C vitamini bakımından zengin olan dut, mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen grip ve nezle gibi sağlık sorunları karşısında bağışıklık sistemini güçlendirir. Sadece kanı değil aynı zamanda karaciğerin de temizlenmesini sağlar.
Zengin C vitamini, lif, kalsiyum ve antioksidan kaynağı olan dut, içerdiği yüksek düzeyde protein ve demir sayesinde alyuvar üretimini arttırdığı için kansızlığa, kötü kolestrol seviyesinin düşürülmesine, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır.
Eğer kanda iltihap bulunmuşsa yan sütundaki beyaz dut kurusu kürü, mükemmel bir destekleyicidir. Kanda yüksek olan CRP (Chemical Reactive Protein) değerinin düşürülmesinde iyi bir yardımcıdır.
Kalp damarları tıkalı olan kişilerin veya başka bir Kalp rahatsızlığı olan kişilerin beyaz dut meyvesi tüketmesi tavsiye edilir. Kan sulandırıcı etkisi sayesinde damar tıkanmasının önüne geçer ve tıkalı damarları açar.
İlgili 41 soru bulundu
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir.
Beyaz dut, anemi yani halk arasında kansızlık denilen hastalığa iyi gelmektedir. Her ne şekilde tüketilirse tüketilsin vücutta kan yapıcı bir özelliğe sahiptir. Düzenli olarak tüketerek kansızlık probleminizi tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Beyaz dut, iyi bir idrar söktürücüdür.
Kuru dut, hem ağzı yoluyla tüketilebilir hem kaynatılarak suyu içilebilir. Uzmanlar, ağız yoluyla tüketiminin çok daha faydalı olacağını belirtirler. Bunun yanında, kuru dutun içerisinde bol miktarda protein bulunur. Bol miktarda protein içerdiğinden, günde en fazla 1 avuç tüketilmelidir.
Özellikle idrar yolu enfeksiyonunu sık geçiren hastalar için de fayda sağlayan dut yaprakları, idrar söktürücü özelliği ile de öne çıkar.
Bunlara enfeksiyon giderici besinler denilebilir. Örneğin; sarımsak, nane, probiyotik yoğurt ve acı biber vücudun enfeksiyondan temizlenmesine yardımcı olur. Eğer bunlarla kandaki enfeksiyon temizlenmiyorsa doktorlar tarafından verilen antibiyotik ilaçların kullanılması gerekebilir.
Tablo: Taze dut yaprağında bulunan bazı etkin maddeler:
Kanda yüksek olan CRP (chemical reactive protein) değerinin düşürülmesinde iyi bir yardımcıdır.
Cezveye su ve dut alın orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca kısık ateşe getirin 7 dakika kaynasın. Tanelerini de yiyebilirsiniz. Enfeksiyon esnasında art arda 6-7 gün içebilirsiniz.
İşte dutun sağlığa zararları: Kan şekerini düşürme özelliği olduğu için kan şekeri düşük olan kişiler tüketmemeli. Aksi halde hipoglisemiye sebep olabilir. Bunun yanı sıra baş ağrısına, görmede bulanıklığa, terlemeye ve baş dönmesine de sebebiyet verebilir.
Vücuttaki iltihabı kurutucu özellikte bir kürdür. (üveit ve iltihaplanmaya bağlı kistlerde kullanılabilir.Şeker hastaları için uygun değil. ) Suyu kaynatıp dut kurusunu içine atın ve 6 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
Yeterli miktarda kullanıldığında karaciğerdeki kanı besler ve karaciğeri arındırma konusunda yardımcıdır. Ayrıca bolca demir minerali taşıdığı için karaciğeri güçlendirir ve korur. Karadutun hem meyvesi hem de yaprakları, tüketildiğinde ağız ve diş sağlığını koruma konusunda önemli bir rol üstlenir.
Öncelikle dut doğadaki en olgun, nihai ve açık formlardan biri. Siz bunu yıkarsanız bitkiye ait özelliklerin büyük bir kısmını suyla akıtır gidersiniz. O nedenle yıkanmaz.
İçerisindeki yüksek C vitamini miktarı sayesinde, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına destek olur. Vücudun dış etkilere karşı daha güçlü olmasını sağlar. Karadut suyu, kan basıncını düşürücü etkilere sahiptir. Yüksek tansiyon riski azaltır.
Meyvelerin büyük bir kısmında olduğu gibi toz ve kirden arındırılması amacı ile kuru dut yıkanabilmektedir. Ancak bir kabın içerisine konulmakta olan su ile birlikte yıkanması daha doğrudur. Çünkü diğer şekilde yıkandığında ezilme ihtimali bulunmaktadır.
Kan dolaşımının düzenlenmesine yardım ederek, kanın pıhtılaşmasını engeller. Dut kurusu içerisinde bol bol A vitamini bulundurur. Bu sayede göz sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Göz bozukluklarının önüne geçmesinin yanı sıra, göz tansiyonu açısından da olumlu etkilere sahiptir.
Dut kurusu kaynatıp içmek
İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Vücudun, direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle problemlerinin önüne geçer. Kuru dut böbrek ve karaciğerlerin işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için destek sağlıyor.
Dut meyvesi; başta C, E, K vitamini, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve demir olmak üzere vitamin ve mineral yönünden de çok zengindir. C vitamini, cilt sağlığı ve onarımı için önemlidir.
Birçok bilimsel çalışmada dutun kan şekerini dengeleyici özelliği üstünde durulmuştur. Dutun içerdiği DNJ (1-deoksinojirimisin) isimli madde besinlerin sindiriminde görev alan bir enzimi baskılayarak kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Bu da kan şekerinin kontrolünü sağlar.
Yüksek oranda lif bulunduran dut meyvesi, metabolizmayı hızlandırma ve tok tutma özelliklerine sahip olduğu için kilo kontrolü diyetlerinde yer alması önerilmektedir. 1 adet yaş dut yaklaşık olarak 5 kaloridir, dutun kilo aldırması için çok fazla tüketilmesi gerekmektedir.
Diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir
Dişinizi fırçalarken yaşadığınız acı hissinden, tatlı bir şeyler yerken duyduğunuz sızıdan dut kurusu tüketerek kurtulmak mümkün olabiliyor. Tabi ki bu etkilerinin söz konusu olabilmesi için düzenli bir şekilde tüketmeye dikkat etmek gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri