Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücut direncinizi artırır. Doğal bir antibiyotik işlevi üstlenir. Dut kurusunun kan şekerini düzenleyici etkisi olduğu bilinir. Kan şekerini düzenlediği için de kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur.
Ilıyınca süzün, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısını akşam aç karnına için.
Yarım litre kaynamakta olan suyun içerisine 1 avuç dut kurusu atın. 5 dakika daha kısık ateşte kaynatıp altını kapatın. Ilıklaştıktan sonra süzün ve yarısını sabah aç karnına diğer yarısını da akşam aç karnına için. Her gün taze hazırlanmalıdır. 25 gün uygulanabilir.
Suyu kaynatıp dut kurusunu içine atın ve 6 dakika daha kaynatıp altını kapatın. Ilıyana kadar bekleyip süzün. Yarısını sabah kahvaltısından yarım saat önce yarısına da akşam yemeğinden yarım saat önce için. (içince yarım saat bir şey yemeyin) Her gün taze hazırlayın, 21 gün devam edin.
İlgili 36 soru bulundu
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir. Kuru Dut Egzamaya İyi Gelir Mi?
Dut Kurusu Suyu Faydaları
Dut, taze olarak dalından koparılarak tüketilebildiği gibi kurutularak çerez gibi ya da kaynatılarak çay gibi tüketilebilen bir meyvedir.
Potasyum sayesinde kan basıncını düzenler ve kalp sağlığını korumada etkilidir. İçeriğindeki demir, anemi gibi kan bozukluklarını önler. Kalsiyum ve magnezyum barındıran dut kurusu, kemik sağlığı için de oldukça önemlidir. Cilt sağlığını destekler ve cilt için gerekli olan A vitaminini içerir.
Aynı zamanda bağışıklığı güçlendiren kuru dut, ateş düşürücü etkiye de sahiptir. Bu sebeple doğal antibiyotik görevi görür. - İdrar söktürücü özelliğe sahiptir. Kuru dutun en önemli özelliklerinden bir tanesi de idrar sökücü özelliğinin bulunmasıdır.
Dut kurusu kaynatıp içmek
İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Vücudun, direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle problemlerinin önüne geçer. Kuru dut böbrek ve karaciğerlerin işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için destek sağlıyor.
Dut, kan dolaşımının düzenlenmesine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, kalp hastalıklarının ve inflamasyonun (iltihaplanma) önlenmesine yardımcıdır. Faydalarını sıralayacak olursak: Kansızlığa iyi gelir.
KÜR – 2: Kandaki iltihaba karşı
Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin. Ilıyınca süzün, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısını akşam aç karnına için.
Beyaz dut kolesterol yüksekliği olan hastalara iyi gelmektedir. Kanda ki zararlı maddelerin vucuttan atılmasını sağlayan beyaz dut kolestrolü yüksek olan kişilerin kolesterol seviyesini dengede tutar. Bunun dışında sindirim problemi yaşayan kişiler tarafından sıklıkla tüketilmesi gereken bir meyvedir.
İbrahim Saraçoğlu, idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde olan kişilere karnabahar kürünü önermektedir. Yapmanız gerekenler ise kaynattığınız karnabaharın suyunu günde 3 defa olacak şekilde tüketmek.
Saraçoğlu, soğan küründen sonra karabaş ve limon melisa otundan birer tutam karıştırıp 5 dakika kaynatıp suyunu 1 hafta sabah akşam 2 kez içilmesini sonraki 3 hafta akşam 1 kez içilmesini önermektedir.
C vitamini bakımından zengin olan dut, mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen grip ve nezle gibi sağlık sorunları karşısında bağışıklık sistemini güçlendirir. Sadece kanı değil aynı zamanda karaciğerin de temizlenmesini sağlar.
Demleme işlemini gerçekleştirdikten sonra çayınızı akşam ve sabah olmak üzere günde iki bardak tüketebilirsiniz. Dut yaprağı çayını yemeklerden önce içmek daha faydalı olacaktır. Dut yaprağı kadar dutun da sağlığımıza bir çok faydası bulunmaktadır.
Kuru dut da önerilen miktarlarda tüketilmesi gerekir. Kuru dut direkt olarak yenebilir ayrıca su ile birlikte birkaç dakika kaynatılarak elde edilen suyu da içilebilir. Yüksek oranda protein içerdiği için kuru dutun önerilen miktarlardan fazla tüketilmemesi gerekir.
Soğuk algınlığı sonucunda oluşan boğaz ağrısına da iyi geldiği bilinen yaprak, bronşit ve soğuk algınlığı tedavisinde fayda sağlar. Dut yaprağının çayı öksürüğü keserek boğazdaki acı ve ağrıyı dindirdiği bilinir.. Doktorunuzun tavsiyesi ile içebileceğiniz dut çayı, hastalık sürecinin daha rahat geçmesini sağlar.
Ilıyınca süzünüz, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısı akşam aç karnına içilir. Kahvaltıdan ve akşam yemeğinden yirmi dakika önce içilir. Haşlanmış dutların tüketilmesi şart değildir. Toplam 25 gün uygulanır.
Dut kurusu Öksürüğü keser mi? C vitamini deposu kuru dut, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Kuru dut özellikle kış mevsiminde çok tüketilir, kış hastalıklarına karşı bünyeyi destekler. Soğuk algınlığı, öksürük, boğaz enfeksiyonunda kuru dut iyileşmeye destek olur.
Sindirim sisteminin bütünün daha iyi çalışmasına destek olan kuru dut, hazımsızlık durumlarında tüketilebilir. Gaz oluşumunun önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri