Bitki çaylarının hastalıklara ve cilde sağladığı faydaların yanı sıra kilo vermeye de yardımcı olduğu bilinmektedir. Dut yaprağının da çay olarak tüketilmesi zayıflamada yardımcı bir takviye olabilir. Dut yaprağı çayı metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar ve yağların yakılmasında etkilidir.
Dut kurusu diyet yaparken kullanılabilir ve zayıflamaya da yardımcı olur; çünkü dut kurusu sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Vücuttan toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur. Kabızlık gibi sorunların önüne geçilmesine yardımcı olur. Ayrıca kan şekerini düzenleyerek tok tutar.
Yüksek oranda lif bulunduran dut meyvesi, metabolizmayı hızlandırma ve tok tutma özelliklerine sahip olduğu için kilo kontrolü diyetlerinde yer alması önerilmektedir. 1 adet yaş dut yaklaşık olarak 5 kaloridir, dutun kilo aldırması için çok fazla tüketilmesi gerekmektedir.
Beyaz dut, iyi bir idrar söktürücüdür. Beyaz dut tüketerek vücutta biriken fazla suyun kolayca atılmasına yardımcı olup ödem gibi rahatsız edici problemlerin önüne geçebilirsiniz.
Evet, faydaları ile dikkat çeken kuru dut, kontrolsüz tüketildiğinde kilo aldıran bir besin olur. Çünkü yaklaşık 1 avuç kuru dut 100 kaloriye denk gelmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Cezveye su ve dut alın orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca kısık ateşe getirin 7 dakika kaynasın. Tanelerini de yiyebilirsiniz. Enfeksiyon esnasında art arda 6-7 gün içebilirsiniz.
İstediğinizde sabahları kahvaltı yaparken yada öğlen yemeğinde veya diyet yaparken de tatlı niyetine tüketebilirsiniz. İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar.
Dut kurusu kaynatıp içmek
İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Vücudun, direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle problemlerinin önüne geçer. Kuru dut böbrek ve karaciğerlerin işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için destek sağlıyor.
Beyaz dut mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Beyaz dut yaprakları kaynatılıp içilirse idrar söktürür, vücutta biriken suyu boşaltır. Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını düşürür. Dut, aynı zamanda yorgunluk hissinin azalmasına yardımcı olur.
Haşlanmış dutların tüketilmesi şart değildir. Toplam 25 gün uygulanır. Dikkat: Şeker hastalarının kan şekerini yükselteceğinden dolayı, beyaz dut kurusu kürünü uygulamamaları gerekir. İltihap için yapılan dut kurusu kürü 3 yaş ve üzeri uygulanması önerilmektedir.
Dut içerdiği demir sayesinde, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu artırır. Kırmızı kan hücreleri ise doku ve organların oksijenlenmesini artırarak, metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Ayrıca bu sayede kansızlık ve demir eksikliğinin de önlenmesine destek olur.
Düzensiz ve aşırı tüketilen dut kurusu, kilo aldıran bir besindir. Bu nedenle sağlıklı beslenme bakımından ölçülü miktarlarda tüketilmesi önerilir.
Çok yoğun şekilde tükettiğiniz durumlarda. Evet, faydaları ile dikkat çeken kuru dut, kontrolsüz tüketildiğinde kilo aldıran bir besin olur.
Kuru dut çocuk, yetişkin, gebe ve yaşlı beslenmesinde rahatlıkla kullanılabilir. Diyabet ( şeker) hastalarına ve aşırı kilo problemi olan bireylere fazla tüketilmesi önerilmez. Şeker hastaları ve sağlıklı beslenme yöntemleri ile kilo vermek isteyenler, bir seferde en fazla 20 adet kuru dut tüketmelidirler.
Günde 1-2 bardak tüketilmesi tavsiye edilen dut kurusu çayı için gerekli olan malzemeler yalnızca yarım litre su ve 5-6 yemek kaşığı kuru duttur.
Dut Kurusu Nasıl İçilmeli? Kuru dut, çay olarak tüketilebilir. Dutlarınızı 5-6 dakika kaynattıktan sonra çay olarak içebilirsiniz. İçeriğinde yoğun miktarda şeker olduğu için dut kurusu çayını günde iki fincandan fazla içmemeniz önerilir.
Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin. Ilıyınca süzün, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısını akşam aç karnına için.
- Beyaz dut meyvesinde bol miktarda C vitamini bulunur. Bu sayede bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalıklara yakalanmamanızı sağlar. - Beyaz dut yaprağı da meyvesi kadar faydalıdır. Beyaz dut yaprağını kaynatıp içen kişiler vücutlarında ki ödem atabilirler.
Suyu kaynatıp dut kurusunu içine atın ve 6 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
Karaciğeri güçlendirir. Fazla kilolardan sağlıklı olarak kurtulmaya yardımcıdır, kalori değerinin düşüklüğünden dolayı diyet listelerine sıklıkla eklenir. Sindirim sistemini düzenler ve sindirim şikayetlerini büyük ölçüde en aza indirir. İçerisinde bulunan A vitamini sayesinde göz sağlığını korur.
Dut yaprağı bronşit ve soğuk algınlığı tedavisinde etkilidir. Soğuk algınlığı döneminde içilen dut yaprağı çayı öksürüğü keser, boğazdaki ağrı ve acıyı hafifletir. Hastalık sürecinin rahat geçirilmesi için bu çayın sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinden önce aç karna içilmesi tavsiye edilir.
Kurutulmuş olan taze dut yaprakları temiz içme suyu kaynatılarak demlenir. Su ile birlikte kaynatılması doğru değildir çünkü içerdiği tüm vitaminler ve faydalar etkisini kaybedebilir. Kaynamış olan suyun içine atılan dut yaprakları bekletilerek demlenmesi sağlanır.
Yüksek lif içeriği nedeniyle kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. Yüksek potasyum içeriği nedeniyle kalp sağlığını destekleyebilir ve kan basıncını düşürebilir. Antioksidan özellikleri sayesinde kanserle mücadeleye yardımcı olabilir. Lutein ve zeaksantin gibi göz sağlığı için faydalı besinleri içerir.
Yarım litre kaynamakta olan suyun içerisine bir avuç dolusu beyaz dut kurusu atınız ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam ediniz. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indiriniz. Ilıyınca süzünüz, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısı akşam aç karnına içilir. Kahvaltıdan ve akşam yemeğinden yirmi dakika önce içilir.
Dut suyunun faydaları
Öncesinde cilt tipine uygun bir temizleyici uygulanır. Sonrasında beyaz dut ile kaynatılmış su yüze uygulanır ve kuruyana kadar beklenir. Kuru dut bu şekilde cilde yumuşaklık ve canlılık kazandırmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri