Dut yaprakları A, B, C, D ve E vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum ve kalsiyum içerir. Yapraklar ayrıca protein açısından zengindir ve gözler için faydalı olan lutein içerir.
Dut yaprağı çayı birçok hastalık için doğal bir şifa kaynağıdır. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Kolesterolü dengeler. Kansızlığa iyi geldiği bilinmektedir.
Dut yaprağı, içerisinde herhangi bir toksik madde içermez. Pek çok hastalık için doğal şifa kaynağı olan bitki, kansızlığa da iyi gelir.
Dut Yaprağı Kullanımı Dut yaprağında mineral olarak kalsiyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum bulunur. Ayrıca C Vitamin açısından da zengindir (% 0.1-0.2). Folik asit (B9), B1 ve D vitaminini de içermektedir.
Dut yaprakları diğer minerallerin yanı sıra kalsiyum, demir, çinko, fosfor ve magnezyum içerir. Ayrıca bol miktarda C vitamini içerir. Bu yapraklarda aynı zamanda folik asit (B9), B1 vitamini ve D vitamini de bulunmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
D vitamini içeren bitkisel kaynaklar oldukça sınırlıdır. Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre sebzeler arasında brokoli ve havuçta, meyveler arasında ise elma ve muzda, bademde, mercimekte, tam tahıllı ekmekte de eser miktarda D vitamini bulunabilir 1.
Çiğ veya pişmiş olarak yenebilir ve tatlı bir tadı vardır. Yapraklar tıbbi amaçlar için ve antioksidan kaynağı olarak kullanılır. Genellikle salatalarda malzeme olarak veya çay formunda demlenerek tüketilir. Dut yaprağı çayı faydaları ile bilinir.
1 litre suyu kaynatın. Ardından 3 ya da 4 adet kurutulmuş dut yaprağını kaynar suyun içine atın. Yaklaşık 2 saat ağzı kapalı bir şekilde bekletin. Demlenen dut yaprağı çayını her sabah kahvaltıdan önce ya da akşam yemekten önce aç karnına tüketebilirsiniz.
Aynı zamanda dut yaprağı çayını sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yemeklerden önce tüketmek gerekir.
-Dut yaprağı özellikle şeker hastalığı için oldukça faydalıdır. -Ayrıca tansiyonu dengeleyici özelliği de bulunmaktadır. -Hatta dut yaprağının kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. -Tam bir karaciğer dostudur.
Demleme işlemini gerçekleştirdikten sonra çayınızı akşam ve sabah olmak üzere günde iki bardak tüketebilirsiniz. Dut yaprağı çayını yemeklerden önce içmek daha faydalı olacaktır.
Karaciğer sağlığı için oldukça faydalıdır. Kalp sağlığı içinde dut yaprağı kurusu kullanımı önerilmekte olup kullanım şekli ve miktarı bakımından uzman bir doktora danışılması uygun olacaktır. Dut yaprağı kurusunun öne çıkan faydalarından birisi de ağrı kesici özelliğinin bulunmasıdır.
Defne yaprağı A vitamini bakımından zengindir; yüksek oranda demir, manganez, kalsiyum ve magnezyum içerir. Demir eksikliği, kansızlık için mutlaka günde iki bardak defne yaprağı çayı içilmelidir.
Taze dut yapraklarından yapılan çay da metabolizmayı çalıştırır. Bu özelliği ile yağ yakımına ve kilo vermek isteyen kişilere yardımcı olur. Uzman diyetisyene danışılarak tüketilmesi önerilir.
Dut yaprağından elde edeceğiniz çayı günde 2 bardaktan fazla tüketmeniz durumunda, mide sancıları veya kabızlık problemleri yaşayabilirsiniz. Cildinize devamlı sürmeniz durumunda, bazı tahriş durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Aşırı şekilde tüketim, kusma gibi sorunlara neden olabilir.
Dut tüketimi Mayıs aylarından itibaren başlamaktadır. Dut yaprakları yaz aylarında olur. Mayıs ayı ve Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında dut yaprağını toplayabilirsiniz.
Dut yaprağının da çay olarak tüketilmesi zayıflamada yardımcı bir takviye olabilmektedir. Dut yaprağı çayı metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır ve yağların yakılmasında oldukça etkilidir. Bu sebeple zayıflama konusunda yarar görmek istiyorsanız yemeklerden önce bir bardak içmeniz fayda sağlayacaktır.
Dut yaprakları cilt beyazlatmada ve leke gidermede etkili olduğu için kozmetik preparatlarda tercih edilir.
Dut yaprakları yıkanıp, kaynar suda biraz haşlanır. Yumuşadıktan sonra bir kaba alınır. Ben bu aşamada bir kez daha yıkayıp yeşil suyunu akıttım.
Dut, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Bu yüzden yazın taze dut yaprakları toplanır, kurutulur. Daha sonra dut yaprakları serin ve nem olmayan bir ortamda saklanır. Cam kavanoza konulan dut yaprakları daha uzun süre saklanabilmektedir.
Dut yaprağı, antioksidan ve antienflamatuvar özellikleri ile bilinen bir bitkidir. Bunun yanı sıra, dut yaprağı cilt sağlığına da faydalar sağlar. Dut yaprağı maskesi, cildi besleyerek sıkılaştırmaya, nemlendirmeye ve gençleştirmeye yardımcı olabilir.
Ceviz yaprağı antioksidan etkiler gösteriyor, vücudu toksinlerden arındırıyor. Antioksidan etkileri sayesinde vücudu birçok hastalığa karşı koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kan şekerini düşürücü bir etki gösterebiliyor, bu yüzden mutlaka doktora danışarak tüketmek büyük önem taşıyor.
Saç sağlığına fayda sağlar;
Bu uygulama yanı zamanda saç derisi sağlığının korunmasını sağlar. Kepek sorunu olanlar da bu uygulamayı yapabilirler. Bunun dışında dut yaprakları da kaynatılarak saçlara uygulanabilir. Duy yaprağı suyuna ayrıca limon katılarak uygulanması daha etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olabilir.
Dut yaprağıyla yapılan bu sarmaların lezzetine inanamayacaksınız. O kadar güzel ve ekşili oluyorlar ki.. Tam kıvamında ve aromasıyla sizi büyüleyen zeytinyağlı sarmalar yemek istiyorsanız doğru tariftesiniz demektir. Deneyenlerin şimdiden ellerine sağlık!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri