Dut meyvesi, sıklıkla kurutulup atıştırmalık olarak tüketilen zengin bir besin kaynağıdır. Kurutulmasının yanı sıra dut kurusu çayı, meyve suyu, reçel, marmelat ve konserve yapımında da beyaz ya da siyah dut kullanılabilir. Dut kurusu suyu, kaynatılmış olarak da tüketilebilir.
Beyaz dut mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Beyaz dut yaprakları kaynatılıp içilirse idrar söktürür, vücutta biriken suyu boşaltır. Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını düşürür. Dut, aynı zamanda yorgunluk hissinin azalmasına yardımcı olur.
Dut kurusu midesinde problem olanlar için etkin bir kuru yemiştir. Mide gazı, kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim sistemi problemlerine iyi gelir. Bu sayede sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Vücuttan toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur.
Cezveye su ve dut alın orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca kısık ateşe getirin 7 dakika kaynasın. Tanelerini de yiyebilirsiniz. Enfeksiyon esnasında art arda 6-7 gün içebilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin. Ilıyınca süzün, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısını akşam aç karnına için.
Özellikle Saraçoğlu kuru dutun iltihap giderici özelliği vurgulamaktadır. Ayrıca kalp ve damar sistemini koruduğu için düzenli olarak tüketilmesinin faydalı olduğunu da belirtir. Kuru Dut Egzamaya İyi Gelir Mi?
Kanda İltihap Şikayetine Karşı Beyaz Dut Kürü
Anadolu'da beyaz dut ve yapraklarının bazı iltihaplı hastalıklara karşı kullanıldığı Osmanlı Döneminden beri bilinmektedir. Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmaktadır.
İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Vücudun, direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle problemlerinin önüne geçer. Kuru dut böbrek ve karaciğerlerin işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için destek sağlıyor.
Dut Kurusu Nasıl İçilmeli? Kuru dut, çay olarak tüketilebilir. Dutlarınızı 5-6 dakika kaynattıktan sonra çay olarak içebilirsiniz. İçeriğinde yoğun miktarda şeker olduğu için dut kurusu çayını günde iki fincandan fazla içmemeniz önerilir.
Dut kurusu kaynatıp içmek
İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Vücudun, direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle problemlerinin önüne geçer. Kuru dut böbrek ve karaciğerlerin işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için destek sağlıyor.
Vücuttaki iltihabı kurutucu özellikte bir kürdür. (üveit ve iltihaplanmaya bağlı kistlerde kullanılabilir.Şeker hastaları için uygun değil. ) Suyu kaynatıp dut kurusunu içine atın ve 6 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
Kurutulmuş olan taze dut yaprakları temiz içme suyu kaynatılarak demlenir. Su ile birlikte kaynatılması doğru değildir çünkü içerdiği tüm vitaminler ve faydalar etkisini kaybedebilir. Kaynamış olan suyun içine atılan dut yaprakları bekletilerek demlenmesi sağlanır.
Özellikle idrar yolu enfeksiyonunu sık geçiren hastalar için de fayda sağlayan dut yaprakları, idrar söktürücü özelliği ile de öne çıkar.
Dut, taze olarak dalından koparılarak tüketilebildiği gibi kurutularak çerez gibi ya da kaynatılarak çay gibi tüketilebilen bir meyvedir. Güçlü bir demir, C vitamini ve bitkisel içerikler deposu olmasının yanında etkili bir antioksidandır.
Kandaki CRP (Chemical Reaktif Protein) yüksekse düşürülmesinde mükemmel bir destekleyicidir. Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
C vitamini bakımından zengin olan dut, mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen grip ve nezle gibi sağlık sorunları karşısında bağışıklık sistemini güçlendirir. Sadece kanı değil aynı zamanda karaciğerin de temizlenmesini sağlar.
Crp yüksekliği nasıl düşürülür sorusuna İbrahim Saraçoğlu dut kurusu kürüyle yanıt vermiştir. Yaklaşık yarım litre içme suyunun içine 5 kaşık dut kurusu ekleyin ve kısık ateşte ısıtın. Dut kurusu içindeki özünü suya bırakacaktır. Kaynayan suyu soğutun ve sabah 1 bardak, akşam 1 bardak tüketin.
Günde 1-2 bardak tüketilmesi tavsiye edilen dut kurusu çayı için gerekli olan malzemeler yalnızca yarım litre su ve 5-6 yemek kaşığı kuru duttur. İlk olarak demlikte yarım litre su kaynatılır.
Doğal bir antibiyotik olan dut kurusu bolca C vitamini içerir. Antioksidan kaynağıdır. Bu yönüyle vücuttaki serbest radikalleri uzaklaştırır ve vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasını sağlar.
Vücuttaki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Kansızlığa karşı etkilidir. İdrar söktürücü özelliği ile vücuttaki ödemi atar. Karaciğer ve böbrekleri zararlı toksinlerden arındırır.
Yüksek oranda lif bulunduran dut meyvesi, metabolizmayı hızlandırma ve tok tutma özelliklerine sahip olduğu için kilo kontrolü diyetlerinde yer alması önerilmektedir. 1 adet yaş dut yaklaşık olarak 5 kaloridir, dutun kilo aldırması için çok fazla tüketilmesi gerekmektedir.
Kalp damarları tıkalı olan kişilerin veya başka bir Kalp rahatsızlığı olan kişilerin beyaz dut meyvesi tüketmesi tavsiye edilir. Kan sulandırıcı etkisi sayesinde damar tıkanmasının önüne geçer ve tıkalı damarları açar.
İdrar söktürücüdür: Dut kurusu, idrar söktürücü özelliklere sahiptir ve bu nedenle idrar yolu enfeksiyonlarını önler ve idrar söktürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri