Sosyoloji'de normlar yazılı ve yazısız olmak üzere ikiye ayrılır. Yazılı normlar resmi normlar olarak da bilinirler. Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve kararname gibi şeyler yazılı normlarının kapsamına girer. Yazılı normlar daha çok kamu kurumları ve özel sektörde kullanılır.
Başlıca norm türlerini şöyle sıralayabilmek mümkündür; “hukuksal normlar”, “töresel normlar (örf, adet, gelenek, görenek normları)”, “dinsel normal”, “ahlaksal normlar”. Bunların yanı sıra “estetik normlar”, “teamüller” de toplumsal norm kategorisinde ele alınabilmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre norm 'uyulması gereken kural' olarak geçer. Önceden belirlenmiş kalıp, düzgü olarak da tabir edilebilir. Yazılı bir kaynak olmamakla beraber sözlü şekilde bir grup veya toplum üzerinde etki yaratmış kurallar bütünüdür.
Toplum içerisindeki insan davranışlarını düzenleyen sosyal normları; moda, teamül, görenek, âdet, gelenek, örf ve töre şeklinde sıralamak mümkündür.
Etik, "değişik ahlak anlayışlarının kesiştiği ortak noktadan çıkan evrensel normlar bütünü" olarak tanımlanmaktadır. Gene benzer şekilde etik; "insanın (bireyin / çalışanın / kurumun) tercih, karar ve davranışlarını yönlendiren değerlere ilişkin kurallar" olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Sosyoloji'de normlar yazılı ve yazısız olmak üzere ikiye ayrılır. Yazılı normlar resmi normlar olarak da bilinirler. Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve kararname gibi şeyler yazılı normlarının kapsamına girer. Yazılı normlar daha çok kamu kurumları ve özel sektörde kullanılır.
TOPLUMSAL NORM ÇEŞİTLERİ: ÖRFLER, HALK YORDAMLARI, HUKUK
Sosyolojide farklı toplumsal norm türlerinden bahsedilse de genel olarak kabul gören üç norm türü vardır. Bunlar; örfler, halk yordamları ve hukuk kurallarıdır (Güçlü & Akbaş, 2019, s. 8).
Değerler ise belirli durum ve şartlardan bağımsız olan ve arzu olanı gösteren standartlardır. Normlar, değerlere göre daha belirli ve sosyal bakımdan daha emredicidirler. Aynı değer, birçok belirli normun temeli olabilir. Aynı suretle bir norm çeşitli değerlere dayanabilir (S.Dönmezer, 1984: 254).
Toplumsal veya ahlaki boyut taşıyan normlar, yaşanılan toplumun tecrübe ve düşünce açısından insanlar tarafından anlaşılarak toplum halinde yaşamanın gereklerinin olgu haline gelmiş kurallarıdır. En basit tabir ile yazılı olmayan, halk arasında olgu haline gelmiş toplumsal kurallara felsefe açısından verilen isimdir.
Bir toplumda insanların belli başlı olaylar karşısında nasıl davranmaları gerektiğini gösteren ve öyle davranmaya zorlayan çeşitli kurallara sosyal norm denir. Bu kurallar, doğru yanlış, iyi ve kötüyü ayırmayı kolaylaştırır. Toplumsal normlar, toplumsal düzeni sağlamayı ve bu düzeni korumayı amaçlar.
Hukuk düzenimizde normlar hiyerarşisi Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve adsız düzenleyici işlemler olarak sıralanmakta ve denetime esas hiyerarşi de bu şekilde kabul edilmektedir.
Toplumun gelenekleri, görenekleri ve ahlak kuralları ise yazısız normları oluşturur. Ahlak kavramının algılanış biçimi toplumdan topluma değişkenlik gösterir. Bu normların dışında yapısal olarak din kavramı ve buna bağlı kurallar da toplumsal normlar içinde yer alır ve birçok toplumda düzen içinde etkin rol oynar.
Avrupa Birliği ve dolayısıyla Avrupa Birliği İş Hukukunun üç temel kaynağı bulunmaktadır: birincil normlar, ikincil normlar ve türev hukuk. Birincil normlar, Avrupa Birliği'ni kuran antlaşmalardır. İkincil normlar, antlaşmalara temel oluşturan tüzükler ve yönergelerdir.
Özetle Norm, grup üyelerinin belirli bir bağlamda nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen kurallar veya ilkeler bütünüdür. Toplum bilimciler normları yazılı olmayan ve toplumun davranışlarına hükmeden anlayış olarak tanımlarken, ruh bilimciler ise daha genel bir tanımı benimsemektedir.
Normlar, tarif eden, açıklayan ve ifade eden kavramsal soyutlamalardan ziyade, bir eylemi gerçekleştirmeye yönelik pratik anlam kavramlarıdır (cümlelerdir). Normatif cümleler, tanım yapan düze cümlelerden farklı olarak, "zorunludur" ifadeleri ve iddialarını ima ederler.
Örneğin TCK 448,456,491 vb. Tam normlardan farklı olarak kural,hüküm ya da müeyyideden birisini veya ikisini içeren norm tiplerine eksik norm denir.
1 – Araştırmada ya da herhangi bir testin değerlendirilmesinde -normal değeri göstermek üzere- standart kabul edilen ölçüm sonucu; norm (sayı, miktar, derece, düzey vb. ). 2- Cins, tür veya grubu belirleyici örnek; norm.
Kişinin davranış, duygu ve düşüncelerini yönlendiren, güzellik, kıymet ve iyilik standartlarıdır. Değer kavramı ekonomi, estetik, etik ve felsefe alanlarında temel kavramlardan biridir.
Normlar Hiyerarşisi, hukuk düzeninde, tüzük, yasalar ve yönetmelikler olarak bilinen ve işleyiş sırasına göre yapılan dizine denmektedir. Mevcut Anayasa, tüzük, yönetmelikler ve kanunlar alt alta veya üst üste düzenli olarak dizilmektedir.
Norm kadro hesabı yapılırken ders saat sayısı kaç olarak hesaplanır. MEB'in ilgili yönetmeliğine göre a)6-31 saate kadar 1, b)31-42 saate kadar 2, c)42'den fazla olması halinde her 21 saat için 1, öğretmen norm kadrosu verilir. Yani aslında norm kadronun mantığı öğretmen başına düşen ders sayısının 21 olmasıdır.
Norm kadro, bir işletmenin hizmetlerini yürütebilmesi için gerekli olan personel kadrosu olup, personelin nitelik, sayı, sahip olacağı unvan ve derece olarak tespit edilmesi ve standart hale getirilmesine denmektedir.
Norm kadro bir işletme, bir kuruluş ya da bir birimin saptanan amacına ulaşabilmesi için, kullandığı teknoloji de göz önünde tutularak amacı doğrultusunda yapması gerekli işlerin iş yüküne göre orada istihdam edilmesi gerekli personel sayısının nitelikleri itibariyle saptanmasıdır.
Hukuk normu ya insanların belirli davranışlarını, ya da toplum içinde ortaya çıkan olayları düzen ler. Genel olarak, insanların iradeleriyle yaptıkları davranışları düzenlemekle beraber, bazan insanın iradesi dışında kalan konu larda hukuk normunun düzenleme konusuna girebilir.
Sosyal norm, Toplum içerisinde topluma ait kişilerin topluluk içerisinde uyum sağlamak amacıyla grup üyelerinin haklarını korumak amacıyla uyulması gereken kurallar olarak ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri