
Sistem düşüncesi, bütünsel düşünceyi ve indirgemeci düşünceyi dengelemeye çalışan problem çözme yaklaşımı olarak tanımlanmıştır. Genel sistemi ve parçalarını ccount sistemine alarak, düşünme, potansiyel olarak istenmeyen sonuçların daha da geliştirilmesine katkıda bulunmaktan kaçınmak üzere tasarlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri