Kırmızı dut şerbetinin de aft yarasına iyi geldiği tespit edilmiştir.
Karadut pekmezi aft sorunu için önerilen doğal bir ilaçtır.
Aft hastalığından uzak kalmak için hakiki karadut pekmezi tüketmeniz önerilir. Ayrıca diş çürüklerinin de oluşumuna engel olur. Karadut pekmezi aft gibi ağız yaralarını kısa sürede onarır ve ağız sağlığını koruma altına alır.
Cildi aydınlatan karadut şurubu düzenli tüketimde yaşlanmayı geciktirici etkilere sahiptir. Doğal ve ev yapımı karadut şurubu ağız yaralarına da iyi gelir. Aft gibi ağız yaralarının çok daha hızlı kapanmasını sağlar.
Aloe Vera ve Aft
Aloe vera, aftların neden olduğu ağrıyı azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bitkiden gelen jeli doğrudan aftın üzerine uygulayın ya da aloe vera suyu için. Aloe vera çatlamış dudaklar ve uçuk gibi diğer oral rahatsızlıkları da tedavi edebilir.
İltihap ve ağız yaralarında 5-10 damla şurup 1 yudum su ile gargara yapılarak kullanılır. Ayrıca her sabah alınan bir çay kaşığı Ress Karadut Şurubu vücut direncinin arttırılmasında yardımcı olur. Türk Gıda Kodeksine uygun olarak üretilmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Bal hem anti bakteriyel özelliği hem de anti inflamatuar özelliği ile afların iyileşmesinde ve şikayetlerinin hafiflemesinde yardımcıdır. Aleo vera yaprağı veya aloe vera jel, ağrının hafifletilmesi veya giderilmesinde oldukça etkilidir.
Aftın başlangıç safhasında bölgeye bir topikal steroid uygulanması ya da steroidli bir gargara ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır. Karanfil yağı ağız içi aft benzeri lezyonlarda ağrıyı hafifletmekte işe yarayabilir. Ada çayı, ağız yaralarının doğal tedavisi için kullanılabilir.
Çoğu zaman sebebi olmayan bu tip aftlar bazı durumlarda, genetik faktörler, ilaç yan etkileri, duygusal stres ve maruz kalınan travmalar sonucunda da oluşabilir. Gebelik döneminde artış gösterebilir. Demir, fosfat, çinko, ve, B1, B2, B6, B12, C vitamini eksikliği, %20 oranında bu tip aftların oluşmasına sebep olabilir.
Aft, asitli, sert ya da tahriş edici yiyeceklerin tüketilmesinden, vitamin ve mineral eksikliklerinden, yorgunluktan, bulaşıcı veya viral hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Düzgün ve zamanında tedavi edilmezse aftlar tekrarlama eğilimindedir. Ayrıca aftlar Behçet gibi bazı sistemik hastalıklara da eşlik edebilir.
Vücuttaki B12 vitamini ile demir ve folik asit eksikliği de ağız yaralarının önemli bir sebebidir. Genetik nedenler ağız yaralarının nedeni arasındadır. Vücuttaki hormonal değişiklikler ağız yaralarına neden olabilmektedir. Ağız yaraları aşırı strese bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Zengin C vitamini, lif, kalsiyum ve antioksidan kaynağı olan dut, içerdiği yüksek düzeyde protein ve demir sayesinde alyuvar üretimini arttırdığı için kansızlığa, kötü kolestrol seviyesinin düşürülmesine, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır.
Yüksek lif içeriği nedeniyle kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. Yüksek potasyum içeriği nedeniyle kalp sağlığını destekleyebilir ve kan basıncını düşürebilir. Antioksidan özellikleri sayesinde kanserle mücadeleye yardımcı olabilir. Lutein ve zeaksantin gibi göz sağlığı için faydalı besinleri içerir.
Kuru dut bu şekilde cilde yumuşaklık ve canlılık kazandırmaya yardımcı olur. Yine dutun kaynatılarak elde edilen suyu ile saçlar yıkandığı takdirde saçların güçlenmesine ve saç dökülmelerinin en aza indirilmesine yardımcı olabilir. Saç derisine bakım yapmaya yardımcı olur.
Kırmızı dut şerbetinin de aft yarasına iyi geldiği tespit edilmiştir. Kesinlikle ağız içersinde oluşur. Bulaşıcı değildir. Aftın oluşmasına virüsler neden olmaz.
Güçlü antioksidan kaynağı karadut, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Özellikle karaciğer ve böbreklerde gelişen toksinlerin atılmasını destekler. Karadut meyvesi ve karadut pekmezi ağız içi yaralarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur, ağız sağlığını destekler.
Kullandığınız İlaçlarla Etkileşimler Hakkında Doktor Ve Eczacınıza Mutlaka Danışınız. Kullanım Şekli: Günde 2-3 tatlı kaşığı tüketilebilir.
Zayıf bağışıklık sistemi, vitamin ve mineral yetersizliği, ergenlikte hormonal faktörler ve çölyak hastalığı aftöz ülsere neden olabilmektedir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Kadınlarda daha yaygın olarak görülür. İltihaplı bir doku ile çevrili olan aft yaraları kısa zamanda kendiliğinden geçer.
Aft Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Aftöz ülserler, herhangi bir tedaviye gerek kalmadan genellikle 1 ila 2 hafta içinde kendiliğinden iyileşme gösterir.
1) İbrahim Saraçoğlu
Anadolu'da yoğurt otu olarak bilinen bitkiyi alıp bitki çayı olarak içilmesini öneriyor. Bu çay ile gargara yapılmasının da etkili olduğunu ekler. Ayrıca limon ile gargara yapılmasının da ağız içi yaralarını iyileştirmede etkili sonuçlar verdiğini belirtir.
Aftın nedeni henüz tam olarak tespit edilebilmiş değildir. Ancak birçok farklı etken gelişiminde etkili olabilmektedir. Genellikle ağza alınan darbeler (ağzın iç kısmını ısırma vb.), gıda hassasiyetleri, vitamin eksikliği, stres, kötü ağız ve diş sağlığı, birtakım hastalıklar aft gelişiminde etkili olmaktadır.
Ağız İçi Sağlık Problemleri: Diş problemleri, ağız içi enfeksiyonlar, ağızda çıkan ülser veya aftlar, damak problemleri, tükürük bezi hastalıkları gibi çeşitli sorunlar ağız kokusuna neden olabilir.
Yemeklerden önce aft bölgesine "xylocaine" solusyonu ya da ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir. Aft üzerine uygulanacak "orabase", "Gly-oxide", "Cankaid","Ambesol" gibi ağız içi kremler uygulanabilir.
Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzu eritilir ve bu suyla günde birkaç kere hatta birkaç saatte bir bu suyla, yutmadan 15-30 saniye gargara yapılabilir. Karanfil yağının ağrı dindirici özelliği bulunmaktadır. Çok ağrılı olabilen ağız içi aft benzeri lezyonlarda ağrıyı hafifletmekte kullanılabilir.
Bal: Doğal antibakteriyel özelliklere sahip olan balı aft üzerine doğrudan uygulayabilirsiniz. Bal, ağrıyı hafifletebilir ve iyileşme sürecini destekleyebilir. Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı, antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu için aftların iyileşmesine yardımcı olabilir.
Karbonattan sonra en fazla başvurulan malzemelerden bir diğeri ise sirke. Ağzınızı sirkeyle gargara yapmak ağız içindeki yaranın da iyileşmesinde büyük yardımcı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri