Hastanın nabzı ve solunumu düzenli ise sırt üstü yatırılarak ayakları biraz yükseltilir ve hareket etmemesi sağlanır. Üzerindeki sıkı kıyafetler gevşetilir, kapalı ve kalabalık bir ortamdaysa sakin ve açık bir alana alınır.
Bu gibi durumlarda yapılacak ilk iş hastayı hemen yatırmak, elbise ve çamaşırlarını gevşetmektir. Daha sonra hastanın yüzüne su serpilir ve amonyak koklatılır. Hasta belirtilerin farkında olduğunda, hemen bir yere oturarak veya uzanarak senkop belirtilerini erteleyebilir ya da tamamen ortadan kaldırabilir.
Bayılma süresi genellikle ortalama 1 ile 2 dakika arasında değişmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bayılmanın neden kaynaklandığına yöneliktir. Kişinin baygınlık anından sonra yaşadığı durumun etkisiyle yaş ve hastalık gibi kriterlere de bağlı olarak kendine gelme sürecinde farklılıklar gözlemlenebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Ani bayılma anı kişinin ani bir şekilde bayılmasına neden olur ve bu durum sıklıkla kısa bir süre sonra kendiliğinden geçer. Kişi bilincini kaybedebilir, düşebilir ve bayılabilir. Senkopun en yaygın nedenleri arasında düşük kan basıncı, kalp sorunları, dehidrasyon, refleks sendromları, ilaçlar ve stres yer alır.
Dr. Tolga Aksu, “Bayılma yaşayanların yüzde 30'unda ilk kez, yüzde 10'unda ise tekrarlayan bayılmalar görülüyor. 15-30 yaş arasındaki hastalarda bayılmalar daha sık görülüyor. Kalp kökenli olan bayılma atakları ise genellikle tekrarlayıcıdır ve hayati risk taşır. Bu yüzden bayılan her hasta kardiyoloğa başvurmalıdır.
Bayılan kişinin ayaklarını 30 santim yukarıya kaldırarak beyne kan akışı sağlamak gerekir.
kolonya ve soğan güçlü uyarıcılardır.
kolonyanın içinde saf alkol olduğu için. hastanede acil durumlardaki bayılmalarda saf alkol koklatırlar. herkesin evinde saf alkol olmadığı için bunun yerine kolonya koklatılır.
Bilinç kaybına uygun olarak yatırılan hastanın boğazı parmakla kontrol edilip temizlendikten sonra kemerini ve kravatını gevşetmek gerekir. Gömleğinin düğmeleri açılır, bilinci kapalı olan kişiye kesinlikle su veya başka bir içecek verilmemelidir. Bu durum kişinin soluk borusuna su kaçmasına ve boğulmasına neden olur.
Bayılma veya boğulma gibi bilinci olmayan her hastaya kalp masajı yapmak, Düşme ve kaza durumunda hastanın hareket ettirilmesi, Yanıklarda evde bulunan bazı malzemeleri (yoğurt, salça, diş macunu vb.) sürmek.
Kanın bacaklarda göllenmesi ve beyin kan akımının azalması senkopa neden olur. Susuz kalma veya su kaybı, ilaçlar ve diyabet ve diyabetin neden olduğu polinöropati ve otonom disfonksiyonlar, otonom sinir sisteminin etkilendiği diğer nörolojik ve sistemik hastalıklar vazovagal senkop gelişimini kolaylaştırmaktadır.
Bayılan hastanın ilk olarak solunum ve nabız kontrolü yapılır. Eğer solunum ve nabız düzenli ise hasta sırt üstü yatırılır. Hastanın kıyafetleri gevşetilir, açık bir alana alınır ve kendine gelmesi beklenir. Eğer uzun bir süre kendine gelmezse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulur.
Öncül belirtiler hastalar arasında değişkenlik göstermekle birlikte yaklaşık 1-5 dakika arasında sürer. Bayılma sonrası düzelme evresi gelir ve hastalar birkaç dakika içinde tamamen kendine gelir.
Sinir krizi, kan şekeri düşmesi, sara yani epilepsi atağı gibi nedenlerle ortaya çıkabilen bayılmalar, ani ve tekrarlı olduğunda vücudun kalp damar sağlığı ile ilgili bir sinyali olabiliyor.
Konversiyon (döndürme) mekanizması ile kişi yaşadığı bilinç dışı çatışma ve bunların sonucunda oluşan anksiyeteden kurtulur. Stres ve sıkıntının tetiklediği kendinden geçme, baygınlık durumudur. Bu hastaların bu hastalığı bazı kişiler tarafından ciddiye alınmaz.
Epilepsi nöbeti geçiren hastaya soğan koklatılır
Dişlerinin arasına mendil ya da bez parçası konularak hastanın dilini ısırması engellenebilir. Kendi elimizle ağzını açmaya çalışılmamalı. Baygınlık ve nöbet geçiren kişilere kesinlikle soğan ve kolonya koklatılmamalı.
Bunun yanı sıra baygınlık geçiren kişiler için de tercih edilir. Bayılan kişiye kolonya koklatılması, kısa sürede kendine gelmesine yardımcı olabilir.
1. Bayılma. Hastayı ya da yaralıyı sırt üstü yatırın ve ayaklarını 30 cm yukarı kaldırın. Solunum yolu açıklığını kontrol edin, üzerini sıkan giysilerini gevşetin.
Kişiye koma pozisyonu verilir. 112 Acil Servis aranarak yardım istenir. Hastanın sık sık solunumu ve nabzı kontrol edilir. Sağlık ekibi gelinceye kadar hastanın yanında beklenir.
Genellikle ayaktayken yaşanan bayılmanın hemen öncesinde sıklıkla sıcaklık hissi, bulantı, baş dönmesi göz kararması gibi belirtiler görülüyor. Bayılmanın süresi uzadığında vücutta kasılmaları tetikleyebiliyor, idrar kaçırmaya yol açabiliyor. Bu durum kimi zaman epilepsi (sara) atakları ile karıştırılabiliyor.
Göz kararmasının nedeni kan basıncındaki düşüştür. Oturma pozisyonundan ya da uzanırken aniden kalkıldığında o esnada bacakta biriken kan, kan basıncının düşmesine ve dolayısı ile göz kararmasına neden olur. Kan basıncının düşmesi göz kararması yanı sıra da baş dönmesi ya da bayılma hissini beraberinde getirir.
Hasta ayakta veya yatar durumdadır ve nabız alınamaz. Bu durumun uzun sürmesi ile hastada kasılmalar ve idrar ve dışkının kaçırılması gözlenebilir. Nabzın geri gelmesi ile hastanın kısa sürede toparlandığı, yüzünde kızarıklık ve bilincin geri geldiği sıklıkla müşahede edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri