Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır: Verecek misin?
Cevap: Mısın ve misin ekleri soru ekleridir ve daima ayrı yazılır.
Aynı zamanda yazım hatası yüzünden çok sık öne çıktığını söylemek mümkün. Genel olarak yapılan bu hata bitişik şekilde yazılması olduğunu eklemek gerekir. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin doğru yazılışı, 'misiniz' biçiminde ayrı ele almış halidir.
Doğru yazımı ''Söyler misin?'' olmalıdır.
2) Soru Ekleri
Soru ekimiz “Mi”dir. Ünlü uyumuna göre “Mı”, “Mu”, “Mü” olabilir. Ayrıca sonuna bir iyelik eki gelirse; “Misin”, “Musun”, “Müsün”, “Mısın” olabilir. Soru ekleri, sözcükten ayrı yazılmalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Cevap: Beni biraz dinler misiniz? beni biraz dinler misiniz?.
Bu kelime genellikle Yaradana kurban (olayım), yaradana kurban (olayım) şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Yaradan'a kurban (olayım) şeklinde olmalıdır.
- Bob Usta yapabilir miyiz? - Pudingi su ile yapabilir miyiz? TDK kurallarına göre bu gibi sorularda "yapabilmek" eylemi birleşik yazılır ama soru kısmı ayrı yazılır. O nedenle "yapabilir miyiz" yazımı doğrusudur.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Mi, mı, mu, mü soru edatı eklendiği sözcükten her zaman ayrı yazılır, kendinden sonra gelen ekler soru edatına bitişik yazılır.
TDK kurallarına göre "bakabilir misiniz" ayrı yazılır. -bilmek birleşik eylemdir, ayrılmaz ama soru anlamı veren "mi" ve devamının ayrı yazılması gerekir.
Soru eki alan -mi dolayısıyla "mısın", "mıydı" gibi ekler ayrı yazılır. "Burada mısın" gibi. Soru eki mişli geçmiş zamanla kullanılınca doğru yerden ayırmaya dikkat etmek gerekir.
Soru sözcüklerine gelen ekler her zaman ayrı yazılır. Arayabilir miyim soru cümlesindeki miyim soru eki de ayrı yazılır. Soru eklerini bildiren kelimeler (mı-mi-mısın-mu-mü-müsün) her zaman ayrı yazılır. Bu tür sözcükler hiçbir zaman birleşik yazılamaz.
YAZIM KURALLARI
İyimisin ayrı yazılır. Yani doğru yazım şekli sorudaki gibi değil, şu şekildedir: "iyi misin". Soru ekleri Türkçede ayrı yazılması gereken eklerdir.
⤷ "katılacak mısın?" kelimesi tek 1 kelime olarak kabul edilir, -mısın eki de ayrı yazılır. → Sende ona inanıp beni bırakıp gideceksin değil mi? ⤷ "değil mi?" kelimesi tek 1 kelime olarak kabul edilir, -mi eki de ayrı yazılır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Açıklama: Soru eki alan -mi dolayısıyla "mısın", "mıydı" gibi ekler ayrı yazılır.
Merhaba! Cevap ayrı olacaktır. -mısın bir soru eki olduğundan ayrı yazılır.
Doğal olarak günümüzde de “eğer ki” şeklinde yazılmaktadır.
seyretmek, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'e', 'y', 'r', 'e', 't', 'm', 'e', 'k', şeklindedir. seyretmek kelimesinin tersten yazılışı kemteryes diziliminde gösterilir.
Bu bağlamda kelimenin doğru biçimde ele alınış hali, 'Sabretmek' şeklindedir.
Göçmek fiili de dilimizde vardır fakat göç eylemi daha çok "göç etmek" şeklinde ifade edilir. Ulama olduğu için Ç ile E harfi aynı heceymiş gibi söylenir fakat bu iki kelime birleşik yazılmaz, ayrı yazılır. Türk Dil Kurumu da Dil Derneği gibi otoriteler de ayrı yazımı doğru kabul etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri