Dut yaprağı çayı, 5 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanmaktadır. 1 su bardağı kadar su kaynatılır ve kaynadıktan sonra altı kapatılır. Suyun içine 2 çay kaşığı kurtulmuş dut yaprakları konur ve 3-4 dakika demlenmesi beklenir. Dut yaprağı çayı demlendikten sonra süzerek servis edilebilir.
İlk olarak suyu bir kabın içerisinde kaynatın. Kaynayan suyun içerisine 4 adet kurutulmuş dut yapraklarını ekleyin. Bu şekilde yaklaşık 2 saat boyunca demlenmesini sağlayın. Demleme işlemini gerçekleştirdikten sonra çayınızı akşam ve sabah olmak üzere günde iki bardak tüketebilirsiniz.
Bir litre temiz içme suyu kaynatılır. Dört ya da beş tane iyice temizlenmiş taze dut yaprağı kaynayan suyun içine atılır. İki saat boyunca bekletilerek demlenmesi sağlanır.
Kalp hastalıklarının tedavisi için doğal içerikli bir yardımcı olan dut yaprağının kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir. Bu bitkinin faydalarından yararlanmak için dut yaprağı ile birlikte alıç çiçekleri kaynatılabilir.
1 litre suyu kaynatın. Ardından 3 ya da 4 adet kurutulmuş dut yaprağını kaynar suyun içine atın. Yaklaşık 2 saat ağzı kapalı bir şekilde bekletin. Demlenen dut yaprağı çayını her sabah kahvaltıdan önce ya da akşam yemekten önce aç karnına tüketebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Aynı zamanda dut yaprağı çayını sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yemeklerden önce tüketmek gerekir.
Dut yaprağı bronşit ve soğuk algınlığı tedavisinde etkilidir. Soğuk algınlığı döneminde içilen dut yaprağı çayı öksürüğü keser, boğazdaki ağrı ve acıyı hafifletir. Hastalık sürecinin rahat geçirilmesi için bu çayın sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinden önce aç karna içilmesi tavsiye edilir.
Bir tencereye su koyun ve kaynatın. Kaynayan suyun içine taze dut yapraklarını ekleyin ve kısık ateşte 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Demlenen çayı süzün ve bir fincana doldurun. İsteğe bağlı olarak bal veya limon ilave edebilirsiniz.
Körpe dut yapraklarını bu harçla sarın ve tencereye dizin. Üzerine zeytinyağı gezdirin ve 2 su bardağı su koyup pişirin. Soğuk servis edin. Afiyet olsun…
Dut yaprağında mineral olarak kalsiyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum bulunur. Ayrıca C Vitamin açısından da zengindir (% 0.1-0.2). Folik asit (B9), B1 ve D vitaminini de içermektedir.
Dut yaprakları yıkanıp, kaynar suda biraz haşlanır. Yumuşadıktan sonra bir kaba alınır. Ben bu aşamada bir kez daha yıkayıp yeşil suyunu akıttım.
Dut, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Bu yüzden yazın taze dut yaprakları toplanır, kurutulur. Daha sonra dut yaprakları serin ve nem olmayan bir ortamda saklanır. Cam kavanoza konulan dut yaprakları daha uzun süre saklanabilmektedir.
Dut yaprağı, dut meyvesinin ağacında bulunan yapraklardır. Bu yaprak, çinko, C vitamini ve fosfor bakımından zengindir. Dut, Mayıs ayında tüketilmeye başlayan bir meyvedir. Dut yaprakları ise, Mayıs ayından Ağustos ayının sonlarına kadar toplanabilir.
Anlattığımız yöntem ile kurutmuş olduğunuz dut yapraklarını direkt güneş ışığından uzak serin ve rutubetsiz bir ortamda saklamak gerekmektedir. Mümkün ise hava almayacak şekilde saklamanız önerilir. Buzdolabında saklamaya gerek yoktur.
Yaprakları kurulamak için bir havlu veya kağıt havlu kullanın. Tamamen kuruduktan sonra saklamaya hazır hale geleceklerdir. Hava geçirmeyen kap: Dut yapraklarını saklamak için en iyi yöntem, hava geçirmez bir kap veya poşettir. Cam kavanozlar veya plastik saklama kapları bu amaç için uygundur.
Dut yaprakları A, B, C, D ve E vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum ve kalsiyum içerir. Yapraklar ayrıca protein açısından zengindir ve gözler için faydalı olan lutein içerir. İyi bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra dut yaprakları midedeki asitliği azaltmaya yardımcı olur.
-Dut yaprağı özellikle şeker hastalığı için oldukça faydalıdır. -Ayrıca tansiyonu dengeleyici özelliği de bulunmaktadır. -Hatta dut yaprağının kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. -Tam bir karaciğer dostudur.
Dut yaprakları kurutulduktan sonra kaynatılarak içilebilir. Bu durumda ateşi düşürücü etkisi olduğu söylenebilir. Vücuttaki ödemin atmasına yardımcı olduğu gibi idrar söktürücü etkisi bulunur. Sindirimin daha kolay gerçekleşmesine destek olur.
Dut yaprakları cilt beyazlatmada ve leke gidermede etkili olduğu için kozmetik preparatlarda tercih edilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Kuru dut özellikle kış mevsiminde çok tüketilir, kış hastalıklarına karşı bünyeyi destekler. Soğuk algınlığı, öksürük, boğaz enfeksiyonunda kuru dut iyileşmeye destek olur.
Dut kurusu C vitamini deposu olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış aylarını daha kolay atlatmanızı sağlar. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücut direncinizi artırır. Doğal bir antibiyotik işlevi üstlenir.
Bunun için 3 su bardağı suyu bir tencere içerisinde kaynatın. Ardından 8 yemek kaşığı kurutulmuş dut kurusunu kaynayan suyun içerisine ekleyin. Dut kurusu ve suyu 10 dakika kadar kısık ateşte kanatmaya devam edin. İyice kaynayan dut kurusunu ardından süzerek tüketebilirsiniz.
Haşlanmış dutların tüketilmesi şart değildir. Toplam 25 gün uygulanır. Dikkat: Şeker hastalarının kan şekerini yükselteceğinden dolayı, beyaz dut kurusu kürünü uygulamamaları gerekir. İltihap için yapılan dut kurusu kürü 3 yaş ve üzeri uygulanması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri