Sporcular ve adrenalin bağımlıları için kafein, yeri doldurulamaz bir performans artırıcıdır. Kafein tükettiğiniz gecelerin uykusuz geçme nedeni de sağladığı bu enerjidir. Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Fakat aslında kafein sadece enerjinizi arttırmakla kalmıyor ve aynı zamanda testosteron seviyelerinizi de yükseltiyor. Yeni Zelanda'lı araştırmacılar kafein alımının ağırlık çalışmaları sırasında kandaki testosteron seviyelerini yükselttiğini tespit ettiler.
Yaşam tarzı değişiklikleri testosteron seviyesini artırır.
b) Az su içenlerde kan volümü azalır ve hormon yapımı az olur. Günde 2.5 litre su içmek gerekir. c) Dengeli ve sağlıklı beslenmek testosteron seviyesini artırır. Akdeniz diyeti en sağlıklı beslenme şeklidir.
Testosteron eksikliği yaşamamak için alkol ve sigara içilmemesi gerekir. İstiridye ve karides gibi deniz ürünleri, avokado, brokoli, ıspanak, karnabahar gibi sebzeler, muz, yumurta, bal gibi besinler testosteron yükseltmeye yardımcı olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Bitter Çikolata: İçerdiği L - Arginine aminoasiti sayesinde testosteron miktarının artmasını sağlamaktadır. İstiridye: İçerdiği çinko sayesinde testosteron artışını, sperm seviyesinin ve kalitesinin artmasını sağlar.
Diyetisyen Gizem Şeber, libidoyu artırmanın yolunun testesteron seviyesini artıran besinlere yer vermek olduğunu belirterek, günde 2 bardak sütün libidoyu yükselttiğini söyledi.
Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
Sonuç: Seks için en uygun saat sabah 06.00, spor içinse 17.30. Seks için en uygun saat. Çünkü vücutta östrojen ve testosteron hormonları bu saatte en yüksek seviyelerine ulaşıyor.
Uluslararası Journal of Andrology'de yayınlanan bir çalışmada, magnezyum alımının arttırılmasının serbest testosteron seviyelerinde %24'lük bir artışa neden olduğu görülmüştür. Magnezyum açısından zengin diğer yiyecekler arasında kabak çekirdeği, susam tohumu, pazı ve badem bulunur.
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
Erkeklerde testosteron fazlalığı erkeği aşırı agresif, seks düşkünü, kavgacı, hırçın ve uyumsuz yapar.
Süt ürünleri:
İnek sütünde bulunan sentetik ve doğal hormonların testosteron düzeylerini azaltabileceğine ilişkin görüşler bulunmaktadır. Ayrıca soyalı gıdalarla beslenen hayvanlardan sağlanan süt ürünlerinde östrojen düzeylerinin artmış olması muhtemeldir.
Cinsel yaşamdaki gücünüzü arttırmaya yardımcı olan kahve, kalbinizin daha hızlı atmasına da neden olur. Yemeye başladığınız anda ağzınızda yavaş yavaş erirken mutluluk hormonu salgılamaya başlayan çikolata insanı mucizeyi hazlara sürüklemektedir. En önemlisi İnsanı rahatlatırken cinsel isteği arttırmasıdır.
PLOS ONE adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre; günde iki fincan kahve tüketen erkeklerde, hiç içmeyenlere oranla yüzde 42 daha az sertleşme problemi görülüyor. Üç fincan kahve içen erkeklerde ise bu oran yüzde 39'a düşüyor.
Sürekli ve yüksek düzeyde yaşanılan stres, yoğun sigara ve alkol kullanımı, damar rahatsızlıkları, aşırı kilo, hareketsiz yaşam, diyabet, böbrek hastalıkları ve metabolik sorunlar testosteron salınımını ciddi düzeyde düşürmektedir. Yaşın ilerlemesi de düzenli bir azalmaya yol açar.
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur.
Testosteron plazmada sabah erken pik yapar ve akşam üzeri de en düşük düzeye iner. Normalde Testosteronun %2 si serbest, %44 ü testosteron-estrogen bağlayıcı globülin TeBG ye bağlı, %54 ü albümin ve diğer proteinlere bağlıdır. Spermatogenezin başlaması için FSH ve LH gerekli, sürdürülmesi içinse testosteron yeterlidir.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Testisler (Yumurtalıklar): Testisler skrotum adı verilen yumurtalık torbalarında yerleşmiş bir çift bezdir. Testisler erkek karakteristiklerinin gelişmesini sağlayan testosteron hormonunun (erkeklik hormonu) salgılanmasından ve sperm hücrelerinin üretiminden sorumludur.
Testosteronun etkileri arasında yüzdeki akne ve sivilcenin artışı da bulunur. Bu etkinin bir kısmı artan yüz yağından kaynaklanmaktadır.
Böbrek üstü bezi de hormonal dengenin önemli bir bölümünü oluşturur. Erkeklerde hipogonadizm infertilitenin önemli bir bölümünü oluşturur. Sperm sayısı normal, oligospermik veya nonobstrüktif azospermi olan erkeklere bakıldığında ortalama üçte birinde testosteron seviyesinin normalin altında olduğu görülmektedir.
Sağlık İçin Kabak Çekirdeği
Kabak çekirdeğinde bulunan fitosterol, testosteron üretimini iyileştirir. Bu da sperm sayısının ve doğurganlığın artmasına destek olur.
Yumurta sarısı hem testosteron üretimi için sağlıklı yağ kaynağıdır hem de protein ve antioksidan bir mineral olan selenyum bakımından zengin bir besindir. Çeşitli hayvan deneylerinde selenyumun belli genleri aktive ederek testosteron üretimini arttırmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Ayçekirdeği: Ay çekirdeği, testosteron artışını sağlayan E vitaminini bolca bulundurur. Ayrıca içeriğindeki doğal yağlar da testosteronu arttırdığı için çok işinize yarayacağı bir gerçek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri