Yufkalar suda haşlandığı için bu böreğe “su böreği” adı verilmiş. Katları arasına peynir veya kıyma konarak hazırlanan bu eşsiz lezzet, yapılış şekli itibariyle Türk mutfağını en iyi yansıtan yiyeceklerden biri.
Su böreği, yurdumuzun pek çok yerinde farklı içlerle yapılan bir börek çeşididir. Eski kaynaklara göre çıkış yeri Kırşehir olarak gösterilse de farklı şehirlerin mutfaklarında da su böreğinin izlerine rastlamak mümkün.
Su böreği TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Fırına koymadan önce yufkaları suda haşlanan, katları arasına peynir, kıyma konarak hazırlanan bir börek türü
Eski kaynaklarda su böreğinin doğum yeri Kırşehir olarak geçse de aslında ülkemizin hemen her yöresinde bilinen ve farklı malzemelerle pişirilen bir börek türü. Su böreğinin tarifine 1844 yılında Mehmet Kamil'in kaleme aldığı 'Aşçıların Sığınağı' adlı kitapta da rastlanıyor.
Kısaca “Adana böreği” olarak anılan bu su böreği çeşidi hakkında pek çok farklı yorum olsa da “moda” olduğu bir gerçek. Adana böreği denilince akla ilk gelen yer Levent Börekçilik. Levent Abi 1989'dan beri, yani 16 yaşından beri bu böreği yapsa da işin kökeni 1968'e kadar uzanıyor.
İlgili 35 soru bulundu
Bu hamurdan yumurtadan biraz büyük bezeler yaparız. 12 tane beze çıkar. Bezelerin üzerini hafif nemli bir tülbentle örter, yarım saat dinlendiririz.
Sonradan "Kürt böreği" olarak anılan bu böreğin yaratan ve yaygınlaştıran kişi Bileceli Mehmet Efendi'dir. Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Şii Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.
4 kat yufkanın üzerine peynirli maydanozlu karışımı serpiştirin. Kalan hamurlardan 4 tanesini daha aynı şekilde açıp haşladıktan sonra tepsiye yerleştirin. Kalan son hamuru da en alttaki yufka gibi haşlamadan en üste yayın.
Erzurum'un meşhur su böreğini dünya vitrinine taşıyan Anadolu Su Böreği, Ticaret Borsası (ETB) işbirliğiyle bir zoru daha başardı. Su Böreği'ne Coğrafi İşaret Belgesi alabilmek için uzun yıllardır verilen mücadele en sonunda zaferle sonuçlandı.
Laz böreği (Doğu Lazcası: Paponi); yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin,Rize ve Trabzon illerinde yapılır.
Su böreğinin yanında sade yoğurt tüketilebilir. Yanında yoğurt yerine nane ile hazırlanan nefis bir ayran da hazırlayabilirsiniz. Ortalama 5 dakikada hazırlanan naneli ayranı, buzdolabında soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz. Su böreği dendiğinde akıllara gelen ilk yemeklerden biri zeytinyağlı yaprak sarmadır.
Sigara böreği veya diğer önerilen adıyla kalem böreği, Türk mutfağına özgü bir börek çeşididir. Yeşilay tarafından adının "yeşilay böreği" şeklinde değiştirilmesi önerilmiştir. Ancak bunun yerine kamuoyunda kalem böreği adı tutulmuştur.
Orijinal ve lezzetli bir Erzurum su böreği yapmak için, mutlaka civil peyniri kullanmalısınız. Peynirinizi bir süre suda bekleterek şırasını alıp, tellere ayırarak kullanmanız da önemlidir.
Eskişehir'e göç eden Kırım Türklerinin geleneksel aşı olan ve Tatar dilinde 'nefis, güzel' anlamındaki 'çi' adıyla yapılan börek, kentin en meşhur lezzetleri arasında yer alıyor.
Hem okuduğu kaynaklardan hem de büyüklerinden ismi Kürt Böreği olarak bildiklerini aktaran Karatapan, “Osmanlı döneminden günümüze kadar bu isim böyle bilinmiş ve bu şekilde tescillenmiştir.
Böreğin adı konusunda çeşitli görüşler vardır. Bir görüş "şırbörek" adının pişerken çıkan kızarma sesinden geldiğini öne sürerken, diğer bir görüş de Kıpçak lehçesinde lezzetli anlamına gelen "şı", "çi" kelimesinden geldiğini öne sürer. Buna göre, çibörek, "lezzetli börek" demektir.
👩🏻🍳Börek ilk kez Karadenizli bir kaynana tarafından yapılmıştır. 👰🏻Gelin kaynanasına çok kızgındır ve şerbet kaynatıp kaynanasının üstüne dökmek istemektedir. 😕Ancak kaynamış şerbeti kaynanasına dökmeye kıyamaz ve şerbeti kaynanasının yaptığı böreğin üzerine döker. Böylece börek tatlı haline gelir.
"Sarmak" ve "burmak" kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur.
İç hazırlanır ve etli ekmek fırınlarına verilip pişirilir. Patatesli, ıspanaklı, peynirli vs. olmak üzere iç harcı çeşitlendirilebilir. Konya da hemen her yerde bir etli ekmek fırını bulunur. Özellikle hafta sonları ailelerin bolca yediği lezzetlerdendir.
Çoğumuz için haftanın son iş gününde hafta sonu kahvaltıları yada ağırlayacağınız misafirleriniz için hazırlayabilirsiniz. 1-2 gün önceden hazırlayarak buzdolabında saklayabilir ve servis etmeden hemen önce kızartabilirsiniz.
Haşlanmış yufka katmanları arasına su böreğinin çeşidine göre kıyma veya beyaz peynir harcı serpiştirilir, üzerine sürülen yumurta sarısıyla fırına verilir...
1) Bir tepsi börek için, genişçe bir kaba 12 adet yumurta kırılır. Üzerine 45 gram tuz ve 5 gram limon suyu eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri