Dut kurusu, hem atıştırmalık olarak hem de suda kaynatılıp suyu tüketilebilir. Atıştırmalık olarak tüketilen dut kurusu vücut için daha faydalıdır. Bol miktarda protein barındırdığından günde 1 avuçtan fazlası tüketilmemelidir.
Dut kurusu midesinde problem olanlar için etkin bir kuru yemiştir. Mide gazı, kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim sistemi problemlerine iyi gelir. Bu sayede sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Vücuttan toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur.
Kuru Dut Yıkanır mı? Bazı kişiler tarafından kuru dut yıkanır mı sorusu merak edilmektedir. Meyvelerin büyük bir kısmında olduğu gibi toz ve kirden arındırılması amacı ile kuru dut yıkanabilmektedir. Ancak bir kabın içerisine konulmakta olan su ile birlikte yıkanması daha doğrudur.
İçinde bol bol C vitamini ve demir olan kuru dutu yazın ve kışın tüketebilirsiniz. Ayrıca sade yediğinizde bile müthiş antioksidan kaynağına sahip olan dut kurusu yoğurtla birlikte karıştırıldığında ise tatlı ihtiyacınızı karşılayabiliyorsunuz. Dut kürünü Saraçoğlu da tavsiye etmektedir.
Kuru dut haşlanarak içilebildiği gibi sade bir şekilde de yenebilir. Ancak protein açısından zengin olduğu için günde 1 avuçtan fazla tüketilmemelidir. Çünkü fazla tüketildiğinde vücuda faydadan çok zarar verebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Dut kurusu hava almayacak şekilde cam kavanozlarda serin, güneş almayan ve kuru, rutubetsiz dolap veya kiler gibi ortamlarda bozulmadan yaklaşık bir yıl boyunca durabilir. Doğru şekilde muhafaza edildiği takdirde besin değerlerinde herhangi bir değişim söz konusu olmamaktadır.
Haşlanmış dutların tüketilmesi şart değildir. Toplam 25 gün uygulanır. Dikkat: Şeker hastalarının kan şekerini yükselteceğinden dolayı, beyaz dut kurusu kürünü uygulamamaları gerekir. İltihap için yapılan dut kurusu kürü 3 yaş ve üzeri uygulanması önerilmektedir.
Yüksek lif içeriği nedeniyle kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. Yüksek potasyum içeriği nedeniyle kalp sağlığını destekleyebilir ve kan basıncını düşürebilir. Antioksidan özellikleri sayesinde kanserle mücadeleye yardımcı olabilir. Lutein ve zeaksantin gibi göz sağlığı için faydalı besinleri içerir.
Dut kurusunun içerisinde büyük oranda protein bulunmaktadır. Bundan dolayı uzmanlar günde en fazla 1 avuç tüketilmesinde fayda görürüler. Fazla tüketimi diyabet rahatsızlığına ve ani şeker çıkış ve düşüşüne sebebiyet verebilmektedir. Yine fazla tüketimi alerjik durumlara da neden olabilmektedir.
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir. Kuru Dut Egzamaya İyi Gelir Mi? Kuru dut egzamaya iyi gelir mi diye merak edenler buraya.
Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin. Ilıyınca süzün, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısını akşam aç karnına için.
Öncelikle dut doğadaki en olgun, nihai ve açık formlardan biri. Siz bunu yıkarsanız bitkiye ait özelliklerin büyük bir kısmını suyla akıtır gidersiniz. O nedenle yıkanmaz.
Bu gibi bileşikler uzun vadede beyin sağlığı ve bilişsel fonksiyonların sürdürülmesi açısından olumlu sonuçlar verebilir. Sindirim sistemi sağlığı: Lifli yapısı nedeniye kuru dut tüketimi, bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar ve kabızlık gibi durumlarda etkili olabilir.
İbrahim Saraçoğlu'nun kanda oluşan iltihaplanmaya önlemek için tavsiye ettiği doğal tedavi yöntemini sizler için paylaşıyoruz. Yarım litre kadar klorsuz suyu kaynatın. İçerisine bir avuç yani 5-6 yemek kaşığı kadar beyaz dut kurusunu atın. Kısık ateşte 6 dakika kadar kaynatmaya devam edin.
Dut kurusu kaynatıp içmek
İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Vücudun, direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle problemlerinin önüne geçer. Kuru dut böbrek ve karaciğerlerin işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için destek sağlıyor.
Düzenli olarak beyaz dut tüketimi; grip, öksürük, soğuk algınlığı gibi birçok rahatsızlığa karşı daha dirençli olmanızı sağlar. Beyaz dut sayesinde hastalıklardan korunur ya da hastalıkları kolayca atlatabilir kısa zamanda iyileşebilirsiniz.
Kanda yüksek olan CRP (Chemical Reactive Protein) değerinin düşürülmesinde iyi bir yardımcıdır. Dikkat! Şeker hastalarının kan şekerini yükselteceğinden beyaz dut kurusu kürünü uygulamamaları gerekir.
Dut, nisan ayında toplanmaya başlar ve haziran ayının sonuna kadar da hasat devam eder. Markette ve tezgahlarda ilk hasat ürün dutlar genellikle epeyce pahalı bir fiyatla satışa sunulur. Nisan ve mayıs ayının sonlarına doğru dutların aratarak pazara girmesi ile birlikte fiyatlarda da düşüş gözlenir.
Bunların yanı sıra beyaz dut kurusunun faydaları şunlardır: Vücuttaki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Kansızlığa karşı etkilidir. İdrar söktürücü özelliği ile vücuttaki ödemi atar.
Kalp damarları tıkalı olan kişilerin veya başka bir Kalp rahatsızlığı olan kişilerin beyaz dut meyvesi tüketmesi tavsiye edilir. Kan sulandırıcı etkisi sayesinde damar tıkanmasının önüne geçer ve tıkalı damarları açar.
Kuru dut size ne zaman kilo aldırır? Çok yoğun şekilde tükettiğiniz durumlarda. Evet, faydaları ile dikkat çeken kuru dut, kontrolsüz tüketildiğinde kilo aldıran bir besin olur. Çünkü yaklaşık 1 avuç kuru dut 100 kaloriye denk gelmektedir.
Özellikle idrar yolu enfeksiyonunu sık geçiren hastalar için de fayda sağlayan dut yaprakları, idrar söktürücü özelliği ile de öne çıkar.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Soğuk algınlığı, öksürük, boğaz enfeksiyonunda kuru dut iyileşmeye destek olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri