7-12 aylık dişi danalargünde 5-8 kg kuru ot ve %16 ham proteinli ve kg'ında 2600 Kcal ME içeren düve yeminden 2-3 kg yedirilmeli ya da 3-4 kg kuru ot + 2 kg mısır silajı + %16 ham protein içeren düve yeminden 2-3 kg yedirilmelidir.
Düve Yemi, dişi buzağılara 180 günlük yaştan doğuma kadar verilebilir. Damızlık düveler 6 aylık yaştan tohumlanana kadar günde 850-900 gr., tohumlandıktan doğuma 1 ay kalan kadarli dönemde günde 800-850 gr. Kilo alacak şekilde beslenmelidir.
İnek kuruya çıkarıldığı ilk 2-3 hafta bol miktarda kaliteli kaba yem ile beslenir. Buna ilaveten günde 2-3 kg'ı geçmeyecek şekilde kesif yem verilir. Gebeliğin 7. ayından itibaren günde 8-10 kilo süt veriyormuş gibi yemlenmesine özen gösterilmeli, aşırı kaba yem verilmemelidir.
Doğuma 3 hafta kalıncaya kadar düve yemi kullanılabilir. – Düve yemi veya kesif yemler 2 öğünde verilmeli, – Dişi ve erkek buzağılar 5 aylık yaşa kadar aynı yemlerle bir arada beslenebilir. Ancak 5. aydan itibaren damızlık dişi buzağılar ayrılarak sınırlı düve yemi verilir.
Düveler için baklagil veya baklagil-buğdaygil karışımı kuru otlar mükemmel bir kaba yem kaynağıdırlar. özellikle erken biçilmiş otların, geç biçilmiş otlara göre besin madde içerikleri daha yüksektir. Mısır silajı, bir yaşın üzerindeki düveler için iyi bir kaba yem kaynağıdır. Ancak düvelere sınırsız verilmemelidir.
İlgili 43 soru bulundu
* Arpa ezmesinin büyükbaş ve küçükbaş hayvanların gün içerisinde beslenmelerinde tükettirilebilecek en mühim öğünlerden biridir. * Arpa ezmesi sağmal hayvanlardaysa süt randımanını fazlalaştırmaktadır.
Mineral ve Vitamin Takviyesi
Süt ırkı düvelerin doğru mineral ve vitamin alımı sağlanmalıdır. Süt yemi ve katı yemlere mineral ve vitamin takviyeleri ilave edilerek düvelerin beslenme ihtiyaçları karşılanabilir.
Düveler için baklagiller veya baklagil-buğdaygil karışımı kuru otlar mükemmel bir kaba yem kaynağıdırlar. özellikle erken biçilmiş otların, geç biçilmiş otlara göre besin madde içerikleri daha yüksektir. Mısır silajı, bir yaşın üzerindeki düveler için iyi bir kaba yem kaynağıdır. Ancak düvelere sınırsız verilmemelidir.
Bununla birlikte, düvenin ilk buzağılaması için, 24 ile 26 ay arasında değişen cinsel olgunluk yaşları olduğu bilinmektedir. Daha geç yaşlarda tohumlanan düvelerde süt verimi daha düşükken, 24 ile 26 aylık düvelerin tohumlanarak buzağılama yaptırılması sonucunda elde dilen süt miktarı ve verimi daha yüksek olmaktadır.
Düve ve Kuru Dönem Yemleri
7- 22 ay arasındaki düvgeler için hazırlanan, protein oranı %16 olan özel yemdir ve direkt olarak kullanılabilir. Düve yemi doğumdan sonraki 7'inci aydan itibaren kullanılarak doğuma iki ay kalana kadar kullanılabilir.
Doğuma 15-20 gün kala hayvanlarımızın kuru madde alımları sık sık kontrol edilmeli, doğuracağı hafta sağmal rasyonun yarısını tüketebilir durumda olmalıdır. Meme ödemini artıracağından kuru dönem boyunca hayvana tuz ve soda gibi sodyum oranı yüksek katkılar verilmemelidir.
7-12 aylık dişi danalargünde 5-8 kg kuru ot ve %16 ham proteinli ve kg'ında 2600 Kcal ME içeren düve yeminden 2-3 kg yedirilmeli ya da 3-4 kg kuru ot + 2 kg mısır silajı + %16 ham protein içeren düve yeminden 2-3 kg yedirilmelidir.
* Bir düvenin en fazla ne kadar süt vereceğinin (pik noktası) öğrenmek için, ilk doğumunu yapan düvenin 5. günde verdiği süt miktarına 18 litre daha ilave edilir. * Örneğin ilk doğumunu yapan düve doğumunun 5. gününde 1 7 litre süt veriyorsa buna 18 litre daha ilave edilir bu düve 35 litre süt verecek demektir.
Gebeliğin 5. ayından son- ra hipofiz ön lobundan salgılanan prolactin ve somatotropin hormonları etkisiyle meme- deki alveol sayısı artar ve meme gelişmesi hızlanır (Şekil: 2).
Siyah Alaca gibi sütçü ırklarda 1200-1300 g/gün canlı ağırlık kazancı elde edilebilirken, simental ve montofon gibi kombine ırklarda 1400-1500 g/gün ve etçi ırklarda (Angus, Charoles gibi) ise 1500-1700 g/gün canlı ağırlık kazancı elde edilebilmeketdir.
Eğer gebelik başladı ise kan testi ile çok kolay anlaşılıyor. Fakat kan testi ile yapılan muayenenin ultrason veya rektal muayene ile desteklenerek kesin bir sonuç alınması sağlanmalıdır. Ultrason testi insanlara yapılabildiği gibi ineklere de yapılabilmektedir.
İnek ve düveler yılın her mevsiminde, yaklaşık 21 günde bir tekrarlayan kızgınlık dönemine sahiptirler. Bu süre 18. İla 24. günler arasına da sarkabilir. Düvelerde bir gün daha erken olabilir. Normal doğum yapan bir inek, doğumdan 2-4 hafta sonra ilk kızgınlığını gösterir.
Düvelerin yetiştirme ağırlıklarına ulaşmaları, bakım ve beslenme şartlarına göre 13-17 ay arasında değişmektedir. Buna bağlı olarak ilk doğumlarını ortalama olarak 2 yaşından itibaren yapabilmeleri mümkündür. İdeal olanı düvelerin doğumlarını 26 ay içerisinde yapmalarıdır.
KIZGINLIK: Kızgınlık düve ve ineklerin çiftleşme isteği göstermeleridir. Bu durumdaki hayvanlara boğasak veya örsek denir. Sığırlarda kızgınlık 14-18 saat devam eder ve hayvan gebe kalmazsa 18-24 gün arasında değişmek üzere ortalama 21 gün sonra tekrar kızgınlık gösterir.
6-12 aylık olanlara DANA, bir yaşını geçmiş fakat doğum yapmamış dişi sığırlara DÜVE diyoruz. İlk buzağısına gebe sığırlara GEBE DÜVE diyoruz. Gebe düve doğurup süt vermeye başlayınca da İNEK oluyor.
Hayvanlara verilecek günlük yoğun yem miktarı canlı ağırlığa bağlı olarak 4-10 kg arasında değişmektedir. Yoğun yeme ek olarak her gün aynı düzeyde olmak üzere 0.5- 1.5 kg kuru ot veya saman verilmelidir. Beside arpa, mısır, yulaf, buğday gibi değişik tahıllar kullanılmaktadır.
Nem oranının yüksek olması ve besleyici içerikleri sayesinde düve eti en lezzetli et olarak gösteriliyor.
Örneğin 500 kg canlı ağırlıktaki bir ineğe günlük 10 kg kuru ot hesap edilir. Yaşama payını yediği kaba yemlerden sağlayan ineğin süt verimi için ayrıca kesif yeme ihtiyacı bulunmaktadır. Verim payı için kaba yem dışında verdiği her 2–2,5 kg süt için 1 kg süt yemi (fabrika yemi) verilmelidir.
Süt yemleri ancak proteince fakir, enerjice yüksek tahıl kaynakları ya da benzeri enerji kaynakları ile rasgele değil belirli oranlarda bilinçli bir şekilde istenirse besi sığırı beslenmesinde kullanılabilir.
Damızlık olarak kullanılacak 5-6 aylık genç dişi dana ve düvelerin uygun vücut kondisyon skoruyla ilk tohumlama dönemine gelmelerini sağlamak amacıyla formüle edilmiş bir karma yemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri